Úvod > Články > E-banking 4: Raiffeisenbank a Volksbank

E-banking 4: Raiffeisenbank a Volksbank

Ve čtvrtém dílu seriálu o bankovních aplikacích se dostaneme do sevření zahraničních ústavů. Obě banky mají zvučná jména, je tedy dobré vědět, zda i jejich elektronické bankovnictví prezentuje solidnost a kvalitu.

Raiffeisenbank

U vzniku této obrovské finanční skupiny stál v roce 1862 Rakušan Friedrich Wilhelm Raiffeisen. Banka prošla spletitým vývojem a dnes působí ve více než 25i zemích světa. V naší republice působí banka od roku 1993, tehdy ještě jako banka s devizovou licencí. Dnes je banka velmi populární díky propagaci elektronického bankovnictví a také díky nabídce úvěrových produktů.

Z kanálů přímého bankovnictví je nabízeno bankovnictví internetové, GSM, telefonní a INFOservis (SMS a e-mail). Přihlašování do internetové aplikace vyžaduje přihlašovací jméno a heslo, mohlo by se tedy zdát, že jde o zabezpečení poněkud chatrné. Opak je pravdou. Pro aktivní operace je nutný certifikát nebo potvrzení SMS kódy. Demoverzi naleznete zde.

Celá aplikace se nese v duchu „v jednoduchosti je síla“. Možná i z tohoto důvodu si banka získala v posledních letech mnoho příznivců. Z informačních funkcí lze zmínit zůstatky, pohyby, výpisy a nezaúčtované pohyby. V rámci platebních příkazů lze zadat domácí či zahraniční platbu nebo dobít kredit na Go kartě. Dalšími funkcemi aplikace jsou trvalé příkazy, termínované vklady a informační okénko.

Celkově je práce s aplikací velmi příjemná a pohodlná. Tak jako u GE Money Bank, i zde je výborně zpracována nápověda. Pomocí aplikace lze také žádat o inkaso, SIPO apod. Celkově je aplikace bezproblémová a dostačující běžnému uživateli, velmi oceňuji jednoduchou a přehlednou grafiku.

Volksbank

I tato banka má kořeny v Rakousku. Její vznik se datuje do roku 1922. Dceřiná společnost Volksbank CZ, a. s., vznikla v roce 1993. V prvopočátcích se banka snažila oslovit zejména velké investory, ale tak jako jiné ústavy, začala se postupem času více orientovat na běžnou klientelu.

Stejně jako Raiffeisenbank, i Volksbank nabízí na svých stránkách demoverzi aplikace pro elektronické bankovnictví – najdete ji zde. K přístupu na účet pomocí internetu potřebujete jméno, heslo a podpisové certifikáty. Design aplikace je strohý, řekněme značně konzervativní. Na druhou stranu je aplikace přehledná. Co do funkcí, je nabídka naprosto stejná s Raiffeisenbank, jen dobití kreditu zde není možné.

Jde poznat, že Volksbank se na své elektronické bankovnictví nesoustředí prioritně, bere ho spíše jako doplněk. Omezené funkční volby zasazené do konzervativního designu působí trochu jako „nutnost doby“. Na druhou stranu dle slov uživatelů této aplikace, ve funkčnosti a stability aplikace není jediný problém.

 

Související články:

E-banking 3: Komerční banka a GE Money bank

E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

E-banking: Startujeme seriál

 

13. 9. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...