Úvod > Články > Vodafone varuje před podvodníky na Facebooku

Vodafone varuje před podvodníky na Facebooku

A další novinky uplynulých dní: Mozillu opouští hlavní vývojář Firefoxu -- Microsoft zakázal open source programy s GPLv3 pro Windows Phone -- a více...

Finanční výsledky Telefónicy O2

Telefónica O2 loni zaznamenala zvýšení konsolidovaného čistého zisku o 5,4 na 12,3 miliardy korun. Výnosy poklesly o sedm procent na 55,6 miliardy korun. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Operátorovi ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl počet zákazníků mobilního internetu o 45 tisíc. Meziročně vzrostl počet zákazníků vysokorychlostního připojení přes ADSL o 11,1 % na 806 tisíc, ve čtvrtém čtvrtletí jejich počet narostl o 29,4 tisíc.

Za poklesem konsolidovaných výnosů stojí hlavně snížení terminačních poplatků u mobilního volání.

"S výsledky za rok 2010, které byly ovlivněny postupně se zotavující ekonomikou, silnou konkurencí a regulací, jsem spokojen. Naším dlouhodobým cílem je maximalizace spokojenosti zákazníků nabídkou služeb naplňujících jejich potřeby. Ta nám pomohla udržet růst počtu zákazníků v klíčových oblastech, kterými jsou smluvní mobilní služby a vysokorychlostní internet ADSL. Zároveň jsme v reakci na rostoucí poptávku výrazně zvýšili pokrytí našich mobilních sítí vysokorychlostního internetu. Úspěšná realizace restrukturalizačního plánu zaměřeného ve velké míře na transformaci sítí potvrdila naši dlouhodobou snahu o zefektivnění provozu," řekl Jesús Pérez de Uriguen, 1. místopředseda představenstva a ředitel pro finance společnosti Telefónica O2 Czech Republic.

Microsoft zakázal open source programy s GPLv3 pro Windows Phone

Společnost Microsoft neumožňuje nabídku aplikací pro mobilní systém Windows Phone, pokud takové aplikace jsou vydávány pod svobodnou licencí GPLv3 a příbuznými. Microsoft to uvádí v podmínkách používání.

GNU/GPL je rozšířenou svobodnou licencí, která se týká řady dnes populárních aplikací pro osobní počítače, servery, ale i mobilní systémy. Programy spadající pod GPL jsou hojně používány například i v rámci platforem MeeGo nebo Symbian. Microsoft tímto zákazem chce vyřešit problém s distribucí programů z Marketplace, které nejsou s takovými licencemi kompatibilní. Chtějí-li vývojáři zdarma poskytovat své aplikace, musejí je pro Marketplace Microsoftu vydávat pod duální licencí. Problém je totiž zejména v tom, že Microsoft v rámci webového obchodu nemůže uživatelům a dalším vývojářům poskytnout zdrojové kódy svobodně licencovaných aplikací.

Twitter zbrojí proti "tweetujícím" aplikacím. Už zablokoval programy pro Android a Blackberry

Nejpopulárnější mikroblogovací služba Twitter zablokovala dvě aplikace pro telefony Blackberry a s OS Android. Jde o programy Twidroy a UberTwitter. Důvodem je blíže nespecifikované porušení podmínek používání sítě.

Na blogu Twitteru se objevila zpráva, v níž stojí, že síť každý den zablokuje stovky různých aplikací, které porušují pravidla Twitteru. Většinou jde o málo známé aplikace, ale zrovna Twidroyd a UberTwitter jsou velice populární. Obě patří firmě UberMedia.

UberMedia oznámila, že nová verze aplikace, jež obejde zákaz, se co nevidět objeví opět v Android Marketu. Později UberMedia uvedla, že na řešení problému už oficiálně spolupracuje s Twitterem. Jeho požadavky na změny prý nejsou nikterak zásadní.

V minulém týdnu se objevily další zprávy, jež informovaly o postupné snaze mikroblogovací sítě potírat aplikace třetích stran. Co přesně Twitteru na aplikacích vadí, není jasné. Spekuluje se o tom, že Twitter kvůli aplikacím přichází o návštěvníky svého webu. Toto zdůvodnění má však háček. Jednak podíl uživatelů využívajících aplikace třetích stran je stále velmi malý (většina prostě používá webové rozhraní sítě), jednak Twitter aplikace dobrovolně podporuje svým API.

Problém je spíše v tom -- jak se ukázalo v nedávné minulosti --, že některé z aplikací třetích stran do zpráv umisťují vlastní placené zprávy inzerentů. Tzv. Promoted Tweets, které se zobrazují ve výsledcích vyhledávání na webu Twitteru, jsou součástí obchodního modelu této sítě a firma si je chce chránit.

Akcionáři Novellu schválili prodej firmy

Akcionáři Novellu odsouhlasili prodej firmy pod křídla Attachmate. Cena akvizice činí 2,2 miliardy dolarů (40 miliard korun). S prodejem souhlasilo 97,5 % akcionářů, kteří se zúčastnili mimořádného setkání věnovaného budoucnosti firmy.

Přesto však rozprodej Novellu není ještě hotovou věcí. Novell bude muset počkat na rozhodnutí antimonopolních úřadů ve věci prodeje 882 patentů, které chce získat narychlo Microsoftem založená skupina CPTN Holdings. Do ní se přidaly další firmy jako Apple nebo Oracle. Novell má za patenty inkasovat 450 milionů dolarů.

Mozillu opouští hlavní vývojář Firefoxu

Šéf vývoje webového prohlížeče Firefox Mike Beltzner odchází z Mozilly. Společnost opustí po vydání finální nové verze Firefox 4.

Beltzner do Mozilly přišel před šesti lety z kanadské pobočky IBM. Na Firefoxu začal pracovat od jeho verze s číslem 1.5.

Po vydání Firefoxu 4 z Mozilly odejde, protože -- jak říká -- chce si zkusit nové výzvy a práci v jiném oboru. Beltzner zakotví ve společnosti Dug Software, malém start-upu, který se věnuje vývoji softwaru pro geologické modelování.

Vodafone varuje před podvodníky na Facebooku

Vodafone prostřednictvím své stránky na Facebooku varuje klienty před podvodníky pohybující se na této síti. Z klientů tohoto operátora lákají osobní údaje.

"V posledních dnech se na Facebooku objevilo několik výtečníků, kteří se vydávali za naše zaměstnance. Prosíme, dejte si na ně pozor a nesdělujte jim žádné soukromé údaje," uvedl Vodafone.

"Zde na Facebooku vám vždy odpovídáme pouze pod profilem Vodafone CZ a nikdo z Vodafone po vás nikdy nebude požadovat zveřejnění telefonního čísla a hesla. Konkrétní dotazy, pro jejichž vyřešení potřebujeme znát vaše telefonní číslo a ověření heslem, řešíme proto na Zákaznické lince *077 nebo v prodejnách Vodafone, na Facebooku je vyřešit nemůžeme. Z tohoto důvodu také pozastavujeme zasílání soukromých zpráv s konkrétními údaji. Děkujeme vám všem, kteří jste na tyto podvodníky upozornili."

21. 2. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.