Úvod > Články > Z Facebooku mohly po dlouhá léta unikat údaje o uživatelích

Z Facebooku mohly po dlouhá léta unikat údaje o uživatelích

A další novinky uplynulých dní: Operační systém Chrome na noteboocích se začne prodávat v červnu -- Telefónica dál rozšiřuje 3G síť, 45 % populace do poloviny roku -- a více...

Z Facebooku mohly po dlouhá léta unikat údaje o uživatelích

Bezpečnostní firma Symantec na svém webu napsala, že ze sociální sítě Facebook roky mohla unikat data uživatelů -- zejména do náruče zadavatelů reklam. Facebook chybu v systému sice potvrdil, ale zároveň řekl, že hodnocení rizik tak, jak to podal Symantec, není správné.

Firma Symantec, jež je znám svými antimalwarovými programy, oznámila, že údaje milionů uživatelů (včetně fotografií nebo dokonce textových zpráv) z Facebooku celou dobu unikaly kvůli aplikacím třetích stran. Různé aplikace, přitom naprosto nepotřebné, si uživatelé často instalují ve velkém množství. Řada z nich přitom nemá jiný účel než právě dostat se k údajům lidí. Podle Symantecu údaje uživatelů unikají řádově ze stovky tisíc aplikací.

Společenská síť Facebook má více než půl miliardy uživatelů a jejich data jsou pro mnohé firmy přímo zlatou žílou. Facebook se ale k nálezu Symantecu a jeho zprávě ohradil -- uvedl, že jejich smluvní podmínky zakazují třetím stranám údaje o uživatelích dále sdílet.

Pro uživatele prostě platí stále ta rada, že Facebook je plně funkční bez jakýchkoli aplikací třetích stran...

Notebooky s OS Chrome jdou na trh

Společnost Google představila první notebooky s vlastním operačním systémem, Google Chrome OS. Ten je postavený na linuxovém jádru, ale vlastně obsahuje pouze jedinou lokální aplikaci, a to webový prohlížeč Chrome. V něm budou uživatelé moci spouštět de facto jen webové aplikace. Pro přihlášení do systému slouží heslo k účtu Google (tj. například k Gmailu).

První stroje se systémem od Googlu půjdou do prodeje už v červnu letošního roku. Zatím se budou prodávat jen ve Spojených státech a další hrstce evropských zemí: Spojeném království, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku a Španělsku.

Google na systému pracoval poměrně dlouhou dobu, zvěsti o jeho existenci odbornými magazíny a blogy putovaly vlastně od chvíle, co Google vydal vůbec první beta verzi prohlížeče Chrome. V té době si totiž nešlo nevšimnout, že nejde jen o webový prohlížeč. Přípravy linuxového systému zaměřeného na práci s webovými aplikacemi Google pak potvrdil asi za rok. Loni se už první počítače s Chrome OS dostaly do rukou veřejných testerů, kteří se o ně mohli u Googlu přihlásit.

Chrome OS, byť zaměřený na práci s webem, umožní i práci v režimu offline, tedy v případě, že člověk není v dostupnosti pevného, WiFi či mobilního připojení. O to se postará nový synchronizační mechanismus v systému. Každopádně aplikace budou jen webové -- dříve se proslýchalo, že tento kritizovaný nešvar se Google bude snažit vyřešit další aplikací, jež umožní vzdálený přístup k jiným osobním počítačům, tedy aby měl člověk šanci se připojit na své počítače, kde běží jeho oblíbené programy a kde má uložena i další data. Toto řešení vzdáleného přístupu, kterému Googlu přezdívá Chromoting, se však ve zkušební verzi Chrome OS ještě neobjevilo.

Notebooky, jež se dostanou nejprve na trh, budou pocházet od firem Samsung a Acer. O obou se coby partnerech Google hovořilo už před pár lety a dřívější informace zmiňovaly možnost, že počítače s Chrome OS budou prakticky zdarma k 3G připojení. Uživatelé, kteří si zvolí předplatné počítače, budou přístroj platit 3 roky v rámci 3G paušálu (v přepočtu zhruba několik set korun měsíčně) s nárokem na hardwarový upgrade (když vyjde nový počítač, uživateli jej prodejce automatický vymění). Cena v přímémem prodeji bude 330 USD až 500 USD, v přepočtu 5700 Kč, resp. 8 700 Kč. Pravda je ta, že tyto ceny jsou už dost nízké, aby pokryly vůbec cenu hardwaru -- už i Google dříve říkal, že jediný rozdíl mezi „jeho“ přístroji a netbooky bude v ceně nižší o licenční poplatek za Windows, který tady odpadá. Otázkou pak je, co českého uživatele přiměje k tomu, aby si za zhruba 10 tisíc korun (či za cenu lepšího netbooku) koupil zrovna tento počítač s Chrome OS a ne jiný (chce se říct plnohodnotnější). Chrome OS však nebude stažitelný v binární podobě. Dostupné budou patrně jen zdrojové kódy a kompilace se tedy mohou ujmout komunitní skupiny. Jasněji však bude během následujících týdnů a měsíců.

Telefónica dál rozšiřuje 3G síť, 45 % populace do poloviny roku

Společnost Telefónica oznámila v tiskové zprávě, že pokračuje ve výstavbě mobilní sítě třetí generace (3G). Do konce června bude síť připravena pro obyvatele dalších čtyřiceti sedmi měst. Nedávno s podobnou informací ohledně své sítě přišel konkurenční T-Mobile. Soupeření na poli rychlého mobilního připojení tak bude ještě dlouho pokračovat.

Podle zprávy Telefónicy se do konce května dočká pokrytí mobilní datovou sítí obyvatelstvo dalších sedmi měst. V červnu po dokončení dalších prací by 3G síť tak měla být dostupná už v 374 městech a obcích, což ve výsledku dělá necelých 45 % populace.

Výpadek obra aneb Když je nedostupný Blogger.com...

Jedna z největších blogovacích platforem, Blogger.com od Googlu, byla v pátek mimo provoz. Uživatelé hlásili několik hodin, že se nemohou na své blogy vůbec dostat. Google okamžitě reagoval slovy, že za problém stojí jen malý problém s novým administrátorským rozhraním, který byl během servisních úprav nasazen. Problémy se Googlu podařilo poměrně brzy odstranit, přesto dalších pár hodin šlo blogy pouze číst, ale nic nového publikovat nebylo možné. Google poté provedl i nahrání komentářů ze záloh.  

16. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.