Úvod > Články > Rychlý nástup DSL Českých Radiokomunikací

Rychlý nástup DSL Českých Radiokomunikací

České Radiokomunikace nikdy nepatřily k nejvýznamnějším hráčům na trhu ADSL. Toto dlouho platilo nejen pro jejich nabídku ADSL v síti Českého Telecomu, ale překvapivě i pro nabídku vlastních DSL služeb na principu přístupu k místní smyčce. Situace se však zcela změnila nástupem služeb Bluetone Premium, které se přesně trefily do poptávky domácností a menších firem požadujících kvalitní internetové připojení za rozumnou cenu.

První služby v síti Českých Radiokomunikací Bluetone DSL se objevily zhruba před rokem, ale počet klientů stoupal velmi pomalu. Důvodem bylo jednak zpoždění s instalací vlastních DSLAMů na ústřednách Českého Telecomu, ale hlavně absence cenově dostupných DSL služeb v produktové nabídce. Atraktivní produkt Bluetone Premium a zatím největší reklamní kampaň na DSL služby z alternativních operátorů přinesly výsledky. Jen za poslední měsíc se počet klientů sítě Bluetone DSL zvýšil podle počtu měření rychlostí na serveru DSL.cz minimálně o polovinu a prudký nárůst stále pokračuje. Počet DSL klientů Českých Radiokomunikací má však stále daleko k počtu klientů stejné společnosti připojených k internetu bezdrátově.

Podle měření serveru DSL.cz zákazníci Českých Radiokomunikací dosahují v průměru rychlosti ve výši 839 kb/s v rámci všech nabízených služeb v síti Bluetone DSL. To je více než 50% rozdíl ve srovnání s průměrnou rychlostí ADSL 529 kb/s, kterou dosahovali v srpnu klienti používající síť Českého Telecomu. Při srovnání s populárním produktem pro bezdrátový přístup k internetu Bluetone Angel s průměrnými rychlostmi na úrovni 411 kb/s, jsou dosahované rychlosti Bluetone DSL více než dvojnásobné. U dvoumegabitových přípojek Bluetone Premium maximální rychlosti dosahují 1,9 Mb/s, což je o zhruba 200 kb/s více než jsou maximální dosahované rychlosti u dvoumegabitových ADSL přípojek v síti Českého Telecomu. Příznivá měsíční cena služeb Bluetone Premium byla zmíněna již v minulosti, a tak snad jen zmiňme pokračování akce, kdy zákazníci nemusí platit měsíční poplatek za první dvě účtovací období a podobně jako u jiných poskytovatelů lze zřídit službu zdarma.

Drtivá většina zájemců o ADSL má však stále přístup pouze k ADSL službám nabízených v síti Českého Telecomu. I když Český Telecom svoji velkoobchodní nabídku od září nijak neupravoval, je zajímavý pohled na některé změny v nabídkách poskytovatelů. Nemile překvapeni budou zájemci o levný internet od Tiscali, která definitivně ukončila prázdninovou akční nabídku. Například zájemci o ADSL od Tiscali s rychlostí 256 kb/s mohou službu získat za 499 Kč měsíčně, což je o 25% více než za kolik šlo objednat ADSL do 31.8.2005. Navíc u této služby zákazníci zaplatí aktivační poplatek 990 Kč namísto „prázdninové“ 1 Kč. Naopak akční cena 399 Kč byla zachována u stejné služby s rychlostí 256 kbit/s pro nové zákazníky Czech On Line. V platnosti zůstalo také odpuštění aktivačního poplatku při uzavření smlouvy na vcelku přijatelných 12 měsíců, a to i pro "nižší" službu VOLNÝ ADSL 128 za 349 Kč. Třetí z alternativních poskytovatelů aktivně nabízejících nejlevnější ADSL s rychlostmi 128 a 256 kb/s je SkyNet, který svoji nabídku nezměnil. Nabídka služby Sky FlexiDSL Natural 1:50 s rychlostí 128 kb/s za cenu 333 Kč měsíčně je tak momentálně nejlevnější na trhu.  

Následující tabulka ukazuje průměrné naměřené rychlosti ADSL v síti Českého Telecomu v minulém měsíci.





Počasí v srpnu moc nelákalo k výletům do přírody, mnozí ADSL zákazníci se vrátili z dovolených a hlavně došlo, podle počtu měření rychlostí na DSL.cz, ke zvýšení tržního podílu nejpomalejších ADSL služeb s rychlostmi 128 a 256 kb/s o čtvrtinu. To vše vedlo ke snížení průměrné rychlosti ADSL v ČR z červencových 614 kb/s na srpnových 577 kb/s. Pokles je znatelný i u jednotlivých služeb ADSL poskytovatelů uvedených v následující tabulce.



Nyní se na chvíli zastavíme u DSL služeb v síti Telenor Networks. Ty v současné době aktivněji prodává Nextra, SkyNet a nově i Czech On Line. U ostatních firem, včetně největšího alternativního poskytovatele GTS Novery, odhaduji počet přípojek v rámci sítě Telenor Networks maximálně na desítky.  Na síti Telenor Networks jsou dobře prodávané služby s rychlostmi 1Mb/s a 4 Mb/s a agregací 1:40.  ADSL s rychlostí 512 kb/s v síti Telenor Networks stále nabízí jenom Nextra. Podle počtu měření se minimálně prodávají služby s agregací 1:4, které jsou ve srovnání se službami s agregací 1:40 téměř o řád dražší, což je pro potenciální zákazníky příliš mnoho.

U služeb v síti Telenor Networks poskytovatelé stále neuplatňují Fair Use Policy. Nextra již po několikáté zahájení Fair Use Policy odložila, kdy podle posledního ceníku mají být služby nabízeny bez Fair Use Policy do 30.9.2005. Je však možné, že dojde k dalšímu posunu, ale nepředpokládám, že ADSL s agregací 1:40 budou moci poskytovatelé nabízet bez jakýchkoliv omezení dlouhodobě, aniž by ohrozili kvalitu této služby. V souvislosti s FUP je zajímavá informace britské pobočky Tiscali, která zjistila, že v době večerní špičky využívá 30% dostupné kapacity pouze 1% nejaktivnějších DSL zákazníků. Tiscali ve Velké Británii proto zavede Fair Use Policy pro nejaktivnější uživatele, která však bude aplikována pouze v době špičky.

Naměřené rychlosti pro DSL služby v síti Telenor Networks ukazuje následující tabulka.



Zákazníci CDMA sítě Eurotelu zaznamenali v průběhu měsíce srpna určité snížení rychlostí na průměrných 327 kb/s, což zhruba odpovídá rychlostem naměřeným v květnu a červnu. Červencové rekordy s naměřenými průměrnými rychlostmi přes 400 kb/s se neopakovaly. Bude zajímavé sledovat jak se projeví další plánované posílení CDMA sítě Eurotelu v průběhu září, kdy dojde k dalšímu nárůstu provozu.

Ke zvýšení atraktivity CDMA služeb v síti Eurotelu zcela jistě pomůže nabídka modemu za 1 Kč při podepsání závazku na 24 měsíců. Nejnižší vstupní poplatky za aktivaci a modem se tak meziměsíčně snížily o 4 691 Kč na 96 Kč včetně DPH.

Téměř každý měsíc sledujeme stagnaci nebo dokonce pokles počtu měření rychlosti internetu pomocí GPRS a EDGE.  Zdá se, že tyto technologie nepovažují mobilní operátoři za dostatečně konkurenceschopné a perspektivní a raději se budou při marketingové komunikaci soustředit na právě připravované služby v sítích UMTS.

Další způsob připojení k internetu, který nabízí Eurotel, je připojení přes více než 150 WiFi hotspotů, kde zákazníci dosahují průměrných rychlostí ve výši 397 kb/s. Maximální rychlost tohoto připojení je okolo úrovně 700 kb/s. Podle počtu měření je však tato síť využívána velmi málo.   

Až několikanásobně větší počet měření oproti WiFi sítí Eurotelu zaznamenávají WiFi sítě, které na rozdíl od mobilního připojení od Eurotelu nabízí primárně stálé připojení k internetu na jednom místě. Více než polovina výsledků měření rychlostí WiFi sítí dosahuje nižší rychlost než 200 kb/s, přičemž průměrná rychlost všech WiFi sítí dosáhla v srpnu 324 kb/s.
 

7. 9. 2005

Autor: Tomáš Pětivoký

Témata

rychlost internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v lednu 2024

V lednu průměrná rychlost Wi-Fi opět rostla. Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a providera.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.