Úvod > Články > Kam s ním aneb Když webhosting nestačí

Kam s ním aneb Když webhosting nestačí

Základem každé internetové prezentace je klíčová doména a hosting. Zatímco doménu si můžete u registrátora snadno opatřit za pár set korun ročně, za hosting můžete mnohdy zaplatit tolik, co jinde za virtuální nebo dedikovaný server. Kdy je tedy vhodný okamžik přejít z klasického webhostingu na sdílený nebo dedikovaný server? Komu se vyplatí hosting, komu virtuální nebo dedikovaný či managed server? Na to vám na dsl.cz odpovíme v následujícím seriálu Když webhosting nestačí.

Před vyhodnocováním nabídek webhostingových firem byste si měli ujasnit, co přesně od hostingu očekáváte a pro jaký druh webového projektu bude určen. Jde o malou statickou prezentaci vaší firmy a nemáte v plánu nic často měnit, nebo chcete hostovat rozsáhlý e-shop? Jakou požadujete technologii? (PHP, ASP, .NET, atd.). Jakou databázi? (MySQL, MS SQL, PostgreSQL...). Jak velký budete objem dat? Jaké aplikace chcete používat? (WordPress, Joomla!, Drupal...). Máte vlastní doménu, nebo si ji necháte zřídit přes webhostéra? Odpovědi byste měli znát ještě před vlastním výběrem webhostingového programu. Pokud si nejste jistí, mohl by vám přijít vhod náš výčet:

Freehosting

Free hosting (hosting zdarma, free webhosting, atd.) je označení pro hostingové služby, které jsou poskytovány uživatelům zdarma, tedy poskytovateli neplatíte žádnou částku. Free hosting je velmi populární především u nenáročných webových projektů, kde není kladen takový důraz na kvalitu a bezpečnost jako u hostingu placeného, kde jsou záruky o poznání větší. Dá se říci, že free hosting vám neručí za vaše data, která máte na serveru uložena. Pokud nastane chyba a váš poskytovatel ji nezvládne ustát, můžete přijít o svoje data bez možnosti náhrady. Na druhou stranu - je to zadarmo, tak co byste chtěli?

Výběr poskytovatelů freehostingů: www.hosting-zdarma.cz, www.thosting.cz, hy.cz

Výjimečně freehosting běží na shodných serverch jako u placeného webhostingu, poskytuje plné služby, technickou podporu i zálohování. Podporované weby si ale vybírá, upřednostňuje například neziskovky, sportovní odddíly nebo spolky na ochranu zvířat. www.ltweb.cz

Hosting

Pro některé jednoduché weby mohou freehostingy samozřejmě dostačovat, ale pokud potřebujete, aby váš web fungoval a měl minimální výpadky, nejsou freehostingy dobrá volba.

Webhosting je služba s řadou volitelných parametrů, proto se jeho ceny pohybují od pár stovek do několika tisíc korun ročně. Ceny se obvykle uvádí bez DPH. V nabídkách se uvádí cena za jeden měsíc webhostingu (k tomu je nutné připočítat roční poplatek za doménu, zpravidla 200-300 Kč). Někdy se ceny uvádějí za rok s doménou včetně. Webhosting i doménu si můžete najednou zakoupit u jedné společnosti, což je ideální řešení i kvůli případným změnám. 

Základní parametry, podle kterých můžete srovnávat jednotlivé webhostingové nabídky, jsou: Velikost hostovaného prostoru, Serverové skripty PHP, ASP a databáze MySQL, MS SQL, E-mail, FTP, zákaznická podpora, administrační rozhraní pro hosting, traffic a dostupnost.

 

Velikost hostovaného prostoru

Velikost prostoru je základním rozlišovacím parametrem webhostingových programů. Od 10 MB do několika 1000 MB, musíte sami zvážit kolik místa je třeba.

Serverové skripty PHP, ASP a databáze MySQL, MS SQL

Podpora PHP nebo ASP není samozřejmostí, jedná se o nadstandardní službu. Podporu PHP nabízí výrazně více webhostingových společností než ASP.

E-mail

S vlastní doménou můžete mít také vlastní e-mailovou adresu, např. jmeno@domena.cz.

FTP

FTP poskytuje každý webhosting, pokud ne, zvolte jinou společnost.

Zákaznická podpora

Dobře fungující zákaznická podpora je naprosto nezbytná a vy byste si měli být jisti, že s vámi bude poskytovatel komunikovat dle vašich představ.

Administrační rozhraní pro hosting

Hosting by měl zahrnovat kompletní webovou administraci, parametry webhostingu, hesla, vytvářet subdomény, e-maily, databáze atd.

Traffic

Traffic, neboli objem dat, která si návštěvníci vyžádají za dané období.

Dostupnost

Docela zajímavý údaj, na který si dávejte pozor. Pokud poskytovatel uvede, že zaručí dostupnost 99 %, znamená to, že jedna stránka ze stovky nebude zobrazena. Věřte tomu nebo ne, ale to není dostatečné.

Výběr hostingu na trhu: www.web4u.cz , ACTIVE24.cz, HostingSolutions.cz, Hukot.cz , Levny-hosting.cz, Otoman.cz

Virtuální server

 

VPS hosting, neboli virtuální privátní server je forma hostingu, při které je vám nabídnut samostatný diskový prostor a výpočetní výkon. VPS hosting se ale od vyhrazeného hostingu (dedikovaný server) liší v tom, že je virtuální. Jaké jsou tedy výhody a nevýhody VPS hostingu?

U VPS hostingu se celý server tváří jako vyhrazený server pro vás, včetně IP adresy, operačního systému a správy. Virtuální server je také mnohem levnější než dedikovaný server. VPS hosting má také dobrou konektivitu a máte možnost přístupu přímo na server. VPS hostingu má ale nevýhodu v požadavcích na správu. Pokud problematice příliš nerozumíte, je lepší volit klasický hosting.

 

V případě, že máte více hostovaných domén, nestačí vám klasický hosting a máte znalosti na provozování virtuálního serveru. Virtualizace, byť se o ní někdy hovoří jako o módní vlně, přináší řadu nesporných výhod. Nicméně s sebou nese i možná úskalí, a proto je dobré vědět, jak se jim v praxi vyhnout.

VPS - virtuální servery jsou určené náročnějším webovým aplikacím nebo aplikacím vyžadujícím individuální konfiguraci serveru, která není na sdíleném hostingu nebo multihostingu dostupná. Tato technologie dovoluje dynamicky přidělovat zdroje serveru, jako jsou výkon procesoru, operační paměť a diskový prostor.

Díky administrátorskému přístupu můžete plně spravovat Váš virtuální server v pohodlném ovládacím panelu a instalovat vlastní aplikace, jako by se jednalo o fyzický server. Virtuální servery je také možné využívat pro prodej webhostingu pro vaše klienty.

 

Nevýhody VPS

 

VPS je potřeba přidělit paměť, a ta bude hlavnímu počítači chybět. Server bude navíc krátit procesorový čas hlavního počítače a IO výkon.  Navíc k virtuálnímu serveru se špatně připojují některá nevirtuální zařízení. V závislosti na charakteru provozovaných služeb je často třeba, aby server běžel nonstop. To vynucuje nonstop běh hlavního počítače. Stabilita serveru je závislá na stabilitě počítače a samozřejmě datová agregace.

Sdílený hosting se používá v případech, kdy server není vystaven vysoké zátěži a spokojíte se pouze s nabízenými službami – obvykle to znamená Linux/Apache nebo Windows/IIS, vyhrazený prostor na disku, používání skriptovacího jazyka (obvykle PHP nebo ASP), přístup k databázi (MySQL, PostgreSQL nebo MS SQL), atd.

Pro mnohé nasazení sdílený hosting úplně postačuje, avšak s tím, jak se intenzifikuje využívání Internetu v životě firmy, možná záhy zjistíte, že byste chtěli mít vlastní zálohy nebo replikovaný obsah v podnikové síti – nebývá problém takovou službu s webhosterem dohodnout. Možná brzy zjistíte i to, že byste potřebovali na server doinstalovat nějaký software, který není součástí původní instalace. Právě v tomto okamžiku by vám měl hoster nabídnout přechod na dedikovaný server. Klasicky tento případ nastává u knihoven na Linuxu a zvláštních komponent pro ASP na Windows.

Výběr z trhu: www.coolhousing.net, www.savana.cz, hosting.wedos.com, www.v-server.cz, www.master.cz, www.ltweb.cz

 

Dedikovaný a maneged server nebo vlastní železo?  

 

Důvody pro přechod na dedikovaný server se shodují s těmi, které obvykle předcházejí pořízení vlastního serveru. Kdy je ale výhodnější zaplatit hostingové společnosti za dedikovaný server místo pořizování vlastního? Při pořízení vlastního serveru musíte zaměstnat správce serveru – tuhle práci často nemůže vykonávat správce firemní sítě. 

U dedikovaného serveru tedy ušetříte na mzdových nákladech – jeden server administrátora nevytíží. Druhým důvodem pro volbu dedikovaného serveru místo vlastního pak může být vzdálenost firmy od hostingového centra. Pokud tedy není server skutečně náročný na správu, vyplatí se ji outsourcovat, tedy pořídit si dedikovaný server. Časy nedustupně drahých dedikovaných serverů jsou již naštěstí pryč a na trhu se začínají objevovat dokonce I za ceny virtuálních serverů. 

Pokud si pořídíte vlastní server a jde vám pouze o jeho správu, pak platíte mnohem méně a cena se odvíjí jen od náročnosti a času admina a interentového toku. 

Ve většině případech se  již nyní vyplatí využít nabídek firem, které se vám o server budou starat, protože webhostingové společnosti mívají výhodnější podmínky – vlastní rack a nižší ceny za přenos dat. Tak se vyplatí nechat si server dodat od webhostera – takový server by měl být značkový, uzpůsobený přímo pro rack a se zárukou (nejlépe, když se i webhoster zaručí, že porouchaný server během několika hodin kdykoli vymění).

Výběr:  www.forpsi.com, www.ignum.cz www.greenhousing.cz

Kdy a kde vlastně končí potřeba hostingu a kdy se již vyplatí vlastní nebo dedikovaný server, na kterém můžete pohodlně hostovat desítky až stovky webů, zřizovat si mail schránky, ftp účty a dns pro své domény, a to vše z pohodlného webového rozhraní na svém vlastním serveru? Na to si odpovíme v pokračování našeho miniseriálu. 

Zdroj dat: Hostingy.cz 

 

 

16. 3. 2011

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...