Maxthon patří mezi webové prohlížeče, které jsou až v druhém sledu, co se týče obliby v používání. Přitom kombinuje výhody IE i Chrome, nabízí jednoduché a rychlé ovládání, ale také například práci s gesty myši. Stojí tedy tento nástroj za vyzkoušení?

Přiznám se, že Maxthon jsem používal jen velmi krátce, a to v době, kdy existoval v jedničkové verzi. Tehdy nabízel přepínání mezi jádrem IE a Firefoxem. Přitom vše bylo řešeno pomocí nepříliš esteticky zdařilého provedení programu, který byl doslova zaplaven nejrůznějšími nabídkami, které zmenšovaly prostor pro samotný obsah webových stránek. Rychlost nebyla nijak závratná a funkce úchvatně zajímavé.

Postupně se z této aplikace stávala inteligentnější náhrada za IE, který poměrně dlouho neuměl práci s více okny a neobsahoval žádné pokročilejší funkce, jako je například blokování vyskakovacích oken. Marketingový postup byl tedy poměrně jednoduchý - prohlížejte si internet očima Firefoxu a když něco nepojede, je možné sáhnout po IE, aniž by bylo potřeba kopírovat adresy, zapínat nový program a plýtvat pamětí. Vše v pohodlném balení.

Hodně uživatelů se pak rekrutovalo z pozic webmasterů a tvůrců webových stránek, kteří potřebovali vidět, jak jejich produkt vypadá ve více prohlížečích, a optimalizace pro Firefox a IE v našich končinách po dlouhou dobu znamenala dostupnost přes 95%. Doba se ale změnila a s ní i Maxthon...

Maxthon 3

Dnešní uživatelé mají potřeby podstatně odlišné. Existuje zde rychlý prohlížeč Chrome, který má ale čas od času problém s korektním zobrazením obsahu; a na druhé straně je zde drtivá většina webů, které se zobrazují shodně Firefoxem a IE, jim ale chybí ona rychlost. A tuto skutečnost reflektovali také tvůrci této aplikace, kteří z něj vytvořili klon Chrome a IE. Tedy toho rychlého a schopného, který má ale někdy problémy s korektním zobrazením obsahu a IE, který má (i dle tvůrců samotných) přízviska jako pomalý, těžkopádný, ale důležitý pro optimalizaci a běh řady intranetových prostředí nebo redakčních systémů.

Instalace aplikace je zcela standardní a jednoduchá a po jejím dokončení se můžete pustit do práce s programem. Na rozdíl od většiny prohlížečů nabízí jako základní vyhledávací prostředí Bing, který není pro českého uživatele právě nejlepší volbou, neboť nenabízí většinu lokalizovaných služeb. Toto nastavení lze samozřejmě jednoduše změnit.

Vyhledávání je pak řešené pomocí dvou základních možností. První je v zásadě stejná jako u Google Chrome, kdy z řádky určené pro adresu je možné vytvořit vyhledávač skrze výchozí službu. Druhou možností - jak vyhledávat - je políčko nalevo od adresního řádku, které známe z Firefoxu a dalších prohlížečů. Zde je možné si přepínat mezi různými vyhledávacími nástroji rychle a pohodlně dle vlastního uvážení.

Vzhled celého prostředí je až nápadně podobný tomu, který známe z Google Chrome. Asi nejvýraznějším rozdílem je modrý „smajlík“ v levém horním rohu, který slouží pro správu hesel a synchronizaci. Přepínání mezi vykreslovacími jádry Trident a WebKid je realizováno pomocí jednoduchého tlačítka u adresního řádku. Mé zkušenosti s prohlížečem jsou takové, že rychlost obou jader je relativně srovnatelná (i když je Trident o kousek pomalejší), ale právě jádro z IE subjektivně vykresluje stránku v horší kvalitě – od obrázků až třeba po vyhlazování fontů.

Funkce navíc

To, co zajímá asi každého uživatele, je otázka, co mu nový prohlížeč přinese navíc, tedy jakými nadstandardními či ne zcela obvyklými funkcemi bude obdařen. V prvé řadě je nutné říci, že Maxthon podporuje různá rozšíření, takže jeho výčet funkcí nemusí být vůbec úplný.

První zajímavostí je dvojobrazovkový mód, který dovoluje zobrazovat ve dvou oknech vedle sebe stejný, nebo i různý obsah. Pokud máte velký monitor, pak uvítáte tuto možnost jako urychlení a zpohodlnění práce, tvůrci webů pak jistě ocení to, že mohou vizuálně přímo porovnávat, jak aplikace vypadá ve dvou různých prohlížečích. Jedná se o poměrně zajímavou a užitečnou funkci, která je určitým způsobem exkluzivní v tomto provedení.

Aplikace nabízí také řadu užitečných drobností, jako je pokročilý správce poznámek, který je značně návykovou záležitostí a po chvíli užívání jej budete vyžadovat téměř všude. Poměrně robustním a precizním způsobem je řešená také RSS čtečka, která umožňuje opravdu pohodlnou a kvalitní práci. Z dalších drobných nástrojů je možné uvést utilitu, která umožňuje vytvářet snímky obrazovky nebo integrovaný Google Translator na překlad stránek.

Maxthon si poradí také se správou a synchronizací hesel nebo gesty myší. Ty se mi nepodařilo zcela optimálně používat, ale pokud podobné nástroje využíváte častěji, tak asi i zde máte možnost jich užít. Pozitivně hodnotím také nástroj určený pro vývojáře, který zobrazuje zdrojový kód stránky v přehledné a strukturalizované podobě.

Uživatelsky je pak nutné ocenit to, že je možné nastavit si v aplikaci téměř vše a to ještě velmi pohodlným a intuitivním způsobem. Aplikace je plně lokalizována do češtiny, nabízí možnost změny vzhledu, užití Proxy Serveru, nebo import dat z ostatních prohlížečů. Dnes již samozřejmostí je také podpora anonymních oken.

Ano, či ne?

Maxthon je bezesporu velice kvalitní, moderní prohlížeč, který snaží oslovit především náročnější uživatele. Svojí rychlostí je někde mezi Firefoxem a Chromem, což není špatný výsledek. Užitečný dvojobrazovkový režim, podpora gest myši, nástroje na práci s formuláři nebo snadné přepínání dvou vykreslovacích jader představují poměrně velké lákadlo. Jsou navíc spojené v poměrně hezkém a logicky uspořádaném provedení, kterému nelze v podstatě nic zásadního vytknout.

Pokud tedy hledáte náhradu za IE nebo potřebujete, aby se vám prostředí Google Chrome zobrazovaly stránky tak, jak mají, pak představuje Maxthon poměrně rozumnou a kvalitní volbu. Funkčně sice nemá ve srovnání s Operou mnoho šancí, ale výhody, které nabízí, jistě stojí za zvážení. A možná budete, stejně jako já, překvapeni, kam až dokázal tento nástroj během svého vývoje dojít.

2. 2. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...