Úvod > Články > E-banking 6: Živnostenská banka a ČSOB

E-banking 6: Živnostenská banka a ČSOB

Na řadě je poslední díl našeho seriálu. Poslední z profilů bank a finančních skupin. Následovat již bude jen zhodnocení všech bankovních aplikací, které jsme si v uplynulém měsíci představili.

Živnostenská banka

Jak mnozí možná víte, Živnostenská banka je nejstarší českou bankovní institucí. Byla založena v roce 1868 a v roce 2003 se majoritním vlastníkem banky stala italská společnost UniCredito. Tato změna byla pozitivní zejména vůči klientům. Živnostenská banka byla známa jako bankovní ústav pro velmi bohaté klienty. Po akvizici začaly být nabízeny nové programy, které jsou zajímavé pro soukromou klientelu.

Velkou oblibu si získaly tzv. programy All inclusive, kde můžete využívat naprostou většinu služeb v rámci měsíčního poplatku. To se vyplatí zejména pro ty klienty, kteří mají mnoho příchozích a ochozích plateb. Přejděme ale k internetovému bankovnictví. Demoverzi naleznete na této adrese. Banka má dva druhy zabezpečeného přihlášení. Jeden pomocí bezpečnostních certifikátů na bázi SSL, druhý pomocí ověřovacích SMS zpráv na váš mobil.

Bankovnictví se trochu podobá systému HVB Bank, kde se také aplikace otevírá v novém okně. V rámci statistických údajů je aplikace zpracována dobře, například pro výpis Pohybů si lze nastavit podrobný filtr a získat tak požadované informace. Platby lze provádět v rámci ČR nebo zahraničí, platit SIPO, dobíjet kredit apod. Z investičního odvětví jsou v aplikaci přítomny jen termínované vklady.

Celkově aplikace dostačuje, ale mám z ní podobně neutěšený dojem jako například z Volksbank. Nejde v žádném případě o komplexní službu, spíše o „nutné zlo“, které si vyžaduje doba a moderní klienti. Dále spouštění aplikace pod jinými OS než Windows se zdá být značně komplikované.

ČSOB

Československá obchodní banka byla založena v roce 1964 jako banka, která poskytovala zemi finanční služby v oblasti zahraničního obchodu. Po revoluci prošla banka přeměnou a začala se orientovat na soukromou a podnikatelskou klientelu. V červnu 1999 se majoritním vlastníkem stala finanční skupina KBC Bank a v roce 2000 ČSOB převzala Investiční a Poštovní banku, a.s.

Aplikaci naleznete na webu https://ib24.csob.cz. Demoverze není dostupná, takže potencionální zákazníci mohou vycházet pouze z informací z manuálů a návodů, které na webu banky dostupné jsou. Identifikace vstupu do aplikace probíhá zadáním jména a hesla nebo čipovou kartou. U první varianty dochází k certifikaci plateb pomocí SMS.

Aplikace disponuje průměrnou nabídkou funkcí – je znát, že se zaměřuje zejména na platební a statistické funkce. Filtrované výpisy, souhlas s inkasem, inkaso, platby mobilním operátorům, domácí a zahraniční platby a mnoho dalších funkcí nečiní aplikaci problém. Z investičních produktů na webu nenajdete ani termínované vklady, natož nějaké spoření či pojištění.

Za absenci investičních funkcí nelze ČSOB zcela odsuzovat, protože běžný uživatel potřebuje s účtem pracovat zejména pro účel příjmu a odesílání peněz, což tento e-banking splňuje do detailu. Pochválit lze také rychlost a stabilnost aplikace, s největší pravděpodobností by měla fungovat i na jiných operačních systémech než Windows či jiných platformách (PDA, Smartphone apod.).

 

Související články:

E-banking 5: Citibank a BAWAG

E-banking 4: Raiffeisenbank a Volksbank

E-banking 3: Komerční banka a GE Money bank

E-banking 2: Česká spořitelna a HVB Bank

E-banking: Startujeme seriál

 

22. 9. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...