Úvod > Články > E-banking 5: Citibank a BAWAG

E-banking 5: Citibank a BAWAG

V pátém díle seriálu o bankovních aplikacích se podíváme na dva trochu atypické bankovní domy. Citibank je mezi veřejností známá zejména díky platebním kartám s fotografií, BAWAG je patrně pro mnohé z vás neznámým pojmem.

Citibank

Citibank je jedna z nejstarších bankovních společností na světě. Počátky její činnosti sahají až do roku 1812. V roce 1890 se Citibank stala největší americkou bankou a i dnes jde o kolos působící ve více než 100 zemích světa, její služby využívá přes 55 milionů klientů. Pravdou zůstává, že Citibank není bankou pro každého. Vedení účtu je zdarma, pokud máte na kontě v daném měsíci zůstatek neklesající pod 300 tisíc korun. V opačném případě stojí pouhé vedení účtu 200 Kč, takže se dá říci, že jde o banku pro bohatší klientelu.

Přihlašování do aplikace internetového bankovnictví lze provést ze stránky www.citibankonline.cz. Zabezpečení přihlašování je zajištěno pomocí platební karty a PINu. Při prvním přihlášení zadáváte číslo vaší karty a běžný PIN pro výběr z bankomatu – ten si změníte na jiný, který budete využívat výhradně pro účely této aplikace. Celkově je aplikace variabilní, neměl by být problém ji spustit jak ve Windows, tak v rámci jiného operačního systému (Linux).

Co do funkcí, aplikace nevybočuje z průměru. Tak jako všude jinde, i zde lze zjistit zůstatek na účtu včetně transakční historie. Není problémem zadávat platby, hromadné platby, trvalé platby, inkasa či SIPO. Pro časté příjemce plateb si lze nadefinovat vzory. Jelikož je Citibank ústav zaměřují se výrazně také na úvěrové produkty a kreditní karty, z aplikace lze pohodlně splácet půjčky, úvěry, splátky atd.

Z investičních produktů nabízí internetové rozhraní pouze termínované vklady. Zajímavostí, stejně jako například u HVB Bank, je možnost komunikovat s bankou (pokládat dotazy či připomínky) v rámci aplikace. V aplikaci si lze také požádat o změnu limitu na vaší debetní kartě. Design aplikace je moderní, ale zároveň decentní a přehledný. Rychlost si můžeme pouze pochvalovat.

 

BAWAG

Název tohoto bankovního ústavu je pro mnohé z vás zcela nový. Jde o jednu z nejmladších bank na našem trhu, která spadá do skupiny Bank für Arbeit und Wirtschaft Aktiengesellschaft. Ústav u nás funguje od roku 1997, tehdy s názvem Interbanka. Sloučení s uvedenou rakouskou finanční skupinou proběhlo v roce 2004 a dalo by se říci, že se banka teprve rozvíjí. 

Co se aplikace týče, pokud jsem v souvislosti s Citibank označil bankovnictví jako průměrné, u BAWAGu jde o bankovnictví podprůměrné. Vše vychází z faktu, že BAWAG využívá již několik let staré rozhraní Interbanky. Dalo by se říci, že poskytuje stejné služby jako aplikace HVB v méně konzervativním designu. Pohyby na účtu, platby a další běžné služby nejsou pro aplikaci problémem. Z investičních produktů se aplikace soustředí pouze na termínované vklady.

Dalo by se to popsat jako „nutné zlo“ – nějaký ten e-banking potřebujeme, protože to vyžadují naši klienti, ale proč inovovat to, co již existuje. Samosebou běžným uživatelům možnosti aplikace postačí, náročnější uživatel bude zklamán. BAWAG je bankou začínající na českém trhu, snad nám v budoucnu předvede více.

 

Související články:

E-banking 4: Raiffeisenbank a Volksbank

E-banking 3: Komerční banka a GE Money bank

E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

E-banking: Startujeme seriál

19. 9. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...