Na každé hodině sociologie se dozvíte, že anketu si nemáte plést se sociologickým výzkumem a že kdyby byla sebepočetnější, tak nenahradí výzkum, který změří mnohem reprezentativnější data. (Možná s výjimkou předvolebních průzkumů, o jejichž relevanci se již řeklo mnohé.) Přesto ankety přežívají. Přežívají, přestože (nebo protože) již nejsou pouze nicneříkajícím grafickým doplňkem novin, ale také prostředkem manipulace a ovlivnění veřejného mínění.

Ankety totiž bývají prachmizerně zabezpečeny a v dnešní době není problém připravit takový jednoduchý skript, který anketu zmanipuluje. Proč? Protože vzhledem k nulovému zabezpečení je možné, že dané médium nejenže uveřejní anketu, ale ještě o tom napíše další materiál. Je to podobné jako u spamu, úspěšnost sice není vysoká, ale vzhledem k provedené (nízké) investici se to vyplatí.

Cinknuté ankety se v posledních dnech objevily na serveru Novinky.cz a nebo Lidovky.cz, tam dokonce došlo k zajímavé situaci. Signifikantní je zejména nepřirozeně vysoký počet hlasujících a dále jednoznačný výsledek, který navíc je v průběhu doby stále stejně, rovnoměrně posilován. Anketa na Novinkách.cz nám sdělila, že ani ministr Dobeš, ani John by neměli opustit své posty.

Na Lidovkách, pro změnu, čtenáři vyloučili z vlády ministra Kalouska a vylučovali ho v pravidelném tempu 3 hlasy za sekundu. Následně však došlo ke změně a každý z ministrů během několika minut získal stovky hlasů. Lidovky tak překonaly konkurenci na Novinkách s necelými 40 000 hlasujících, kteří premiérovi doporučili vyloučit i ty nejpopulárnější ministry. Jinými slovy, krátkodobě tato anketa překonala i sledovanost videa, na kterém prezident uzme protokolární pero.

Po takovém vývoji i na Lidovkách pochopili, že anketa nereflektuje vůbec nic (mimochodem paradoxně došlo i k odečítání hlasů, takže se evidentně někdo v redakci snažil „čistit“ data). Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat – a dnes v dané anketě nejsou čísla vůbec žádná.

Paradoxní je, že právě server Lidovky.cz již před několika měsíci spustil jiný projekt postavený na sociálních sítích – hlasování o popularitě ministrů – Známkujte politiky (v době psaní tohoto článku tato anketa zmizela z úvodní strany serveru). Díky naprosto odlišnému přístupu dovoluje server hlasovat pouze vlastníkům profilů na Facebooku, hlasování není jednorázové, ale preference jde samozřejmě změnit. Jinými slovy, jde hůře manipulovat, byť i zde to je „pouze“ pracnější.

K čemu nám tedy ty ankety jsou? Nikdy nemůže zcela věřit tomu, zda nejsou ovlivněné něčím zájmem. Samy redakce/vydavatelé kladou minimální překážky tomu, aby ankety bylo možné cinknout. Povedou výsledky anket ke změně smýšlení čtenářů? K napsání dalších článků, že „překvapivě“ ten či onen politik je populární nebo ten či onen produkt je kvalitní?

Možná by stačilo vědět, že ankety občas nejsou názorem čtenářů a už vůbec ne redakce. Že mystifikací (hloupějších a prvoplánovějších) se nedopouští jen ministr Kalousek. A že v době krize začíná být součástí komunikace technická podpora IT firmy. A že každý trik se dá prohlédnout – třeba tím, že se někde objeví nepřirozeně velké množství „hlasujících“.

19. 4. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...