Hledáte zajímavý nástroj na správu fotografií, jejich jednoduchou editaci nebo třeba tvorbu panoramat či kalendářů, který je za rozumnou cenu a v češtině? Tyto vlastnosti může nabídnout například Photo Commander 8, na který se podíváme podrobněji.

Společnost Ashampoo je u nás známá především jako výrobce software na urychlení počítače nebo populárních nástrojů na vypalování CD či DVD. Její záběr je však mnohem širší a zasahuje tak také do oblasti práce s fotografiemi. My se v následujícím článku podrobněji podíváme na nástroj, který slouží ke správě fotografií a nese název Photo Commander 8

Program je zdarma dostupný v desetidenní demoverzi, kterou je možné zdarma rozšířit až na 40 dní, pokud se zaregistrujete na stránkách výrobce. Mezi nesporné zajímavosti patří také skutečnost, že k produktu je poskytována technická podpora, a to včetně práce s demoverzí. Případné zájemce může odradit především cena, která je 50 USD. Potěšitelné je, že ze stránek PC Wordu lze stáhnout verzi 7, kterou můžete buď bezplatně provozovat, případně můžete za 10 USD zaplatit upgrade. Jedná se již o cenu poměrně přijatelnou, vzhledem k možnostem, jaké tato aplikace nabízí. 

Instalační soubor má přibližně 100 MB a samotný proces zavádění programu do počítače probíhá naprosto bez problémů. Ač tomu instalace neodpovídá, celá aplikace je kompletně lokalizovaná, a nutno říci, že poměrně kvalitně. Hned po spuštění se zobrazí jednoduchý průvodce, který vám umožní nastavit, které soubory bude aplikace nativně otvírat, v jakém má fungovat jazyce a tak dále. Vše je poměrně rychlé, intuitivní a přehledné. Nechybí ani základní informace o tom, jak s programem vlastně pracovat. 

V levé části obrazovky se nachází průzkumník, kterým se prochází místa na disku a hledají fotografie. Kliknutím na přepínač je možné snímky procházet pomocí nástroje, který je filtruje podle data nebo můžete své obrázky organizovat do alb, jež je možné navštěvovat opět z tohoto místa. 

Střední část obrazovky je pak věnována informacím o aktuálním snímku a jeho náhledu. Napravo jsou zobrazeny miniatury fotografií, které se nacházejí v aktuální složce. Ty je možné filtrovat podle typu, přípony, data nebo vašeho hodnocení (snímku je možné přiřadit 1 až 5 hvězdiček). Samozřejmostí je přítomnost vyhledávání v názvech souborů nebo EXIF informací. 

Základní možnosti

Nyní se podíváme podrobněji na možnosti, které lze s jednotlivými snímky provádět. Aplikace se snaží být maximálně rychlá a přitom nabídnout dostatečný komfort v práci. Tomu odpovídají také základní editační možnosti – rotace snímků, ořez, změna velikosti, otočení, redukce červených očí, guma, klonování, razítko. Dále je k dispozici práce s horizontem pro vyrovnání snímků, poměrně podrobné nastavení barevnosti nebo efekty. Těch není k dispozici nějak závratné množství, ale nalezneme zde například přidání šumu, rozmazání, změny barev, inverze, ostření, reliéf či pixelizaci. Ač tato nabídka nijak neohromí, poskytuje základní paletu toho, co obvykle se snímky potřebujeme provádět. Pro ty nejpohodlnější je pak připraven nástroj pro automatické vyladění snímku. 

Do obrázků je možné také kreslit – ať se již jedná o šipky, obdélníky, popisky perem, vkládání komiksových bublin nebo komentářů. Nechybí samozřejmě ani práce s textem, která ovšem nabízí jen základní textové možnosti – nechybí podpora diakritiky, ale funkcí by tento nástroj mohl mít podstatně více – ať se již jedná o řezy písma, kreslení podél křivek nebo o možnosti deformovat tvary písmen. 

Photo Commander si poradí také s dávkovým zpracováním obrázků, což může ušetřit netriviální množství času. Vše přitom probíhá pomocí poměrně přehledného průvodce. K souborům lze také hromadně připojovat poznámky, podle kterých je pak možné vyhledávat. Jako nevýhodu vnímám skutečnost, že jsem nikde nenašel nástroje pro práci s GPS souřadnicemi u snímků. 

Export

Za pozornost rozhodně stojí sada funkcí, která je spojená s exportem obrázků. K dispozici je možnost vyrobit si CD či DVD, které je možné přehrávat například prostřednictví domácího kina. Zde jsou ale možnosti nastavení poměrně omezené. Základní nastavení nalezneme také u tvorby kalendáře, kde máte na výběr jen ze tří druhů, z nichž všechny jsou v podstatě nástěnné. Užitečný je také informační přehled fotografií, kdy se na stránku vytiskne jen malý náhled s názvem obrázků s daty, což přijde vhod například při výběru snímků pro tisk. 

Jen velmi omezené jsou také funkce tvorby koláží, kde je možné konstatovat, že například Google Picasa je o několik úrovní napřed. Především co se týče pružnosti a rychlosti zpracování. 

Aplikace nabízí také přiměřeně bohatou sbírku nástrojů na práci s rámečky. Celkový dojem z ní je ale poněkud rozpačitý a díky specializovaným nástrojům, jako je například Photo Frame Studio, je přece jen o hodně lepší. Hodí se spíše na opravdu velmi jednoduché operace. 

Užitečný je také nástroj na tvorbu webových galerií – zde je nabídka o něco rozsáhlejší, ale opět nečekejte nějakou plejádu šablon nebo detailních možností nastavení. Vytvořit opravdu použitelnou galerii je s tímto nástrojem úkol o něco zdlouhavější, než by být musel. 

Mezi další možnosti exportu pak patří samozřejmě tisk, odeslaní do PDF souboru nebo nahrání na Facebook. Kdo by očekával širší nabídku on-line alb, bude opět zklamán. 

Shrnutí

Aplikace nabízí řadu pokročilých a zajímavých funkci, mezi nimiž nechybí ani tvorba panoramatických snímků nebo vyhledávání duplicitních souborů. Nabízí poměrně rychlé a přehledné ovládání i funkční výbavu, které nechybí nic podstatného. Mezi pozitiva jistě patří lokalizace do češtiny nebo poměrně široká nabídka exportních funkcí, z nichž většině ale chybí malý krůček k tomu, aby byly opravdu dotaženými a plnohodnotnými nástroji. 

Pokud hledáte kvalitního správce fotografií, který bude dostupný za rozumnou cenu, může být Ashampoo Photo Commander 8 dobrou volbou, zvláště když užijete možnosti upgrade za 10 USD. Osobně jej hodnotím jako pohlednější a lepší nástroj nežli české Zoner Photo Studio. 

Nevýhodou poměrně zásadního charakteru je především již zmiňovaná absence podpory GPS souřadnic u snímků. Vzhledem k tomu, že se zde nabízí možnost bezplatného využití demoverze, není nic snazšího, nežli si aplikaci nainstalovat a vyzkoušet – správa fotografií, audia a videa může být díky tomuto nástroji opět o kousek jednodušší a pohodlnější.

10. 3. 2011

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.