Úvod > Články > Skype v rámci Facebooku? Nebo Googlu? Firmy jednají o odkoupení slavné komunikační sítě

Skype v rámci Facebooku? Nebo Googlu? Firmy jednají o odkoupení slavné komunikační sítě

Na internetové frontě se schyluje k dalšímu tuhému boji. Nejpopulárnější sociální síť Facebook se s dalším internetovým titanem -- Googlem -- prý přetahují o jednu z nejpoužívanějších komunikačních sítí na světě: o Skype.

Agentura Reuters přišla s informací o jednáních, které se točí kolem možného odprodeje nejpopulárnější VoIP a obecně komunikační služby a sítě Skype. Zájem o ni mají další zvučná jména internetu: Facebook a Google. O jednáních informovaly agenturu Reuters dva zdroje, které o jednáních vědí.

Asi není potřeba připomínat, jak silnou pozici na internetu se svými službami má Google a jak široce je zase využívána společenská síť Facebook. Rivalita mezi oběma společnostmi se sice nemusí na první pohled jevit jako přímá, ale se společenskými sítěmi, v různých podobách, si Google hraje už dlouho -- některé jsou malé, jednoúčelové, jiné lokální a některé odvážné projekty, jako byl Google Wave, byť nešlo přímo o síť ve smyslu Facebooku, byly už zrušeny. Facebook zase do svého prostředí zařadil vyhledávač Bing od Microsoftu. Ať tak či tak bychom mohli mezi oběma firmami najít řadu příkladů konkurenčního pnutí.

To se teď ukazuje i na snaze obou společností získat síť a software Skype, který používají stovky milionů lidí po celém světě -- jak k textové komunikaci, tak video hovorům či placeném hovorům na pevné linky a do mobilních sítí (přesto musíme poznamenat, že ceny za volání jsou české uživatele stále dost vysoké, pokud je srovnáme s řadou nabídek tuzemských VoIP operátorů, u kterých lze volat jak pomocí softwarových telefonů, tak i těch fyzických).

Jeden ze zdrojů seznámených s jednáním pro Reuters uvedl, že diskusí nad odkoupením Skypu se účastnil přímo zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Podle druhého zdroje se Facebook obrátil na jednu firmu se sídlem v Lucembursku ve věci založení společného podniku. O tom se Skypem měl jednat i Google.

Cena případného odkupu se má pohybovat kolem 3 miliard až 4 miliard amerických dolarů (v přepočtu něco kolem 50 až 65 miliard korun).

Podle dostupných informací jsou jednání teprve v rané fázi a neexistují žádné náznaky toho, jak by se Skype měl rozhodnout. Oba zdroje agentuře Reuters dále řekly, že Skype jedná i dalšími možnými subjekty, které jsou taktéž ještšě ve hře.

Médiím se zatím ani nepodařilo získat vyjádření zmíněných tří společností -- resp. Facebook neodpověděl zatím vůbec a Skype s Googlem odmítly spekulace komentovat.

Společnost Skype zatím nepůsobí na veřejném trhu (je zatím čistě soukromou společností nefigurující na burze), ale už loni v srpnu podala registrační formulář pro vstup. Později na podzim došlo i ke změně na vedoucím postu, když se jejím výkonným ředitelem stal bývalý viceprezident společnosti CISCO Tony Bates.

Stále není jasné, jak by firmy Facebook, případně Google, chtěly Skype využít, resp. jak jej začlenit do svého obchodního modelu. Skype má víceméně dlouho finanční problémy -- či spíše lépe řečeno za ty roky na trhu nesplnil očekávání, které do něj vkládala společnost eBay, jež Skype odkoupila v roce 2005 za 3,1 miliardy dolarů. Roku 2009 proto prodala většinu jeho akcií do rukou soukromých investorů za asi 2 miliardy dolarů.

Facebook podle jeho statistických čísel používá více než 500 milionů aktivních uživatelů, polovina z nich se z nich na svůj účet přihlašuje každý den. Jeden uživatel má v průměru 130 přátel. Další číslo, jež Facebook uvádí, je jaksi nesmyslné, ale budiž: Lidé na něm celkem každý měsíc stráví přes 700 miliard minut (čas takto samozřejmě sčítat nejde, měsíc má zhruba 2,6 milionu sekund). To všechno z Facebooku dělá mezi společenskými sítěmi jasnou jedničku. Během krátké doby se této síti podařilo zamést i s ikonou zejména amerického webu -- službou MySpace.com, které neustále ubývají uživatelé. Její vlastník, společnost News Corp. Digital Media (patřící pod impérium New Corporation Ruperta Murdocha) službu teď dokonce nabídla k prodeji, cena se pohybuje někde mezi 50 a 200 miliony dolarů. Ztráty sítě se totiž prohlubují a nepomohla jí ani restrukturalizace.

Na druhé straně Google svůj úspěch postavil na stejnojmenném vyhledávači a následně reklamních systémech. Nicméně už loni se podle některých měření na stránky Facebooku dostalo více lidí než na web Googlu -- ač toto číslo moc vypovídající hodnotu nemá, ukazuje se tím hlavně to, jak rychle se Facebook z malého webu pro pár přátel Marka Zuckerberga rozrostl v nadnárodní monstrum s obřím obchodním potenciálem.

Podle dostupných dat roste uživatelská základna i sítí Skype -- letos ke konci dubna bylo poprvé v historii najednou online 30 milionů lidí. Celkově pak Skype má zhruba 660 milionů registrovaných uživatelů (poslední čísla pocházejí z loňského roku), přesněji rozdělení podle aktivních účtů apod. však chybí.   

6. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...