Představte si, že jste člověk specifického profesního zaměření. Pochlubíte se svým dílem, a protože žijete v propojeném virtuálním světě 21. století, dokonce sdílíte své výdobytky na sociálních sítích. Pak jednou zjistíte, že doma opravdu nikdo není prorokem a že pod vaším dílem debatují (navíc občas poměrně vtipně) lidé, kteří hovoří úplně jiným jazykem.

Nic divného, pokud nazpíváte písničku a lehce zapomenutelnou melodii uvedou první slova a vy zřetelně slyšíte „píču, píču“.

Vlastně nejde o nic zvláštního. I čeština samozřejmě zná slova, která znějí stejně, ale mají různý význam. Homonyma jako jsou oko, ucho nebo zámek jsme se ve škole učili všichni. A všichni jsme je dávali do vět, aby paní učitelka pochopila, že jsme konečně všichni pochopili. Někteří dokáží tohoto jevu (nepřímo) využít k zajímavým spojením, jako to udělala zpěvačka Ester Kočičková ve své písničce Až nám slezou nehty: Vožerem se až nám slezou nehty//buď tě nechám já a nebo mě nech ty…

Pubertální období je pak prodchnuté vzpomínkami na první poslech němčiny, kde „Kurve“ a „Kunden“ dělaly své. Rozdíl byl jen v tom, že komunita kolem například těchto slov není zakotvená v čase a byť jde o vzpomínku ve většinové společnosti sdílenou, tak asi málokdy si o ní na návštěvě pokecáte. Pokud však narazíte na song zpěvačky Sophia Charaï, nedá vám to a vybraná skupina přátel obdrží odkaz, který nelze nešířit dál. Navíc diskusní prostor obsahuje řadu poznámek, které umožňují omluvit ten přihlouplý úsměv, když slova Pichu-Pichu uslyšíte poprvé (podruhé, potřetí, i když si písničku pouštíte každý den).

Nevím, zda Sophia Charaï dnes už tuší nebo ví. Rozhodně zcela nemoderně a nesociálně ignoruje debaty o tom, o čem vlastně její písnička je, a to bude její klip nepochybně jeden z nejpopulárnějších v československé komunitě. Počet prohlídnutí se pohybuje kolem čtvrt milionu, a Google jen v .CZ prostoru nabídne asi osm set tisíc odkazů. Na rozdíl od těch zajímavějších teorií zřejmě zpívá o peruánské hoře Pichu-Pichu.

Sophia Charaï prostě díky sociálním sítím v Čechách prorazila, aniž by chtěla. (Mimochodem je zajímavé sledovat, jakou sledovanost musí obsah mít, aby se šířil opravdu sám…) Zpěvačka má řadu pozvání na koncertní turné, nicméně netěšte se. Jeden z fanoušků už skepticky tuto možnost komentoval: „stejně ale piču přijede…“.

P.S. Veškeré použití vulgarismů není důvodem umělého zvýšení čtenosti tohoto článku, ale nevyhnutelnou součástí popisu situace, kterou ovlivnily sociální sítě. 

9. 4. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...