Google Earth není žádnou novinkou, jde o službu, která funguje již řadu let. Její podoba doznala změn a nyní si kromě Země můžeme podrobně prohlédnout také vesmír či realizovat 3D prohlídky míst, kam se pravděpodobně v životě nedostaneme. Tato služba má ale díky zásuvnému modulu do webových stránek mnohem více využití, než by se na první pohled mohlo zdát.

Google Earth je zejména desktopovou aplikací, která přináší nevšední pohled na zeměkouli. A nejen to. Google aplikaci stále vylepšuje a tak se nyní pomocí Earth můžete podívat na vesmír, souhvězdí, galaxie nebo snímky některých planet sluneční soustavy. Zkrátka, podobnou službu, jako je Google Earth, na internetu jen tak nenajdete, zvláště s 3D zobrazením budov a stromů nebo s procházením ulic pomocí integrace funkcí Google Street View. 

Google uvolnil ke službě Earth internetové API rozhraní, a tak se stále častěji setkáváme s implementací funkcí v Earth obsažených ve velmi zajímavých projektech. Na některé z nich se v dnešním článku podíváme. Dlužno podotknout, že plugin Google Earth vám umožní procházet a zkoumat zeměpisná data na 3D zeměkouli prostřednictvím webového prohlížeče. Tento plugin je také používán pro zobrazení Earth v Mapách Google. Plugin je standardně podporován v prohlížečích Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, Flock nebo Safari.

Přistání modulu Apollo 11

Prvním příkladem využití je ve své podstatě hra. A v dnešním článku nejde o poslední herní adaptaci zásuvného modulu Google Earth. Na webové stránce Planetinaction naleznete velmi zábavnou formu, kterak si vyzkoušet roli kosmonauta. Vaším úkolem je co možná nejpřesněji a nejlépe přistát na povrchu Měsíce s lunárním modulem Apollo 11. Doporučuji vám simulaci zvětšit na celou obrazovku. Po odstartování přistání ovládáte modul pomocí šipek na klávesnici a mezerníkem pak spouštíte trysku zpomalující pohyb. Po přistání je vaše mise vyhodnocena a klávesou Enter můžete započít další pokus o přistání.

Sportovní stadiony světa

Pokud jste opravdovým sportovním fandou, pak vás možná také fascinují stadióny velkých fotbalových či hokejových klubů. Na většinu z nich se nikdy nepodíváte jinak, než prostřednictvím televizní obrazovky. Pomocí této služby, která opět využívá zásuvný modul Google Earth, je ale můžete navštívit prostřednictvím 3D prohlídky. V aplikaci jsou obsaženy nejen stadiony fotbalové, ale také nejrůznější jiná sportoviště. Ovládání je velice prosté a nijak se neliší od běžného využití Google Earth či jiné adaptace doplňku na dalších webových stránkách.

Naplánujte si trasu ve 3D

Chystáte-li se na delší trasu, pak možná využijete stejně jako já navigaci. Pro jistotu si ale obvykle trasu naplánuji také na PC, projdu a vytisknu, abych měl zálohu v případě selhání techniky. Pomocí tohoto šikovného plánovače si navíc celou trasu můžete ve 3D projet dopředu. Nejde o žádnou převratnou službu, ale na druhou stranu může výrazně pomoci. V zásadě se vyrovnává simulaci trasy v automobilové navigaci s tím rozdílem, že jako podklad mapy jsou použity klasické satelitní snímky. Jízdu lze samozřejmě zrychlit tak, abyste například pro simulaci cesty do Chorvatska nemuseli u PC trávit deset hodin.

Simulátory létání helikoptérou a plavby lodí

V úvodu jsem se zmínil o simulátoru přistání na Měsíci. Nyní se podíváme na nám bližší reálie a to na simulace nad zemským povrchem. V prvním případě jde o létání helikoptérou nad francouzskými Alpami. Při letu můžete přistát u některé z chat v oblasti zvané Chamonoix. Simulátor není špatný, ale je dosti náročný na datový tok a občas funguje dosti podivně. Jistě ale jde o výtečný nápad, jak prezentovat určitý region. Zajímavá je také plavba lodí. V této simulaci si můžete vybrat různé typy námořních lodí a jako bonus můžete ovládat vzducholoď. Simulace ale není dokonalá, neboť s lodí můžete vjet také na pevninu.

Závěrem

Může se zdát, že využití Google Earth API zatím nenašlo příliš mnoho opravdu užitečných využití. Na druhou stranu se podobné aplikace mohou skvěle hodit pro případy ekologických havárií, kde snadno zmapují postižené oblasti. Například v případě ropné skvrny v Mexickém zálivu. Nechejme se tedy překvapit, zda toto API bude i nadále k podobným projektům využíváno a jaké služby nám vývojáři představí. A komu se nechce čekat, může si zatím zkusit aplikaci Google Mars

27. 4. 2011

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...