Úvod > Články > Google nabízí nově internetové volání a Wi-Fi

Google nabízí nově internetové volání a Wi-Fi

Google věří, že povídání s kamarády by mělo být zdarma, proto přichází s novou službou Google Talk, která kombinuje IM, G-mail a internetový telefon. Na první pohled se to zdá být podivnou strategií, protože jak v oblasti VoIP, tak i IM, je Google značně pozadu.

AOL má pro svůj systém AIM více než 41 milionů uživatelů, Yahoo 20 milionů a MSN Messenger dalších 14 milionů. Také v oblasti VoIP má Google co dělat, Skype se chlubí 51 miliony uživatelů.

Google doufá, že si zákazníky najde díky tomu, že jeho IM systém bude kompatibilní s relativně uzavřenými sítěmi konkurence. AOL, MSN a Yahoo se brání odlivu zákazníků tím, že jejich sítě komunikují jen vzájemně, a pokud se propojíme s jinou sítí pomocí otevřenějšího klienta, řadu funkcí ztratíme. AOL, Yahoo a Microsoft již na propojení sítí pro své firemní zákazníky pracují, ale o individuálních účastnících IM zatím nechtějí ani slyšet.

Google Talk je oproti tomu postaven na otevřené technologii Jabber, která byla připravena především pro propojení nejrůznějších sítí. Talk je ale zatím v beta verzi, která Jabber nepoužívá. Systém využívá protokol XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol) a zatím podporuje technologie XChat, Trillian a Gaim.

V celém poněkud šíleném plánu kus logiky je, Google se snaží nabídnou shluk programů, které v podstatě použijí internet jako operační systém. Původní Desktop Search již mutoval z jednoduchého vyhledávacího softwaru na kupu drobných aplikací. Telefonní aplikace ze systému Talk zatím funguje pouze v rámci Desktop Search a dovoluje pouze komunikaci mezi počítači, pravý telefonní systém by se podle firemních slibů měl objevit v blízké budoucnosti.

Na rozdíl od konkurenčních systémů, IM Googlu zatím nemá pracovní plochu nijak zaplněnou reklamou ani nejrůznějšími linky na další aplikace, rozhraní je tedy jednoduché a funkční, ale zase nabízí mnohem méně funkcí nežli AOL a Yahoo.

Přidávat další osoby do systému je jednoduché, program automaticky nabídne každého, koho máme v adresáři G-mail. Pokud si někoho vybereme, příjemce dostane automaticky e-mail a může si stáhnout beta verzi programu. To ale stále neznamená, že dotyčný bude on-line, takže se mu nemusíme dovolat. Jelikož je ID a heslo stejné pro G-mail a Talk, integrace obou technologií je jasná na první pohled.

Google ohlásil Wi-Fi

Společnost Google ohlásila na svých webových stránkách, že připravuje start vlastní internetové služby Wi-Fi. Ukryla to pod poznámku o tom, že se objeví produkt nazvaný Google Secure Access, který bude využívat ke spojení Google Wi-Fi.

První zprávy o tom, že se Google zaměří i jiným směrem, nežli prohledávání internetu, se objevily již v srpnu, zástupci firmy se k tomu ale zatím odmítají vyjádřit. Ostatně to není první případ, v srpnu se také objevila telefonní služba nazvaná Google Talk.

Samotný Google Secure Access, který je zatím v beta verzi, je aplikace umožňující bezpečné připojení pomocí Wi-Fi, a můžeme si ji zdarma stáhnout již dnes, ovšem jen v oblasti San Francisca. To je ale informace z webové stránky, založená na tom, že nový systém je testován pouze v tomto městě, aplikaci Google Secure Access si může stáhnout kdokoliv zde.  Navíc v San Franciscu Google sponzoruje jeden hot spot, který najdeme na Union Square. U nového systému se v podstatě  jedná o enkrypci internetového přenosu dat oběma směry a aplikace využívá spojení s VPN serverem.

Google se ale zajímá i o další oblasti, prakticky ve stejnou dobu nastartoval i program pro instant messaging. Opět se jedná, stejně jako je tomu i u Gmail, o beta verzi. Je zatím nejasné, jestli nový systém IM odláká zájemce od dnes již zavedených a osvěčených systémů, jeho výhodou bude možnost spojení i se systémy konkurence. Na druhé straně jsou některé konkurenční systémy pokročilejší, např. Yahoo nabízí i video chat, což u Google zatím neexistuje. Téměř okamžitě se objevily obavy, že když firma bude veškerý internetový provoz přenášet přes své servery, získá tím obrovské množství dat o surfovacích zvycích jednotlivých účastníků.

Google hodlá získat nejméně 4 miliardy dolarů uvolněním druhé série akcií, které použije k propagaci a vývoji dalších služeb a k nákupu nepoužívaných optických kabelů a radiových spekter od společností, jakou je Android. Existují dohady, že Google připravuje masivní databázi digitálního videa, on-demand televizní (IPTV) systém, a/nebo WiFi síť, která by byla zdarma a byla placena z reklam. Uvidíme, co přinese blízká budoucnost.

27. 9. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...