Aplikace chytrých telefonů dosahují závratných počtů. Jsou jich desítky tisíc pro každý operační systém a uživatelé se na nich stávají stále více závislými. Jak si ale ve všem tom množství vyznat?

V roce 2001 utratili lidé více než miliardu dolarů za kapesní počítače. Tehdy byl jedničkou na trhu Palm. O deset let později to vypadá trochu jinak. In jsou chytré telefony a aplikace do nich. Kdo by v roce 2001 odhadnul, že pouze za aplikace lidé utratí více než 100 miliard dolarů ročně? Takový nárůst pochopitelně vyvolává otázky, kdo jsou ti lidé, kteří aplikace používají, ale zajímavé je i to, jaké aplikace to jsou.

Zásadní výzkum k tématu zveřejnil hráč, který za ostatními stále více zaostává - Nokia a jejich OVI. Na reprezentativním vzorku uživatelů chytrých telefonů vnášejí jasno do toho, co jde nejvíce na odbyt. Tedy ono to v podstatě není žádné překvapení, ale přesto je dobré mít v rukou nějaká pevná data.

Co nás baví?

Nejčastěji stahovanými aplikacemi jsou hry. Přesto nijak výrazně nepředbíhají ostatní dva segmenty, kterými jsou sociální sítě a hudební aplikace. Hry utrhly nějakých 38 %, sociální sítě 35 % a hudební aplikace 29 %. Zbytek jsou podle všeho geekovské aplikace, které zatím unikají masivnímu šíření.

Co čísla vypovídají? Zejména to, že lidé nemají představivost a jdou proto s trendy (připomeňme, že her sice stahují nejvíce, ale nejpoužívanějšími aplikacemi jsou ty pro sociální sítě – chceme být v kontaktu s přáteli na Facebooku, hry hrajeme příležitostně a nejčastěji je stahujeme proto, že se nejrychleji omrzí). Přesto všechny tři nejstahovanější segmenty ukazují více než jasně, jakým směrem kráčí vývoj – k zábavě. Chytré telefony slouží zejména k zábavě a užitečné funkce jsou jenom jakýmsi doplňkem. Příjemným, ale doplňkem.

Přesto více než polovina uživatelů podle OVI uvádí, že telefony obohacují jejich život. Zajisté by jej obohacovaly daleko více, kdyby uživatelé věděli, co přesně po svém telefonu mohou chtít a co všechno jej mohou naučit.

Předchozí tři odvětví, tedy hry, sítě a hudba, pochopitelně zajímají naprostou většinu majitelů smartphonů. Každý z nich má ale potom vlastní koníčky, s nimiž jim může jejich telefon a hračka v jednom pomoci. Potíž je pak nejčastěji v nedostatku představivosti a nepřeberném množství aplikací, které se nabízejí. Jak tedy najít to, co zajímá právě vás?

Zeptejte se přátel

Kupodivu nejlépe se uplatňuje virální reklama - tedy situace, kdy vám o dané aplikaci někdo řekne, nebo ještě lépe, předvede vám ji v praxi. Výhodou nových telefonů je, že můžete mít tuto novou aplikaci, jež vás právě zaujala, v telefonu během pouhých pár minut. Spokojený uživatel je nejlepším propagátorem aplikace. Naprostá většina uživatelů by se bez přátel k novým aplikacím nejspíše nedostala a zůstala by u těch, které si stáhli, když byl telefon nový.

Avšak i přátelé (pokud nekamarádíte s maniaky do technologií) mají omezený obzor a jejich zájem se určitě nekryje s tím vaším. Proto jsou tu weby, které se aplikacemi pro jednotlivé systémy zabývají. Pakliže narazíte na kvalitní aktualizované stránky, dostanete se v jediném okamžiku k desítkám aplikací, které někdo vyzkoušel. S trochou štěstí aplikaci i popsal a komunita stejně zaměřených lidí mu pod článek přispěla svým názorem. Šíře popsaných aplikací na podobných serverech má slušný záběr, protože se o ně stará více různě zaměřených lidí. Pokud už narazíte na něco, co vás zajímá, projděte si příspěvky od stejného autora. Určitě toho najdete více.

Zapojte fantazii!

Až jako poslední funguje slepé prohlížení internetových obchodů s aplikacemi, kde na nějakou relevantní a zároveň kvalitní narazíte spíše omylem. Ale vlastní snahu nevzdávejte! Pokud se už dostanete na nějaké stránky o aplikacích (google to jistí, stačí zadat něco ve smyslu Android/iPhone/Symbian aplikace, případně apps, a jste doma), nejspíše se vám s trochou štěstí podaří získat směr, který vás zajímá. Pak už jen trochu popustit uzdu vlastní fantazii, protože ať vás napadne, co chce, je více než pravděpodobné, že to už napadlo někoho před vámi a vymysleli aplikaci právě pro vás.

Následující tipy nejsou nic světoborného, spousta lidí tyto aplikace používá, ale další spousta ještě ne. Hrajete na hudební nástroj? Tak se podívejte, jaké typy ladiček jsou vám zdarma k dispozici. Zapomeňte na kupování zvláštní krabičky, ladičku budete mít vždycky v kapse. Ostatně s metronomem je to obdobné.

Skoro každého zajímá počasí. Aktuální situace na hlavní stránce je už zcela běžná, ale proč si nestáhnout Meteor - CHMI meteoradar? Uvidíte, odkud se na vás právě ženou mraky a kolik máte času, než se dostanete domů. Odkud? Například z geocachingu (další aplikace, kterou je škoda nevyužít, když už máte v telefonu GPS) nebo ze svého pravidelného běhání (už máte aplikaci, která hravě zastane všechny krokoměry?).

Cokoli vás napadne

Jestli máte raději něco klidnějšího, zkuste některou z desítek aplikací na čtení knih. Pro cestování si stáhněte do mobilu navigaci (výhodu mají majitelé Nokií, kde je navigace zdarma), zábavný je i výškoměr, který určí vaši polohu od hladiny Středozemního moře… Přídavkem nainstalujte mapu hvězdné oblohy…

Každopádně nezapomeňte vylepšit váš telefon. Existují stovky správcovských aplikací, které optimalizují výkon vašeho přístroje. Budou spravovat nejen aplikace (např. AppBrain), ale postarají se třeba i o optimalizaci spotřeby baterie. Je dobré vědět, která aplikace nejvíce žere energii.

Zkrátka a dobře, aplikace hýbou světem a není tak složité objevit tu, ze které budete mít užitek. Ale ono méně je někdy více. Například fakt, že z Mac App Store bylo za 24 hodin staženo milion aplikací, je trochu děsivý.

17. 2. 2011

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...