Úvod > Články > Retro: Programy, na které se již zapomnělo

Retro: Programy, na které se již zapomnělo

Pokud používáte počítač méně než deset let, pak možná ani netušíte, jaký software byl v české kotlině oblíben v letech 1990 – 2000. Většina těchto programů zmizela a byla nahrazena jinými softwary nebo pomocí internetových služeb. Pojďme společně zavzpomínat na vymizelé produkty softwarového trhu.

V dnešním článku se z větší části ponoříme do doby, kdy bylo grafické rozhraní operačního systému jen sladkým snem veškerých počítačových nadšenců. A těch nebylo zase toliko jako dnes. Uvědomme si, že například počítačová sestava 386SX 33 MHz, 2 MB RAM, 80 MB HDD a 14“ analogový CRT monitor stála v roce 1993 zhruba 35 000 Kč s DPH. Vzhledem k průměrným platům šlo o značnou investici (a také velmi ztrátovou). Ve zmíněné sestavě chyběla zvuková karta, CD-ROM či jiné periferie. Ty byly za nemalý příplatek. A právě do této doby se pokusíme lehce teleportovat a nakouknout, jaké softwary byly populární. Ty si většinou uživatelé vyměňovali na 3,5“ či 5,25“ disketách mezi sebou. 

MS-DOS a Windows 3.11

Nejprve musíme vzpomenout na legendární operační systém MS-DOS. Ve školách se o něm často hovořilo jako o Diskovém operačním systému. Až do příchodu Windows 95 (kde ještě běžel plnohodnotně v pozadí) nebyl lokalizován do českého jazyka. To ale nadšencům nevadilo. Kdo neměl nástavbu systému v podobě správce souborů, ten se musel spokojit s využíváním příkazového řádku. Instalace systému (v poslední verzi 6.22) měla tři diskety, ale pro jeho plné zprovoznění postačila první, bootovací disketa. Kdo si se systémem rád hrál, mohl na nějaký registr systému tak, jak jej známe z Windows, zapomenout. Vše podstatné z nastavení obsahovaly soubory CONFIG.SYS a AUTOEXEC.BAT.

Pokud jste potřebovali uvolnit základní část operační paměti (640 kB), tak jste editovali právě tyto soubory, nebo jste si mohli pomoci nástrojem MEMMAKER. Byla to krušná doba, ale uživatelům to ani nepřišlo. Jiná varianta nebyla. Windows byl také pouhou nástavbou MS-DOSu. Jeho spouštění na pomalejším počítači přinášelo příležitost k uvaření kávy. Získal si popularitu zejména pro svou grafickou podobu oken, dostupné jednoduché hry, kvalitnější textové editory nebo také pro možnost prohlížet internetové stránky. Na tuto činnost jste si museli ale nainstalovat prohlížeč, v té době byl asi nejrozšířenější Netscape Navigator.

Norton, Volkov, M602 a další

Kdo nechtěl MS-DOS ovládat pomocí příkazového řádku, ten si mohl nainstalovat (tedy spíše pouze nahrát – instalace jako taková v DOSu neexistovala) některý souborový manažer. Velmi oblíbenými programy se staly Norton Commander, Volkov Commander či DosShell. Z českých pak můžeme zmínit M602, tedy lépe řečeno Manažer602. Všechny tyto programy fungovaly velice podobně jako dnes oblíbený Total Commander. Dva panely pro práci se soubory a disky, pokročilé funkce pro práci se soubory a adresáři či hledání s využitím hvězdičkové konvence. Některé také podporovaly propojení dvou počítačů pomocí LPT kabelu (ten se využíval standardně ke spojení PC s tiskárnou).

Text602 – oblíbený textový editor

V česku se stal nejoblíbenějším textovým editorem v dobách MS-DOSu právě Text602 povětšinou zkracovaný jako T602. Dá se říct, že na prvních počítačích nahradil formu psaní textu na psacím stroji a lidé tak snadněji přesedlaly právě z psacího stroje na PC. T602 bylo možné spustit prakticky na jakékoli konfiguraci počítače, včetně počítačů standardu XT. Dokázal pracovat se speciálními znaky, azbukou a se základním formátováním. Program ale uměl daleko více – například podporoval klávesové zkratky, různé typy tiskáren, označování textu včetně sloupcového bloku apod.

PJSoft Infomapa

Tento program je vyvíjen od počátku devadesátých let minulého století až dodnes. Většině uživatelů přinesl prvotní seznámení s vektorovou mapou na počítači. Vše začalo mapou Prahy, další verze již disponovaly mapou ČR, posléze také podrobnější mapou Slovenska. Vzhledem k absenci kvalitní internetové mapové služby šlo o jedinou možnost, kterak si procházet mapu, sídla úřadů a firem, vyhledávat spojení automobilem nebo MHD. V dnešní době je dostatek internetových služeb, který tento komplexní produkt nahrazují. Plně jej ale nenahradí. Infomapa totiž nezobrazuje jen sídla zákazníků a firem platících za reklamu, ale všechny měří stejným metrem.

Connection Meter se stal přežitkem

Poslední dnešní vzpomínka bude na legendární program Connection Meter, který se stal v letech 1998 – 2002 prakticky nezbytností. V době vytáčeného internetu hlídal náklady spojené s internetem, dokázal po určité době připojení sám odpojit a vy jste tak získali naprostý přehled nad tím, kolik budete za dial-up platit. S příchodem neomezeného internetu se politika výrobce programu značně změnila. Kromě zmíněných funkcí nabízí také měření rychlosti internetu, SMS bránu, vzdálené sledování počítače, emailový notifikátor apod.

Resumé

Při vzpomínce na tyto programy možná mnozí zatlačí slzu. To, co zde bylo, se již nevrátí. Nyní máme také favority, kteří ale za deset, patnáct let nemusí být populární nebo jejich vývoj zanikne. Pokud máte také zajímavé vzpomínky na software v MS-DOSu, pak se s nimi podělte do diskuse pod článek.

8. 6. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.