Úvod > Články > Verizon Wireless snižuje ceny

Verizon Wireless snižuje ceny

Společnost Verizon Wireless se ve snaze získat větší počet zákazníků rozhodla k nečekanému kroku – sníží ceny připojení k internetu až o 25 procent.

Současná nabídka

Verizon je první americkou společností, která nabízí bezdrátové připojení o rychlosti blížící se běžnému broadbandu a její měsíční poplatky se z 80 dolarů sníží na 60. Ceny za datový přenos na mobily, které se dnes pohybují kolem 15 dolarů měsíčně, se měnit nebudou.

Verizon nabízí připojení využívající technologie EV-DO od roku 2003, nejprve tuto službu nabízela pouze ve dvou oblastech, nedávno jich přidala dalších sedm nových oblastí. Dnes její nabídka pokrývá zhruba polovinu území Spojených států.

Sprint, který se příští měsíc přejmenuje na Sprint Nextel, začal stejnou službu za stejnou cenu 80 dolarů nabízet od července, pokrytí poloviny území USA dosáhne počátkem roku 2006. Cingular Wireless hodlá s podobnou službou přijít koncem tohoto roku. Ve všech případech se jedná o neomezený přístup k internetu.

Podivné snížení ceny

V každém případě je zvláštní, že Verizon, který momentálně nemá v tomto segmentu trhu pořádnou konkurenci, dobrovolně snižuje cenu. Jedním z důvodů může být obava, že se konkurence brzy objeví, a v tom případě se zákazníci, kteří se musí upsat na dva roky, budou náramně hodit. Nová cenová politika může být preventivním tahem, který vezme vítr z plachet systémům Wi-Fi a Wi-Max.

Technologie EV-DO má značné výhody, v patřičných oblastech dosahuje rychlosti 3G, pokud se dostaneme mimo oblast příjmu, systém automaticky přepne na pomalejší 2.5G CDMA. Navíc se na rozdíl od Wi-Fi nemusíme starat o hledání hot spot, systém pracuje všude tam, kde existuje signál mobilního telefonu. Wi-Fi systém je ovšem levnější. Na druhé straně je spojení uvnitř budov občas problematické, zvláště pokud se jedná o vysoké budovy velkých měst.

Další aktivity Verizon

Verizon ale boduje i v jiném směru – nedávno ohlásil spolupráci s firmou Yahoo a hodlají nabídnou levné vysokorychlostní připojení, které by mělo být přímou konkurencí kabelu. Za 15 dolarů měsíčně získáme připojení o rychlosti 789/128 kb/s, vedle samotného připojení získáme také řadu služeb Yahoo, od ukládání obrázků až po antivirovou ochranu a možnost stahování videoklipů na přání.

Yahoo již podobnou službu nabízí za stejnou cenu ve spolupráci s firmou SBC Communications, zde je však rychlost dvojnásobná. Pokud budeme chtít podobnou rychlost od Verizon, zaplatíme od 20 do 38 dolarů. Nová spolupráce sice oficiálně míří na kabelové připojení, ve skutečnosti je však namířena spíše oproti klasickým službám pomocí dial up, jaké nabízí třeba America Online (24 dolarů).

8. 9. 2005

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...