Úvod > Články > Zabiják iPadu – tentokrát z dílny Amazon?

Zabiják iPadu – tentokrát z dílny Amazon?

O přístroji, který se stane tutovým zabijákem iPadu, už jsme slyšeli mnohokrát, stejně jako předtím o iPhonu či o iPodu. A zatímco psi štěkají, Apple kráčí dál k modrým obzorům a dalším ziskům. Podaří se tedy Amazonu, firmě, která doslova silou vůle postavila na nohy skomírající trh s ebooky, vyšlápnout si na iPad?

Nový tablet bude vyrábět tajwanská firma Quanta Computer, která již vyrábí Playbook a Sony S1. Podílet se bude také společnost E Ink Holdings, která pro Amazon vyvíjí barevný dotykový displej využívající technologie FFS (Fringe Field Switching technology). První tablety by se měly dostat do Spojených států v druhé polovině tohoto roku a výrobce předpokládá, že by koncem roku již vyráběl kolem 700 000 tabletů měsíčně.

Potřebuje vlastně Amazon novou čtečku? Kindle je zatím ve Spojených státech stále populární, k čemuž přispělo jak výrazné snížení ceny, tak i zahájení prodeje v klasických obchodech. Vedle Spojených států je ale Kindle úspěšný jen v Evropě, zbytek světa zůstal imunní. Jediná šance na další zisky je tak prudké snížení ceny a zaměření na jiné oblasti trhu, zejména na školy. Tablet by potom měl využít své výhody (očekává se zejména lepší displej a novinky v softwaru) a zaútočit na iPad2. 

Tohle všechno je sice pěkné, ale stále ještě neznamená, že se nový tablet chytí. Tabletů je totiž na dnešním trhu pověstných dvanáct do tuctu, ale díru do světa dělá stále jen iPad. Všem totiž chybí jedna věc, na kterou výrobci zapomínají – zákazník musí během pár minut, nejlépe při prvním pohledu, pochopit, k čemu mu nová hračka bude dobrá. A tuhle zprávu zatím nedokáže prosadit nikdo jiný než právě Apple. 

Je to poznat už na marketingu – Apple se vyhýbá názvu tablet, neprudí informacemi o tom, kolik emailových kont si můžeme nastavit. Místo toho nám ukazuje, co s iPadem můžeme dělat. A zákazník to „chápe“ a kupuje. Když dostane někdo iPad poprvé do ruky, během pár vteřin přístroj zapíná, píchne prstem do první ikonky a začne si hrát. Zkuste to s Motorolou XOOM a výsledek bude opačný, protože Google nacpal do XOOMu počítačové rozhraní, které má do intuitivnosti daleko. Devět z deseti dotázaných amatérů, kteří dostaly tento tablet do ruky, se po pěti minutách zeptalo, co s ním mohou dělat. U deseti lidí s iPadem se nezeptal nikdo. A když se v obchodě nechytí první pocit, je prohráno. 

Google se vůbec v tomto ohledu nijak mimořádně nepředvedl. U podobných přístrojů dnes kralují aplikace, Google přitom dal všem výrobcům jasně najevo, že OS předcházející Honeycomb (který také není žádná sláva) jsou pro tablety k ničemu, takže se toho moc nestihlo. A firma sama se přípravou jakékoliv aplikace odmítla zabývat. Nedávno nabídnutá aplikace podporující Google Docs je fajn, ale na XOOMu měla být od začátku. Pokud Google nevyšle jasný signál o tom, že hodlá propagovat vlastní službu na vlastní periférii, je jasné, že nezávislí výrobci frontu stát nebudou.

A nejde jen o výrobce, marketing nedochází ani reklamním agenturám. Hlavní reklamní šot, podporující nástup XOOMu, ukazoval, jak se uživatel změní na cyborga s tabletem v ruce. Někoho to vystrašilo, někoho nudilo, ale nikomu to nevysvětlilo, proč by si ho vlastně měl koupit.

A dokud to ostatním nedojde, bude iPad kralovat. 

18. 5. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...