Úvod > Články > Nové Ubuntu 11.04 sklízí kritiku, podle mnohých si zabouchlo dveře

Nové Ubuntu 11.04 sklízí kritiku, podle mnohých si zabouchlo dveře

A další novinky uplynulých dní: Apple reaguje na podezření ze špiclování. Je to prý chyba softwaru -- T-Mobile: 114 měst je pokryto signálem 3G -- a více...

Nové Ubuntu 11.04 sklízí kritiku, podle mnohých si zabouchlo dveře

Po půl roce vývoje vydala společnost Canonical ve spolupráci s komunitou novou verzi linuxového operačního systému Ubuntu. Změn je celá řada -- kromě obligátních nových verzí různých aplikací a balíčků jde především o viditelnou změnu v grafickém vzezření systému a s ním související změu v ovládání.

Ubuntu 11.04, s označením Natty Narwhal, je první vlaštovkou v rodině Ubuntu, která opouští klasické grafické prostředí GNOME. Canonical vyvinul vlastní prostředí, které se sice na GNOME zakládá, ale práci se systémem pojímá jinak. Unity -- krátce řečeno -- jde ve šlépějích GUI ze systému Mac OS X od společnosti Apple. Místo panelu s otevřenými aplikacemi na uživatele čeká panel ve stylu docku. Jen je nalevo a vertikální, neleží vodorovně na spodní straně obrazovky. Uživatelé si stěžují, že nejde přetáhnout na jinou stranu. Taktéž horní hlavní panel obsahuje globální menu, kterým se ovládají aplikace (zatím jen některé). Že Ubuntu půjde po grafické cestě Macintoshů, bylo jasné už při minulých vydáních, kdy se grafické změny dočkaly ikony v systémové oblasti (u hodin) a kdy byla rovněž přemístěna tlačítka oken zprava doleva. Unity tento přechod jen potvrzuje.

Reakce na nové Ubuntu jsou samozřejmě různé, ale teď spíše můžeme vidět ty negativní. Mnozí uživatelé tvrdí, že se cítí, jako kdyby u počítače seděli poprvé v životě. Podle častých komentářů si tím Canonical podřezal větev, protože ovládání Ubuntu je skutečně nedotažené a matoucí. Stejnou kritiku sklidilo i nové GNOME 3 s Gnome Shell -- i ono opouští standardní způsob ovládání desktopu. Častou výtkou Ubuntu 11.04 a jeho Unity je, že při automatickém spuštění instalace nové verze na starou (10.10) dojde ke smazání mnohých uživatelských nastavení a dat. Automatický přechod na novou verzi by proto tentokráte uživatelé měli dobře promyslet.

V současnosti je ještě možné spustit i klasické GNOME 2. generace (výběrem z menu při přihlášení do systému), v další verzi Ubuntu 11.10 (říjen 2011) to však již možné nebude. Nakolik tyto již opravdu razantní změny donutí uživatele k přechodu na jiný systém, se teprve uvidí.

Některé zahraniční IT magazíny nemají problém nové Ubuntu a směr, jakým se Canonical vydal, nazvat tím nejhorším systémem v historií firmy a strategii průšvihem.

Připomeňme, že Ubuntu je bezplatný operační systém s jádrem Linuxu. Dostupný je samozřejmě i v češtině a obraz instalačního CD si lze stáhnout například ze server www.ubuntu.cz.

Apple vydělává už víc než gigant Microsoft

Společnost Apple byla poměrně nedávno před naprostým krachem. Po návratu jejího zakladatele Steva Jobse do vedení však firma zažila renesanci -- a v novém tisíciletí ze z "nakousnutého jablka" pomalu stávala technologická jednička. Už letos v lednu se z Applu stala nejcennější technologická společnost měřeno tržní kapitalizací (tehdy 5,7 bilionu korun). A druhou nejcennější firmou vůbec -- předběhla ji pouze těžařská korporace ExxonMobil.

Teď z hospodářských výsledků vyplývá, že Apple vydělává víc než softwarový gigant Microsoft. Apple ke konci dubna uveřejnil výsledky hospodaření za druhý kvartál svého fiskálního roku. Výsledek 5,99 miliardy dolarů (100 miliard korun) znamenal zvýšení v meziročním srovnání o 95 procent. Podobné to bylo i ohledně příjmů za druhé čtvrtletí -- ty se vyšplhaly na 25 miliard dolarů (414 miliard korun), což bylo zvýšení o 83 procent.

Microsoft na druhou stranu za třetí čtvrtletí svého fiskálního roku 2011 vydělal 5,23 miliardy amerických dolarů, tedy o tři čtvrtě miliardy méně než Apple.

Microsoft sice zůstane jedničkou v oblasti operačních systémů pro osobní počítače -- a to díky OEM partnerům, kteří na nové počítače Windows předinstalovávají --, ale Applu se v posledních letech podařilo přijít s řadou skutečně revolučních zařízení, kterými ovládl trh. To se týká přehrávačů iPod, chytrých telefonů iPhone, ale v poslední době také počítačových tabletů iPad. Zapomínat však nesmíme ani na stále silné a rostoucí prodejnosti počítačů Macintosh.

Nové Chrome 11 zase o kousek lepší

Společnost Google vydala další velkou verzi webového prohlížeče Chrome. Jedenácté vydání opravuje 25 bezpečnostních chyb, za jejichž odhalení Google uživatelům vyplatil 16,5 tisíce dolarů (270 tisíc korun).

Mezi novinky v Chrome 11 patří podpora Speech Input v rámci HTML5, což je schopnost prohlížeče přepisovat hlas do webových formulářů.

Novou verzi uživatelé najdou na adrese http://www.google.com/chrome.

T-Mobile: 114 měst je pokryto signálem 3G

Operátor T-Mobile oznámil, že rychlou mobilní sítí 3. generace pokryl již 45 procent populace. Teď na mapě přibylo například Vrchlabí, Trutnov, Chomutov nebo Jičín.

Společnost T-Mobile oznámila, že budování 3G sítě jde přesně podle plánu. "Za duben si společnost připisuje další 3G body na mapě a pokořila hranici první stovky větších měst. Nyní jich je tedy celkem 114, a k tomu 292 menších obcí a vesnic. Pokrytí v České republice se zvýšilo na 45 % populace," uvedl operátor.

Zájemci o mobilní připojení mají možnost si vyzkoušet rychlost sítě (a tedy i pokrytí) kdekoliv na území ČR -- ve značkové prodejně si za vratnou zálohu 2 000 Kč mohou totiž na týden půjčit datovou SIM kartu s balíčkem Internet na cesty včetně USB modemu podporujícího technologii HSPA+. V dubnu uveřejněná čísla měření rychlosti mobilního připojení na našem serveru ukázala, že T-Mobile zásadně zrychlil a zatím má nejrychlejší 3G -- klienti naměřili v průměru 2,5 Mbit/s.

Apple reaguje na podezření ze špiclování. Je to prý chyba softwaru

Řada zahraničních i tuzemských médií se v minulém týdnu věnovala problému s mobilním operačním systémem iOS od společnosti Apple. Bylo totiž zjištěno, že iPhone, resp. iPad uživatele dost šmírují -- docházelo například ke sledování pohybu uživatelů a uchovávání těchto informací po dobu několika měsíců. Apple na to reagoval slovy, že to neměl v úmyslu a na vině je chyba v softwaru těchto přístrojů. Apple vydá aktualizaci, která problém vyřeší. Ale dost zvláštně: dobu, po kterou budou data ukládána, se zkrátí na jeden týden. Uživatelé nechť si to přeberou sami.


 

2. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...