Úvod > Články > Geografická informace na Internetu (2. část): Z místa A do místa B

Geografická informace na Internetu (2. část): Z místa A do místa B

Jedete do (pro vás) neznámého města na neznámou adresu? Potřebujete si naplánovat cestu? Rádi byste věděli, jak se dostanete metrem na určitou adresu? Jste v cizím městě a potřebujete lékárnu, bankomat nebo poštu? Pokud bych byla na vašem místě, tak bych využila služeb portálu Atlas.cz.

Portál atlas.cz

Portál Atlas.cz (http://www.atlas.cz) je jedním z nejpoužívanějších vyhledávačů rozličných informací v České republice. Podíváte-li se na stránku http://mapy.atlas.cz, otevře se před Vámi možnost nalézt dané místo v ČR, podívat se na vybrané letecké snímky a naplánovat si trasu po silnicích ČR. Výhodou také je, že si můžete pod mapkou vybrat ze tří velikostí mapy. Vpravo je také přehledka, kde vidíte, kterou část republiky máte zobrazenou a také si tam můžete vybrat, kterou část republiky si chcete zobrazit.


Podívejme se například na Prahu. Zajímá nás Národní divadlo. V textovém poli pro hledání uveďte „Národní 2, Praha“ a poté potvrďte, že vás opravdu zajímá ulice Národní.  Budete-li si přibližovat vybrané místo postupně, uvidíte, že se Vám zobrazuje vždy jiná mapa. To je jedna z výhod geografických IT – na základě měřítka zobrazuje jiné informace. Pokud se přiblížíte na maximum, mapa se změní v letecký snímek. To však platí pouze u Prahy a Brna. Letecké snímky také nejsou zrovna aktuální, odhadla bych jejich stáří na 5 let.


Pokud potřebujete najít nejrychlejší nebo nekratší trasu z jednoho města do druhého, stačí klepnout na odkaz „Hledat cestu“. Zadat můžete nejen počáteční a cílovou obec, ale také konkrétní ulici. Zobrazí se Vám mapka s červeně vyznačenou trasou a itinerářem. Pokud vyzkoušíte volbu nejkratší i nejrychlejší, zobrazí se Vám vždy jiná trasa. To je další z výhod geografických IT, že umí pracovat také s jinými typy vzdáleností (časová, nákladová).

Bonusem portálu mapy.atlas. cz je možnost umístit na mapku logo své firmy a mapku umístit na své www stránky. Doporučuji také se podívat na odkaz „Planeta v noci“ a „Mapa světa“. Jsou to však jen pěkné obrázky, které vypadají zajímavě, díváte-li se pouze na svět jako celek. V některém z dalších pokračování Vás seznámím s kvalitními mapami světa na Internetu.

A dál?

Zoznam, seznam, najdu tam, co… Však to znáte! Ale je to tak doopravdy? Příště se můžeme podívat na mapové služby českého Seznamu a slovenského Zoznamu. V závěru dám tip na letecké snímky celé České republiky.

21. 9. 2005

Autor: Jitka Machalová

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.