Úvod > Články > ČT 24 pro Android se nelíbí komerčním médiím, nám ano

ČT 24 pro Android se nelíbí komerčním médiím, nám ano

Dne 15. 4. 2011 spustila Česká televize novou verzi mobilní zpravodajské aplikace pro Androida. Pustili jsme se do jejího testování, a skutečně můžeme potvrdit, že kvalitou odpovídá zahraniční konkurenci. Konkurence česká je ovšem proti.

Než začneme hovořit o statusu České televize a jejím dopadu na komerční mediální trh v oblasti internetových médií, podívejme se na samotnou aplikaci, která doznala od předchozí verze výrazné zlepšení. Pravda, v komentářích zaznívá nejeden hlas, že má stále nějaké mouchy při připojení na Wi-Fi, nám ale na testované běželo video bez obtíží, snad jen načítalo o něco déle než při připojení přes 3G, což je poněkud kuriózní. Doufejme, že tuto chybu vývojáři brzy odstraní.

Aplikaci jsme testovali na HTC Wildfire, čili na přístroji, který je díky svojí nízké ceně široce dostupný, a i když nepatří ke špičce, má všechno, co k přehrávání živých videí potřebujete. Ale začínat videem nebudeme. Aplikace nabízí kromě nich i články z webu ČT 24, které jsou přizpůsobeny pro mobilní telefony. Velikost písma je pochopitelně nastavitelná, ale přednastavené fonty byly při testování naprosto dostačující a nebylo potřeba něco měnit.

Swipujte po čétéčku

Při spuštění vyjede na obrazovce seznam článků z kategorie pojmenované jako Hlavní. Dostat se na seznam kategorií je možné hned dvěma způsoby. Na druhé liště je ikona 24 a šipka vedoucí o úroveň výše. Oběma se dá vyčíst, že jsou poměrně malé a lidem se silnějšími prsty může činit problémy trefit se přímo do nich a ne do vedlejší nabídky, ale budiž. Hlavní seznam představuje všechny zpravodajské kategorie, jak je známe z webu ČT 24.

Velkou novinkou a záležitostí nadmíru příjemnou je swipe mezi jednotlivými články, čili pro „otočení stránky“ na další článek v kategorii stačí pouhé přejetí prstem zprava doleva či opačně. Uživatelsky je díky této maličkosti je celá aplikace o poznání přátelštější.

Zásadní je ale přehrávání živého vysílání ČT 24, před nímž se objeví celodenní program, který v tomto médiu působí jaksi starosvětsky, ale pochopitelně se jedná o záležitost nadmíru praktickou. Video se i při 3G internetu v mobilu (testováno na Vodafonu) načítá příjemně rychle a kouše se spíše výjimečně. Pro přehrávání jsou navíc k dispozici tři stupně kvality videa, u nichž jsme ale při testování nepostřehli nijak zásadní rozdíl. Samozřejmě že nejnižší kvalita je poněkud zrnitější než nejvyšší, ale vzhledem k velikosti obrazovky se komfort sledování prakticky nemění, a proto je i při dobrém signálu úplně jedno, na jaký stupeň přenos přehráváte.

Teď má tedy každý televizi – a co dál?

Díky této aplikaci se váš chytrý telefon mění během okamžiku na miniaturní televizor se vším všudy a opět nezbývá než se obávat, jak to bude nadále s koncesionářskými poplatky. Televizi teď totiž vlastníte, i když nemáte přípojku ani přístroj.

S tímto tématem souvisí i vlna znepokojení, kterou Česká televize vyvolala u konkurence. Ta brojí zejména proti vytváření přidaného obsahu, který se dá sledovat jinak než přes televizi. Koncesionářské poplatky slouží právě ke sledování televize, cokoli dalšího zasahuje na pole komerčních médií, která musí investovat nemalé částky do rozvoje dalšího obsahu, zatímco Česká televize jej může sponzorovat právě z poplatků.

Nejhlasitěji se ozval ředitel TV Nova, který považuje podobný rozvoj státního média za nekalou konkurenci, s níž se dá jen těžko soutěžit bez vynaložení velkého úsilí.

ČT nepostupuje v souladu se svým určením

„Na rozdíl od televizního vysílání, kde je díky platné legislativě omezen jeho komerční záběr, nemá komerční aktivita na internetu obecně omezení žádné. V době, kdy moderní online svět řeší, jak si na sebe vydělat, a diskutuje o zpoplatnění obsahu, má ČT svůj obsah a služby už dávno zpoplatněny koncesionářskými poplatky,“ argumentuje ředitel Novy Andruško pro Mediář.cz. S ním souhlasí i Andruškův předchůdce Petr Dvořák. 

Pochopitelně můžeme nalézt argumenty pro i proti. Co se týče znevýhodnění komerčních stanic, má v zásadě Andruško pravdu. Otázkou druhou je však proměnlivost médií v současné době. Celá léta se České televizi vyčítá její nepružnost a je označována za dinosaura. Fakt, že v současnosti zejména ČT 24 kvalitou nabízených služeb dalece předstihuje soukromé subjekty, lze z hlediska diváků chápat jednoznačně pozitivně. V překladu za svoje peníze konečně dostávají koncesionáři kvalitní obsah i formu. 

A zde se opět dostáváme k problematice poplatků. Povinnost platit je za chytré telefony tu totiž není, a její zavedení by provázela nejen vlna nevole, ale také právních problémů. Telefon je stále primárně určen k telefonování, ale již dnes slouží přístroje jako univerzální zábavní prostředek. Miniaturizace a minimalizace jsou znamením současnosti. Nedá se předpokládat, že by výkřiky protihráčů mohly zastavit rozvoj České televize, která nedělá nic jiného, než že se snaží udržet krok se současným děním (a ještě že tak). 

10. 5. 2011

Autor: Richard Klíčník

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...