Lidé z Google Books již údajně dokázali zdigitalizovat 4 % všech dochovaných a doposud vydaných knih. Nejde přitom jen o nafocení nebo sken obrázků, ale také o analýzu a digitalizaci textu. Můžete se tak snadno dozvědět, že slovo robot bylo používáno již dlouho před tím, než jej vyřknul Karel Čapek nebo zda je populárnější Newton či Einstein.

Google je ve skenování knih na Google Books velmi aktivní a 4 % všech knih, jež mohou být na světě k dispozici, působí opravdu impozantním dojmem. To, že se může ke klasické literatuře dostat téměř kdokoli, kdykoli a většinou zdarma, je jedním z velkých výdobytků naší doby. Šance podívat se na první vydání Newtonových Principií nebo dalších základních děl vědních i kulturních oborů je opravdu k nezaplacení. 

Google jde ale se svojí obchodní strategií mnohem dále a umožňuje ke knihám zjišťovat recenze - a ty, které jsou k dostání v obchodě, si můžete snadno zakoupit. A to ani nemluvíme o fulltextovém vyhledávání, které umožňuje snadný přístup k informacím a zdrojům i pro ty, kteří nevědí, kde mají danou informaci hledat. 

Služba si během své existence prošla řadou krizových momentů, kdy to při sporech s vydavateli vypadalo, že bude muset značně omezit svou činnost, nebo že dokonce skončí. Dnes se jedná o poměrně samostatnou a zřejmě i finančně profitující divizi vyhledávání, která se relativně často dočká nějaké zajímavé funkce. 

Není tomu tak dávno, co Google umožnil nahlížet na knihu nejen v její grafické podobě, ale také v čistě textové, tedy takové, kterou je možné snadno kopírovat nebo strojově překládat. Tím se otevřely obzory možností pro studium knih i v jazycích, kterým osobně příliš nevládnete. Není problém si vyhledat text, nechat si jej přeložit, a tak si snadno porovnat například citace v literatuře. 

V následujícím článku se podíváme na jednu zajímavou funkci, která Google Books přináší něco „navíc“ a která může nejednoho nadšeného knihovníka pobavit a potěšit. 

Google Ngram View

Tento nástroj má podle mnohých velkou šanci zásadním způsobem promluvit nejen do knihovnictví, ale také do řady sociálních či kulturních věd. Google Ngram View nabízí vyhledávání četnosti zobrazení určitého slova v knihách. Nastavit si můžete jazyk (angličtina, čínština, hebrejština, ruština, francouzština, španělština či němčina), ve kterém budete knihy vyhledávat, časový interval a vyhlazení křivky. Samozřejmě nemusíte zůstat u jednoho hesla, ale porovnávat popularitu určitých výrazů v literatuře v průběhu času. 

Využití podobného nástroje může být opravdu všestranné. Předně si můžete najít, kdo dané slovo použil jako první. Zde se uvádí, na české poměry zcela tradiční, příklad se slovem robot a Karlem Čapkem (respektive jeho bratrem Josefem, který mu toto označení poradil). Pokud se podíváme na analýzu slov, nalezneme řadu výskytů již dávno před tím, než bratři Čapkové spatřili světlo světa. Pokud budete pátrat po důvodech, pak vězte, že nejčastěji se jedná o špatně rozpoznané jméno Robin nebo do angličtiny chybně přenesené slovo robota tak, jak bylo známé z Rakouska-Uherska. 

Další možností tohoto nástroje je případné vyhledávání Hapax legomenon, tedy slov, které se vyskytují pouze v jedné dochované písemnosti. Takových slov nabízí řecká - potažmo také latinská -  literatura celou řadu. 

Další možností je sledování popularity a jejího vývoje u jednotlivých hesel. Člověk se tak může přesvědčit o tom, která osobnost je aktuálně nejpopulárnější - a jak tomu bylo v minulosti. Lze také sledovat ale výskyt úplně obyčejných slov v literatuře a zjišťovat, jaké jsou nálady, kdy vládla cenzura, nebo co v dané době bylo velkým tématem. Pro sociology amatéry asi není lepšího nástroje a zřejmě jej ocení i ti profesionální. 

Open Library

Částečně konkurenčním projektem je Open Library, která nabízí jeden milión knih ke stažení zdarma. Na rozdíl od Google Books tak nejsou k dispozici ty knihy, které nejsou zdarma kompletní. Knihy lze stahovat, zakoupit nebo číst on-line. Nutno říci, že integrovaná čtečka toho umí opravdu hodně – nabízí přečtení anglického textu (s kvalitou spíše průměrnou, ale hlas je poměrně výrazný a zřetelný, takže není problém mu porozumět), velice dobře je děláno fulltextové vyhledávání v knize s řadou náhledů nebo možnost snadno knihu sdílet s přáteli. Knihovna nabízí knihy v angličtině (jiné jsem alespoň nenašel) a k dispozici je řada komunitních prvků. 

Samotná čtečka je velice pohodlná a knihy jsou, dle mého soudu, naskenovány kvalitněji než u Google Books. Samozřejmě v ní nechybí lupa, nastavení kolik stránek chcete na monitoru vedle sebe zobrazit nebo pěkná animace otáčení stránek. Integrovaný je také nástroj pro zaslání knihy na Kindle. Mezi podporované formáty pro stažení patří ePub, PDF, daisy (formát založený na XML) nebo čistý text. 

Užívání Open Library je velmi pohodlné a zábavné. Pokud máte štěstí a narazíte v ní na knihu, kterou potřebujte, je možné říci, že nabídne podstatně větší komfort nežli Google Books. 

Radost být knihovníkem

Češi mají ke knihám, zvláště těm papírovým, vztah dlouhodobě poměrně pozitivní a doplňování domácích knihoven patří nejen k „národnímu sportu,“ ale také k určité společenské prestiži, kterou s sebou velká, pěkná a kvalitní knihovna přináší. A nic na tom nemění ani současný rozvoj informačních technologií, které přinášejí knihy v elektronické podobě. 

Google Books, Open Library, ale i další projekty nabízejí možnost si knihovnu do velké míry přenést na síť a přistupovat ke knihám rychle a efektivně. Ostatně, kdo z nás může mít doma knihovnu větší než několik málo stovek svazků. Dostáváme tak k dispozici k užívání bohaté kulturní dědictví, kterého může s radostí používat. Ostatně již zmiňovaný Google Books má zvláštní funkci na budování vlastní knihovny – tedy seznamu knih i s odkazy, které máte rádi nebo je jinak chcete využívat. 

A jak s elektronickými knihami pracujete vy? Vytváříte si knihovny, vyhledáváte zajímavé citace, analyzujete texty, nebo jen čtete? O své názory se můžete podělit s ostatními v diskusi pod článkem. 

6. 4. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...