Proč má český čtenář k dispozici cca 720 placených a tedy legálních knih, které nepamatují pravěk, když Amazon prodává tisíce e-booků týdně? Na tuhle otázku jsme hledali odpověď docela dlouho. A dokonce jsme ji našli.

Letošní Svět knihy měl za hosta kontroverzní Saudskou Arábii a poprvé uspořádal programovou linii Svět e-Knihy. Na poměrně malém prostoru zde bylo shromážděno hned několik zásadních konkurentů ze světa elektronických knih. Wooky bychom našli vedle PalmKnih, ob jeden stánek úřadovaly knihy, vedle nichž mohli návštěvníci najít eReading. Podobný model není neobvyklý, na londýnském knižním veletrhu byly e-knihy řešeny obdobným způsobem. 

Vystavovatelům se uspořádání dvakrát nelíbilo. A co na to návštěvníci? Těm to bylo úplně jedno. V zásadě se dalo vypozorovat několik faktů, které budou pro následné analýzy klíčové. Návštěvníkovi bylo úplně jedno, že tu vedle sebe sedí konkurenti na život a na smrt. On viděl často poprvé v životě čtečky a přišel se podívat na ten zázrak techniky. V zásadě je mu jedno, jaké jsou u nás portály.

Je mu také jedno, že některé z nich fungují už více než deset let, protože jsou záležitostí několika geeků. Možná zaregistroval Wooky a jejich spojení s eBux, protože u nich se dá poprvé hovořit o nějakém uceleném marketingovém plánu, který má koncepci a jednotný styl. Zkrátka investují do budování značky. To, že lidé, kteří mají s elektronickými knihami nějaké zkušenosti, považují jejich řešení za nepříliš šťastné, je návštěvníkovi veletrhu opět zcela jedno.

Na každý pád Češi mají o e-Knihy zájem, protože jsou úplně nové a nikdo neví, co to pořádně je. Nebo ten e-ink nebo čtečky a tablety. Taková skoro jako magie. Ale dveře se v pavilonu netrhly. Lidí během veletrhu přišly celé tisíce. Obléhali stánky a snažili se dozvědět, jak to celé funguje. Nadšeně ohmatávali čtečky, zjišťovali ceny a zkoušeli, jak se jim na tom čte. A pak se začali psát po obsahu a cenách knih.

Právě tady nastával kámen úrazu. Spousta knih je zdarma (nejjistější první věta, kterou nic nezkazíte), jen je slušnost dodat, že jsou to knihy autorů, kteří natáhli bačkory před více než sedmdesáti lety. Pak jsou tu tituly k zakoupení, ale výběr, víte, jak bych vám to řekl, není zas tak reprezentativní, rozhodně nepočítejte s tím, že si dneska koupíte nového Dana Browna. Ale celkem je tu víc než sedm stovek titulů! Každý nějak začínal. Pak bychom vám měli říct, že ne každá čtečka přečte všechny knihy, takže byste si měl zjistit, odkud chcete knihy nakupovat, a my vám pak poradíme, jakou čtečku si vlastně máte koupit.

Tohle „naštěstí“ odradí dost lidí, takže už není potřeba říkat, díky bohu, že piráti jsou trochu napřed. Mají těch knih deset tisíc a dostat se k nim není složité. Pravda, valná část populace to neumí a nechce se tím zabývat, ale ta možnost tu je. A piráti mají i Dana Browna. Prodej stovek tisíc tištěných knih jeho titulu to sice přímo neohrožuje, ale ukrajuje to.

A jsme u toho, proč nejsou e-Knihy oficiálně. Protože nakladatelé jsou otrávení tím, že piráti jim titul už stejně ukradli. Když jej dají na internet sami, tak se dá předpokládat, že bude více na očích a více nenechavců se jej bude snažit šířit ilegálně. Že knihy zabezpečíte? Tvrdá ochrana typu Amazon diskriminuje čtečkaře více než e-Pub a e-Pubu zase nevěří zahraniční prodejci práv.

Provozovatelé serverů s e-Knihami teď nedělají nic jiného, než že obcházejí nakladatele a snaží se z nich vymámit knihy pro prodej. Ale těm se nechce. Proč?

1. e-Kniha je drahá

První potíž je už v poměru cena výkon. Bohužel málokdo si uvědomuje, že cena tisku dnes činí 15-20 % hodnoty knihy. Stát si bere 10 %, autor má ten samý podíl, někdy dostane i 15 %, největší podíl má u tištěné knihy distribuce, která spolkne od 40 do 55 %. A to rozhodně není málo. Právě zde by se mělo dát ušetřit, ale nijak výrazně tomu není. Nejnižší sazba je 25 %, ta nejvyšší potom čítá rovnou polovinu. Pak se není čemu divit, že elektronická kniha nestojí o moc méně než ta z papíru. A u té papírové máte pořád pocit, že něco držíte v ruce. Podle Martina Buchala z BB/artu nemá cenu do e-knih investovat, dokud nebudou stát 99 Kč. A to se hned tak nestane.

2. Roztříštěnost formátů

O problémech s mobi a ePubem jsme se zmiňovali již výše. Jedno je tvrdé zabezpečení, které neumožňuje čtení na jiném zařízení než tom, které schválí poskytovatel. U druhého jde o cestu cti. Pokud knihu koupíte, bude do její kopie vlepeno vaše elektronické ex libris, které odhalí, že právě vy jste ten padouch, který začal šířit cizí duchovní dílo ilegálně. Dokud se svět (a nejen náš malý český svět) neshodne, které řešení je lepší a jakou cestou se vydá, nebude to s legálním trhem tak jednoduché. Proč? Nakladatelé vyčkávají. Není kam spěchat, ona se ručička vah vychýlí na jednu nebo na druhou stranu. Kdyby se předtím vydali pouze jednou cestou, nebo nedej bože podepsali výhradní spolupráci se společností, která se rozhodla „špatně“, budou na tom tratit.

3. Malý český trh

I přes to, že trh s e-Knihami roste geometrickou řadou, jsou jejich prodeje v celkovém objemu marginální. Nakladatelé si spočítají, že pokud by elektronicky prodali krásných 10 % z celkového prodeje, půjde dost často o celých sto padesát knih. Náklady obyčejných titulů (Brown a jemu podobní se nepočítají) tvoří dnes skutečně třeba jen 1500 kusů a nikde není napsáno, že se prodají všechny. Převod do elektronického formátu jsou další investice navíc a další čas strávený nad knihou. Formát PDF je pro čtečky absolutně nevhodný a neposkytuje žádné pohodlí. Proto je potřeba konvertovat.

Marně vysvětlují portály s e-knihami, že nakladatelům možná ujíždí vlak, protože hrozí, že se stane to samé, co v hudebním průmyslu. I tam se oligarchové zdráhali dát hudbu na internet a prodávat ji za méně peněz. Udělali to za ně jiní a udělali to zdarma. Vzpomeňte si, jaké potíže měl Steve Jobs s rozběhnutním iTunes. Právě v takové situaci jsou zdejší prodejci e-knih. Přesvědčit konzervativní nakladatele, že pokud nenaskočí teď, nenaskočí možná už vůbec, je složité.

Konec tištěné knihy? V nedohlednu

Konec tištěných knih nehrozí. Čtečky jsou do metra, na cesty, na konzumní čtení. Jenže jsou publikace, které budou vždy lépe vypadat na papíře. Na Světě e-Knihy prodávali sebrané dílo W. Shakespeara v překladu M. Hilského vyvedeno v ruční vazbě v kůži za veletržní cenu 18 000 Kč. To se vám s datovým souborem nikdy nepřihodí.

 

25. 5. 2011

Autor: Richard Klíčník

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...