Úvod > Články > Reality Show hýbou českým webem

Reality Show hýbou českým webem

Českou republiku ovládlo šílenství ve formě nových typů reality show. Pojďme se na jejich existenci podívat zblízka. Návštěvnost portálů těchto show je tak vysoká, že stabilita těchto stránek značně pokulhává.

Odkud vše vzešlo?

Za průkopníka tohoto formátu je považována holandská firma Endemol, která jej jako první prodala tamní televizní stanici. Toto se uskutečnilo v roce 1999 a jednalo se o formát Big Brother. Uvedení mělo veliký úspěch a od té doby se tento formát vysílal v mnoha zemích světa. Existují i napodobeniny, de facto VyVolení jsou jednou z nich – nelze posoudit, který formát je lepší či horší, každému se líbí něco jiného.

Možná vás napadne myšlenka, odkud se nápad pro takovouto reality show vůbec vzal. Existují dva prameny, jeden, že vše vychází z románu George Orwella – 1984 a že první pokusy s tímto formátem proběhly již v 70. letech minulého století. Jiní zase hovoří o značné inspiraci od tvůrců filmu The Truman Show. Pravdu asi nenajdeme, faktem zůstává, že v roce 2003 získal formát Big Brother cenu Mezinárodní formát roku na televizním festivalu v Monte Carlu.

Big Brother vs. VyVolení

Televize Prima započala vysílání dříve, což jak se ukázalo, nebyl vůbec špatný nápad. Chválu si zaslouží celkové naladění pořadu do teplých barev, Big Brother působí poněkud studeně. Co se webových stránek týče, oba formáty měly značné (a vlastně stále mají) problémy se stabilností stránek. To, že je přístup na on-line kamery Big Brothera placený, není žádnou novinkou, ale zpoplatnění téhož u Primy čekal málokdo – i když Prima na rozdíl od Novy nezpoplatnila jednotlivá videa. Rozmístění kamer mají oba formáty provedeno bravurně – jsou všude.

VyVolení působí poněkud menší profesionalitou, ale na diváka to působí opačným efektem, než by se mohlo zdát – přitahuje ho to. Detailní srovnání získáte na tomto blogu, kde se autor soustředil i na psychologické vlivy těchto formátů na člověka.

Jde to i zadarmo, ale ne u nás

To, že lze provozovat on-line kamery na internetu zdarma, dokazuje postoj holandské televize. Ta na svých stránkách nabízí komukoli (tedy bez jakékoli registrace, která je nutná u našich obou show, apod.) přístup do své vily Big Brothera. Máte možnost využít 6 kamer rozmístěných po vile. K obstojné funkčnosti je dobré mít alespoň linku 256 kb/s – testoval jsem web na 128 kb/s a použitelnost byla nulová. Celkově je web udělán hezky, vše funguje jak má, jen ta holandština není zrovna dvakrát lehký jazyk.

Jak jsou na tom jinde?

Krom uvedené holandské verze Big Brothera mnoho světových reality show stojí – tedy mají za sebou první nebo několikáté kolo. Německý Big Brother vysílání on-line také zpoplatňuje, zato mají velmi dobře zpracovaný web – zejména plánek vily. Zajímavostí může být maďarská verze VyVolených. Proč zrovna maďarská? Maďaři stáli u zrodu tohoto formátu.

Nové formáty reality show – Baby House apod. -, kde se rodí nebo souloží v přímém přenosu, zatím své on-line kamery, zdá se, nemají, a tak zkuste sem tak zkontrolovat webové rozcestníky: Reality TV links nebo Yahoo či TV MegaSite.

Závěrem

Otázkou zůstává, proč do reality show jdou televizní kolosy? Samosebou kvůli penězům – těch placených zpráv a telefonátů od diváků, toho reklamního času za maximální ceny, těch sponzorů! Všechno ženou dopředu peníze a tvrdá komerce a je otázkou, kde jsou hranice.

6. 9. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...