Dne 27. 4. 2011 proběhl v eClubu na půdě ČVUT WebExpo Startup Meetup 4.2011. Celá akce byla určena pro webové startup projekty, které chtějí získat zpětnou vazbu na svůj projekt. Taky pro webové programátory, designéry a byznysmeny, kteří se zajímají o aktuální dění na českém webu a chtějí se zapojit. Celá akce sestávala ze dvou přednášek.

První z nich měl Václav Stoupa, zakladatel Webexpa - největší konference o webu a internetu ve střední Evropě - na téma Business Model Canvas aneb jak vizualizovat váš business model. Na druhé přednášce představil Vlastimil Vávrů svůj světově unikátní projekt Optiscont, což je první samoobslužná optika na světě.

V první prezentaci Václav Stoupa představil Business model Canvas, což je strategický manažerský nástroj, který slouží k vytvoření nových nebo existujících byznys modelů. Jedná se o vizuální template s devíti předformátovanými bloky byznys modelu, z nichž každý prezentuje určitou část projektu, do kterého pak vepíšete vaše klíčové požadavky pro váš projekt, např. jeho cíl, kdo jsou vaši zákazníci, jaké jsou očekávané náklady a výnosy atd. Tvůrcem je Alexander Osterwalder, který tento model stvořil na základě své dřívější práce s Business Model Ontology.

Prázdný Canvas model

Václav Stoupa pak na příkladu Nespressa názorně prezentoval, že byznys model vašeho startup projektu nemusí být nudný dvacetistránkový text plný tabulek a grafů, ale vizuálně příjemný Canvas. Místo abyste dlouhé dny tvořili analýzy a sepisovali je ve Wordu, stačí vám v nejjednodušším případě jen tužka a papír, protože jak známo papír, potažmo Canvas, snese všechno. Můžete taky využít některou z dostupných webových Canvas model aplikací, nebo si do vašeho IPhonu nebo IPadu stáhnout potřebný SW a začít kreslit. Přesně tak - kreslit, protože Canvas je plátno a ne Word. Canvas na Facebooku nebo Skypu pak může vypadat velmi příjemně a jednoduše.

V druhé části své prezentace V. Stoupa zapojil všechny zúčastněné do vytvoření Canvas modelu slevomat.cz. Během 10 minut jsme měli náš první Canvas model hotový a nebyl to strastiplný proces plný vytváření grafů a tabulek. Po zodpovězení několika otázek pak V. Stoupa předal slovo dalšímu přednášejícímu, což byl Vlastimil Vávrů a jeho první samoobslužná prodejna brýlí na světě.

Vlastimil Vávrů svůj startup Optiscont prezentoval s pomocí Canvas Modelu a následovala plodná a motivační debata, kde se opět zapojili všichni posluchači se svými nápady, nabídkami na spolupráci atd. Autoři startupu tak získali k další činnosti spoustu podnětů, protože celou tuto diskuzi nahráli kamerou, aby žádný z podnětů a myšlenek nebyl zapomenut. Po ukončení oficiální části ještě následovala after party v Braunově sklepě, kam se přesunula jedna část zúčastněných s Václavem Stoupou, aby debatovali o Canvasu a dalších neajťáckých věcech. Druhá skupina se vydala na cestu Prahou, aby na vlastní oči spatřila první samoobslužnou optiku na světě.

Celá akce se vydařila, a tak máte-li váš startup projekt, pro který hledáte investora, lidské zdroje nebo jen jeho hodnocení, nebojte se a přijďte se s ním podělit. Celá akce má totiž za úkol jediné - a to oživit české webové startupy. Hlavní myšlenka, kterou jsem si z akce odnesl, byla, že máte-li nějaký projekt v hlavě nebo v nějaké fázi vývoje, nebojte se co nejdřív ho realizovat a prezentovat vašim uživatelům, nic horšího než neúspěch vás přece počkat nemůže. Pokud chcete prezentovat svůj startup nebo se jen přijít podívat, návštěvu můžu jen doporučit, protože jsem z akce odcházel plný dojmů myšlenek, nápadů a podnětů pro svůj vlastní startup a další svoji práci.

5. 5. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...