Nikdy v minulosti jsem si nedokázal ani v náznaku představit okamžik, kdy bych tak hluboce klesl, že bych začal internetový prohlížeč z dílny Microsoftu chválit. Nutno podotknout, že tato doba právě nastala a lze směle konstatovat, že IE 9 je první skutečně dospělý prohlížeč od Microsoftu.

Skepse, kterou ve mně vždy Internet Explorer vzbuzoval, pramenila z praxe vývojáře webů a také ze srovnání s konkurenčními prohlížeči. Pokud jste někdy vytvářeli byť jednoduché webové stránky, pak asi víte, o čem hovořím. Skript, jenž funguje bez problému ve všech prohlížečích, jste museli dlouho ladit, aby v IE vypadal stejně a aby se také stejně choval. Při srovnání s konkurencí pak již řadu let vypadal IE jako chudý příbuzný. V době, kdy procházení stránek na záložkách podporovaly snad všechny moderní prohlížeče, vydal Microsoft s velkou pompou sedmou verzi Exploreru, která tuto funkci nabízela, ovšem značně neomaleně.

Osmou verzí vylepšil Microsoft zejména rychlost prohlížeče a začalo svítat na lepší časy. Změn bylo ale pramálo a tak až nynější devátá verze Internet Exploreru přináší funkce, bezpečnost a rychlost, po které uživatelé tolik volali. Vraťme se ale hlouběji do historie, konkrétně k verzi šesté. Nemusíme se ale až tak dalece vracet do minulosti, neboť tento prohlížeč stále využívá asi 15 procent uživatelů internetu. V Číně je IE 6 dokonce na každém druhém počítači. I přes opakovanou intervenci Microsoftu, aby lidé od tohoto téměř desetiletého prohlížeče ustoupili, klesá procento jeho využívání minimálně. Přitom právě skrze tento prohlížeč proudily do uživatelských počítačů ty nejhorší internetové hrozby. Vraťme se ale do současnosti a podívejme se na novinky v deváté verzi Internet Exploreru.

Rychlost na prvním místě

Do instalace IE 9 ve verzi Relase Candidate jsem se hrnul spíše ze zvědavosti, než z jakékoli nutnosti. Integrovaný IE 8 ve Windows 7 mi na testování stránek postačoval a na běžné surfování nedám již delší dobu dopustit na Operu. V době vydání tohoto článku je již k dispozici finální verze, kterou si můžete stáhnout z webu Microsoftu. Já jsem ale více než měsíc testoval RC verzi, proto lze očekávat, že některé drobnosti mohly být ve finále opraveny. Prvním příjemným překvapením bylo, že verze Relase Candidate byla lokalizována do 40 jazykových mutací a to ihned při uvolnění na trh. To se nikdy v minulosti nestalo. První malé bezvýznamné plus pro Microsoft.

Instalace, resp. re-instalace stávající verze je bezproblémová, relativně rychlá a instalátor během ní přenese do nové verze všechna nastavení z verze předešlé. Nemusíte si tedy speciálně pro případ instalace novější verze zálohovat všechny oblíbené položky, RSS kanály či další data. Po dokončení instalace na vás čeká šok. Prvně zalapáte po dechu při spatření uživatelského rozhraním, které dostalo skutečně moderní nádech, podruhé při uvědomení si, že prohlížeč nastartoval mnohem dříve, než kdy jindy. Pokud srovnáte čas startu s Operou, Chrome nebo Firefoxem, asi se žádné terno konat nebude, ale ve srovnání s jakoukoli předešlou verzí Exploreru jde skutečně o velký krok, snad i velký skok.

Přepracované rozhraní má své mouchy

Pokud jste vyznavači Internet Exploreru, pak vás asi nové rozhraní zahřeje u srdíčka. Například sjednocení adresního řádku s panely webů působí účelně, kompaktně a sympaticky. Zvětšené tlačítko Zpět zase přispívá ke snadnějšímu procházení webů. Zejména uživatele širokoúhlých displejů potěší absence stavového řádku v dolní části obrazovky. Microsoft se evidentně snažil minimalizovat nabídky a maximalizovat plochu věnovanou webu. Tato snaha se podařila, ale nebyla dotažena úplně do konce. Nad adresním řádkem je totiž zcela nevyužité místo titulkové lišty okna. V této liště není umístěno nic, ani název programu, ani název webu, prostě nic. Například Opera toto místo využila právě pro umístění panelů. Totéž mohl udělat Microsoft, ale neudělal.

Výtku mám také k umístění tlačítek Domů, Oblíbené položky a Nastavení. Minimálně ikona Domů by mohla být blíže adresního řádku, kdo má přejíždět celou obrazovku pro jediné klepnutí? Totéž platí pro Oblíbené položky. Mohly by být více po ruce. V RC verzi také nefungovaly klávesové zkratky pro vyvolání Oblíbených položek. To bych určitě prohlížeči ve finální verzi neodpustil. Hlavní nabídku otevřete pomocí stisknutí klávesy Alt. Obsah menu se změnil jen málo a tak vše najdete tam, kde jste na to byli zvyklí u verze sedmé či osmé. Trochu mi chybí rychlé tlačítko pro tisk a náhled. Ať chceme nebo ne, z IE se vždy weby nejlépe tiskly a právě pro tisk i náhled nyní musíte otevírat hlavní menu.

Internet Explorer také vyfasoval grafický rozcestník webových stránek, který se může objevit ihned po startu prohlížeče. Na tomto rozcestníku, který je nazván Vaše nejoblíbenější weby, najdete stejnojmenný obsah. Funkce je to dobrá, užitečná a Internet Exploreru jistě chyběla. Možná je to deformace z Opery, možná jen postřeh, ale docela mi zde vadí, že mi IE přednabízí nejnavštěvovanější weby. Tyto dlaždice bych si mnohem raději upravil sám a nastavil si zde své preferované weby. Výhodou je, že lze weby z této nabídky odstranit, alespoň drobná satisfakce.

Testování bylo úspěšné

Devátou verzi Internet Exploreru jsem podrobil docela důslednému testování. Ne, že bych si hrál vyloženě na vývojového testera a zkoušel prohlížeč nachytat, ale zkoušel jsem jej využít na svůj běžný denní provoz. Čekal jsem, kdy už prohlížeč padne, kdy vyběhne řada chybových hlášek, kdy zaváhá zpracování JavaScriptu. Kupodivu, kde nic, tu nic. Celkově působil prohlížeč stabilně. Nároční uživatelé se svých oblíbených alternativ asi nikdy nevzdají, ale pro nenáročné uživatele, kteří doteď fungovali na starších verzích IE jde o mílový krok kupředu.

24. 3. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...