Úvod > Články > Splashtop: "Linux pro Windows" aneb rychlý systém pro web

Splashtop: "Linux pro Windows" aneb rychlý systém pro web

A další novinky uplynulých dní: Až 200 tisícům uživatelů Androidu byla zcizena data -- Operační systém pro tablety prý Microsoft představí až na podzim 2012 -- a více...

Wordpress dále přebírá od Microsoftu blogery

Společnost Microsoft zrušila svůj blogovací systém Live Spaces. Jak bylo dříve oznámeno, současní aktivní blogeři mají možnost své účty migrovat na servery Wordpress.com.

Doteď bylo pod křídla WordPress.com převedeno přes milion účtů. Neúspěšná blogovací stanice Microsoft zavřela dveře na konci roku 2010 a jen čeká, až zbylí blogeři dokončí přesun. 

Microsoft si na blogu WindowsTeamBlog.com pochvaluje hladký průběh migrace účtů na systém WordPress. V těchto dnech bude Microsoft uživatelům, kteří stále svůj účet nepřevedli, rozesílat e-maily. Pokud to během následujících několika týdnů neprovedou, o svůj blog nadobro přijdou.

Splashtop: "Linux pro Windows" aneb rychlý systém pro web

Nedávno vyšla nová verze operačního systému Splashtop. Ten dosud využívali spíše jen výrobci počítačů, kteří jej instalovali po boku Windows 7. Splashtop umožňuje okamžitý přístup k webu a webovým aplikacím -- uživatelé ho ocení zejména tehdy, když potřebují na webu něco vyřídit a nechtějí čekat na start Windows.

Splashtop si nyní mohou stáhnout všichni zájemci a uživatelé Windows. Systém používali dosud výhradně OEM partneři Microsoftu, kteří jej na své počítače instalovali pod různými jmény -- například Dell jej prezentuje jako Latitude ON, Lenovo jako Quick Start 2 a HP jako QuickWeb.

Systém se instaluje z prostředí Windows klasickým spuštěním instalačního souboru (EXE). V jeho prostředí uživatelé najdou vlastně jen webový prohlížeč Chromium. Co je zajímavé, místo Googlu je výchozím vyhledávačem Bing od Microsoftu. Uživatelé si samozřejmě funkčnost prohlížeče mohou rozšířit instalací různých aplikací z Chrome Web Apps Store.

Splashtop najdete na webové adrese http://www.splashtop.com/os

Až 200 tisícům uživatelů Androidu byla zcizena data

Trojský kůň, který se šíří mezi telefony s operačním systémem Google Android, ukradl citlivé údaje už asi 200 tisícům uživatelů. Ti svůj systém nebezpečným programem nakazili přes obchod s aplikacemi -- správci naštěstí trojana již smazali.

Nejen uživatelé si na webových diskuzích začínají stěžovat na to, že Google je v otázce nahrávání aplikací na jeho web až příliš benevolentní. Apple totiž na druhou stranu aplikace přísně kontroluje, a pokud si myslí, že by mohli "dolovat data" z uživatelských telefonů, nahrání aplikace do svého obchodu nepovolí. Někteří vývojáři se svěřili se zkušenostmi přidávání aplikací na web Googlu -- zkušebně nahráli potenciálně nebezpečné kódy, které se nakonec opravdu v obchodě objevily a byly staženy tisícovkami uživatelů.

Pohyb obyvatel v Pekingu chce vláda sledovat mobilními telefony

Světová média v minulém týdnu informovala o plánech čínské vlády sledovat pohyb obyvatel Pekingu prostřednictvím mobilních telefonů. Sledování má probíhat v rámci "geolokační informační platformy", jejímž cílem je pomoci dopravě v hlavním městě. O monitorování se má starat operátor China Mobile Limited, který telekomunikační služby poskytuje 17 milionům obyvatel Pekingu.

Operační systém pro tablety prý Microsoft představí až na podzim 2012

Společnost Apple uvedla v minulém týdnu novou generaci populárního počítačového tabletu iPad. Zatímco během roku Apple naprosto ovládl tento segment trhu, Microsoft veškeré tabletové běsnění pozoruje po hříchu zdálky. Bloomberg Business Week teď informoval o tom, že Microsoft se na trh tabletů chystá vstoupit až na podzim příštího roku. V tu dobu má totiž představit nový operační systém, který by se na tablety hodil. Windows 7 se sice na tabletech objevily, a to od společnosti HP, nicméně vysoké hardwarové nároky a s tím související krátká výdrž běhu na baterii způsobily, že HP od Windows 7 upustila. Hewlett-Packard navíc v té době odkoupil firmu Palm a uvedl vlastní tablety s linuxovým systémem WebOS.

První reakce médií na pozdní příchod Microsoftu na tabletový trh jsou z pochopitelných důvodů hodně kritické. V Microsoftu se totiž opět opakuje historie -- firma opět nebyla schopna zareagovat na trendy na trhu a v oblasti technologií obecně. Kvůli laxnímu přístupu Microsoftu v moderní éře ujel vlak ve více oblastech: webových službách, mobilních telefonech nebo multimediálních přehrávačích. Většinu segmentů trhu tak získala společnost Apple, které vizionářský styl zaručil nejen to, že slezla hrobníkovi z lopaty, ale zažila obrovský růst a letos v tržní kapitalizaci předběhla i Microsoft.  

7. 3. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...