Úvod > Články > Technické vychytávky dneška

Technické vychytávky dneška

Svět techniky přechází do velmi zajímavého období, kdy už běžný smrtelník nestačí vnímat všechny novinky, které se objeví na trhu. My si dnes uděláme malou ochutnávku zařízení, které možná neznáte, a o kterých jste možná nikdy neslyšeli.

Vzpomeňme si na dobu před deseti lety. Pokud jste sledovali trh s mobily, počítači a s technikou obecně, pak jste měli celkem přehled a nebylo složité sledovat trendy, novinky a modelové řady výrobků. Snadněji se také porovnávalo. Dnes jsme zahlceni technikou. Ze všech stran se na nás hrnou multimediální centra, tablety, dotykové telefony, netbooky, grafické čipy a kdo ví co ještě. Udržet si dnes přehled na trhu s elektronikou je nadlidský úkol. Mnohdy tak naší pozornosti ujdou docela zajímavé vychytávky, které nejsou drahé, a přitom velmi užitečné. 

Důvodem je často také fakt, že se některé z nich na českém trhu vůbec neprodávají a jsou k sehnání jen v Číně, na eBay nebo na řadě levných asijských eshopů, které obvykle zasílají i do Evropy zboží bez účtování poštovného. V článku se dnes zaměřím spíše na drobnosti, které by vaší pozornosti neměly uniknout.

Hodinky s vodotryskem

Nadpis první technická vychytávky neberte vážně, jen jsem chtěl upozornit na to, že toto rčení by v dnešní době asi nejlépe splňovaly hodinky, jejichž časové funkce jsou velmi podružné. A právě takových zařízení je plný internet. Již před nějakým časem jste se mohli setkat s hodinkami, které v sobě mají integrován mobilní telefon. Toto řešení se ukázalo velmi nepraktické, zejména v kontrastu s velkými dotykovými přístroji, které lze lépe využít pro surfování na internetu, GPS navigaci nebo elektronickou poštu. Do módy ale přicházejí hodinky, které vás o dění na vašem mobilu neustále informují.

Základní a levnější variantu byste od běžných hodinek skoro nerozeznali. Neurazí, ale také nezaujme. V základním stavu zobrazuje digitálně čas. Snadno se ale dokáže propojit s jakýmkoli mobilem pomocí technologie Bluetooth. V tom okamžení vás decentně vibracemi upozorňuje na příchozí hovory, přičemž na displeji zobrazí číslo volajícího.  Pomocí tlačítka lze hovor odmítnout. Pokud se mobil od náramku vzdálí (odpojí se BT), pak jste na tuto skutečnost informováni pomocí vibrací. Shrnuto a podtrženo – za málo peněz, málo muziky. V ČR lze tento náramek pořídit za cca tisícovku, na čínském eshopu jej koupíte za polovic.

Existují i různé vylepšené modifikace takovýchto hodinek. Některé mají barevný displej, jiné využívají technologii OLED, ale všechny spojuje, že je možno s telefonem pracovat daleko více, než u základního výše uvedeného modelu. Některé dokáží přijímat textové zprávy a ukazovat je na displeji hodinek, jiné vám dovolí procházet menu telefonu. Nabídka je docela široká, ale většinu podobných zařízení najdete spíše na zahraničních serverech, než u nás. Možná vás ale napadá, k čemu je to vlastně dobré. Podobné zařízení využije asi nejvíce někdo, kdo se dostává do situací, kdy mobil nemá u sebe, ale chce být na hovory upozorněn. Například pro lektory je podobné zařízení spásou.

Multimédia bez CD a DVD

Ať se nám to líbí nebo ne, formát DVD pomalu ale jistě umírá. Možná si nyní ťukáte na čelo a jdete si místo čtení článku pustit nějaký film z vaší sbírky levných dívídíček. Poté, co jsem se jal domů vybrat nové DVD jako náhradu staršího přístroje, jsem zjistil, že daleko lepší volbou je multimediální centrum. Filmy z internetu tak nemusím zdlouhavě pálit na DVD, které po několikerém zhlédnutí vyhodím. Filmy lze stahovat z internetu přímo do multimediálního centra na pevný disk, odkud je pustíte stejně jako DVD a to ve FullHD kvalitě. Poté, co vás film omrzí, tak jej smažete. Snadné, rychlé, pohodlné a také levné. Využívám jedno z nejlevnějších zařízení, které lze koupit za podobné peníze, jako je značkový DVD přehrávač a zatím jsem nezaregistroval jediný problém. Dražší modely umějí z televize také nahrávat. Podobným směrem se ubírají také autorádia, kde výrobci začínají zcela odstraňovat CD mechaniku a ponechávají jen SD slot a USB port.

Počítačová myš, jak ji neznáte

Vývojem procházejí také počítačové myši. Zatímco u klávesnice není kromě podsvícení zase tak moc námětů k vylepšení, myš je docela věčné téma pro variace. Uživatelům v minulosti nestačilo jedno tlačítko, potřebovali dvě, dnes jich mohou mít programovatelných třeba 18. Kuličku ve spodní části myši vystřídala optika a laser. Dnes lze najít tisíc a jednu variaci na počítačovou myš. Například tento model je vyhříván na 40 stupňů celsia. Po příchodu z třeskuté zimy se tak můžete zahřát při práci s počítačem. Pokud chcete být zajímaví, můžete si přestěhovat myš ze stolu na prst.

Účetní zase ocení počítačovou myš s integrovanou kalkulačkou. Počítačovou myš si ale řada uživatelů nekupuje jen kvůli ergonomii, tvaru, ovládacím prvkům, ale také kvůli vzhledu. Například tento produkt společnosti Microsoft připomíná myš minimálně. Chcete šokovat okolí a mít skutečně originální počítačovou myš? Například na tomto webu nabízejí opravdu velmi prapodivné kousky. Občas přemýšlím, zda takovéto periferie usnadňují ovládání počítače, nebo zda si jejich majitelé libují v komplikovanosti ovládání kurzoru?

Do USB lze zapojit téměř cokoli

Inženýři, kteří vymysleli komunikační rozhraní USB, se musí hodně podivit, když vidí, kolik fičurek se právě pro toto rozhraní vyrábí, a které s komunikací nijak zásadně nesouvisí. Například život bez této USB fontány si již opravdu nedokážu představit. Ale nyní vážně. Užitečný může být otevírač dopisů, stejně jako USB lednička na plechovky. Zajímavostí jsou také tužkové baterie do USB. Že to nedává smysl? K jejich nabití nebudete potřebovat speciální nabíječku, ale jednoduše je zapojíte do USB. Když jsme se zde zmínili o vyhřívané počítačové myši, můžete provést tunning svého počítače a k vyhřívané myši pořídit také vyhřívané bačkory.

Možná vás v této souvislosti napadá, kde lze podobné bláznivé doplňky počítače pořídit. Na českém internetu existují desítky obchodů, které podobné gadgety prodávají. Na některé z nich jsem v článku odkazoval. Velkou spoustu různých přístrojů, doplňků a aparátů naleznete na aukčních serverech Aukro a eBay. Zejména na Aukru se ale pohybuje řada osob, které přeprodávají podobné zboží přímo z Číny. A přitom nákup na čínském e-shopu s platbou skrze PayPal není žádný problém. Například obchod DealExtreme nabízí podobných zařízení tisíce. Podobně je na tom také tento e-shop. Oba dva navíc zasílají do ČR bez účtování poštovného.

Závěrem

Dnešní přehled technických specialit berte jen jakousi ochutnávku toho, co lze na internetu pořídit. Máte nějaký tip na opravdu bláznivé nebo zvláštní zařízení? Pak budu rád, když dáte do diskuse pod článek odkazy na technické výrobky, které zaujaly právě vás. A nemusí se jednat jen o technologie. Například tuto bagetu  bych si možná v noci po návratu z restaurantu spletl s pečivem. 

3. 3. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...