Úvod > Články > Umělci i OSA dostali na frak od amatérů

Umělci i OSA dostali na frak od amatérů

Tvůrci filmu Babička, aneb jak to bylo doopravdy, umožnili všem uživatelům internetu zdarma a legálně stáhnout DVD s celým filmem. Na webu projektu je v komprimovaném souboru uložena složka se strukturou DVD-Video i s přebalem k vytištění. Je to další krok k bezplatnému multimediálnímu obsahu na internetu?

Panečku kde jsou ty doby, kdy jsme za novinkové hudební CD museli z prkenice vytáhnout šest stokorun, a filmová novinka na DVD se blížila tisícovce? Jářku, že byste to dnes již nedali? Ale před několika lety jsme byli ochotni takové sumy z mnohem nižších platů vydávat. Situace se mění a každý se s ní vyrovnává po svém. Někteří pláčou a spílají internetu a rychlému prodeji hudby (například zpěvák Jon Bon Jovi), jiné to naopak vůbec nezajímá. Takový Jarek Nohavica se už dlouho netají ignorací Ochranného svazu autorského i kopírováním hudby. 

Dle jeho slov by si měl umělec vydělávat na koncertech. U filmu je to složitější. Ten vydělává jen tak dlouho, dokud je v kinech. Jakmile se dostane na DVD, nějaké tržby ještě přinese, ale v mžiku je ke stažení na webových úložištích. Svůj postoj k modernímu pojetí tvorby filmu a jeho distribuce pojalo uskupení amatérů kolem nejnovější verze filmu Babička opravdu originálně. Nejen, že zfilmovali celý příběh jako příjemnou komedii, ale udělali si zde šoufky nejen ze sebe, ale také ze současných populárních herců, kameramanů a tvůrců filmů obecně.

Vtip a nadsázka nejen ve filmu

Jak vidno, autoři si v projektu utahují, z koho jen mohou. Pokud navštívíte stránky filmového projektu, pak vás upoutá výpis hereckého obsazení. Jsou zde vyjmenováni Jiří Macháček, Jaroslav Dušek, Ivan Trojan apod. Až pod seznamem dostanete informaci, že ani jeden z těchto lidí v tomto filmu nehrají. Naopak v něm hraje skupina amatérů, někteří ale mají zkušenosti s divadlem. Do dnešní doby jde o čtvrtou interpretaci tohoto díla Boženy Němcové. Ve své podstatě jde o film o knize. Božena Němcová píše společně s vydavatelem román Babička zejména z důvodu, že se nachází ve finanční tísni. Vydavatel je liška podšitá a cítí příležitost, jak na národním obrození vydělat.

Němcová se vrací do svého dětství a odhaluje divákovi skutečnou pravdu. Na Staré Bělidlo přijíždí po dvaceti letech babička, není to však Marie Novotná, nýbrž její soused Mareš. Díky své dobrotivé povaze si postupně získává přízeň rodiny Proškových i samotné kněžny Zaháňské. Vydavateli se však tento příběh nelíbí a nakonec přepíše celou knihu sám. Příjezdem opravdové babičky dochází k nečekanému odhalení. Dlužno dodat, že celý film je prošpikován zábavou, vtipy a humorem. Očekával jsem trapné scény a amatérské pojetí, hodné tak publikace na Youtube. Zmýlil jsem se značně. Film opravdu stojí za zhlédnutí.

Distribuce na internetu

Autoři si s vtipem definovali hned na začátku postup a plán, jak bude film po dokončení publikován směrem k divákovi. Cituji z webu projektu:

„Premiéra je plánována na 17.11.2010 do kina Lucerna a posléze do Kouřimi. Výdělek z projekce v Kouřimi pak bude věnován na podporu obce. Poté bude film zařazen do běžné distribuce kin v ČR a cizojazyčné verze budou exportovány do zahraničí, zejména do zemí, kde Babička existuje v podvědomí místního obyvatelstva. Po ochabnutí diváckého zájmu v kinech bude film nabídnut televizním stanicím a po prvním a druhém odvysílání (pravděpodobně na Silvestra 2012) proběhne ještě distribuce DVD v přílohách časopisů. V roce 2013 se pak objeví ke stažení na internetu, zřejmě zdarma.“

Meziřádky čtu spíše snahu zmínit zde tristní koloběh veškeré filmařské tvorby. Tak jako tak se s filmem na domovských stránkách projektu můžete seznámit nejen ve formě traileru, ale můžete si jej zde kompletně stáhnout. Ihned na hlavní straně je odkaz vedoucí k RAR archívu s klasickou strukturou DVD disku. Velikost souboru je 3,8 GB a v komprimovaném souboru naleznete také přebal, kterým můžete krabičku vypáleného DVD obohatit.

Průlom se nekoná, ale…

Vše kolem tohoto projektu ukazuje na tristnost současného stavu distribuce nových filmových děl. Megalomanský rozpočet, megalomanská reklamní kampaň a hlavní zisk pro tvůrce. Jakmile se film dostane na DVD, tak se dostane tzv. mezi lidi. Právě nosiče DVD startují konec prodejnosti a zisků. Kdo internetu neholduje, ten se na film podívá časem v televizi nebo si jej zakoupí jako součást bulvárního deníku ve formě ultralevného DVD. Projekt Babička jde svou vlastní cestou a ukazuje, že to jde i jinak.

Na závěr si dovolím malou úvahu. Pominu fakt, jakým film vzniká, jak se dostává do kin. Zde se ani nic nemá šanci v dohledné době změnit. Zastavme se u distribuce na DVD. Kdyby nebyl film na DVD běžně po ukončení promítání v kinech dostupný, a pokud by se prodával jen jako soubor ke stažení za cca 70 Kč za jedno stažení, neměli by pak tvůrci větší zisky a méně starostí? 

11. 5. 2011

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...