Úvod > Články > Microsoft vydělává na smartphonech HTC s Androidem 5 dolarů za kus

Microsoft vydělává na smartphonech HTC s Androidem 5 dolarů za kus

A další novinky uplynulých dní: Microsoft prý tento týden předvede verzi Windows 8 pro tablety -- Google zavádí mobilní platby -- a více...

Microsoft vydělává na smartphonech HTC s Androidem 5 dolarů za kus

Zní to zvláštně, ale Microsoft vydělává na tom, že se prodávají telefony s konkurenčním operačním systémem: Za jeden prodaný chytrý telefon značky HTC se systémem Android jde na účet Microsoftu 5 dolarů (asi 86 Kč). Uvedl to Harace Dediu ze společnosti Asymco ve své zprávě s odvoláním na studuii analytika společnosti Citi.

Peníze, které HTC odvádí Microsoftu za používání operačního systému Google, jsou součástí patentové dohody mezi oběma firmami, třebaže patentový spor soud zatím doopravdy neřešil.

"Microsoft dostává peníze od HTC v rámci patentové dohody, jejímž předmětem je porušování duševního vlastnictví. Podle analytika Waltera Pritcharda ze společnosti Citi, který vydal rozsáhlou studii o Microsoftu, Microsoft inkasuje pět dolarů za každý telefon s Androidem. Microsoft zažaloval i další výrobce mobilních zařízení, na kterých běží Android, a požaduje od nich za jedno zažízení 7,50 až 12,50 dolaru."

Z čísel pak vyplývá jediné: Microsoft vydělává na prodeji mobilů s konkurenčním operačním systémem minimálně pětkrát více než na prodeji přístrojů s vlastním systémem Windows Phone (a to se týká pouze HTC). Podle odhadů si na poplatcích od HTC přišel na 150 milionů dolarů (2,6 miliardy korun).

Poslední zprávy navíc jasně ukazují, že Microsoft reálně prodal méně telefonů s Windows, než uvádí -- rozdíl je dán tím, kolik licencí Microsoft výrobcům poskytl, a tím, kolik přístrojů s mobilními Windows se skutečně prodalo koncovým zákazníkům.

Ballmer: Pirátství v Číně nás stojí peníze

Šéf společnosti Microsoft Steve Ballmer řekl, že příjmy Microsoftu v Číně netvoří ani pět procent příjmů, které firma má ze zhruba stejného množství prodaných počítačů v USA. Uvedl to list The Wall Street Journal.

Steve Ballmer se však tématu softwarového pirátství při cestě po Číně zmínil jen krátce. Řekl, že Microsoft se snaží o osvětu, co se dodržování autorských práv týká, a že je rád, že Čínská vláda v tomto směru podniká jisté kroky. Přímo o pirátství však hovořit nechtěl, srovnával diplomaticky "jen" prodejnosti počítačů a související příjmy z prodeje licencí.

Microsoft prý tento týden předvede verzi Windows 8 pro tablety

Bloomberg je dalším z řady médií, která spekulují o předvedení nadcházející generace Windows, speciálně verze pro tablety. Upravené Windows 8 pro tablety má firma údajně představit na konferenci AllThigsD.

Podle dostupných, byť stále neoficiálních informací se na trhu mají příští rok objevit dvě verze Windows 8: Jedny pro klasické osobní počítače (notebooky, desktopy), druhé pro počítačové tablety. Rozdíl bude nejen ve funkčnosti, ale také v grafickém rozhraní.

Zdá se proto pravděpodobné, že právě verze pro tablety bude ona "cloudová" a uzpůsobená pro práci s webovými aplikacemi. To byl také důvod, proč Microsoft začal pracovat na portování Windows na procesory typu ARM.

Nové grafické rozhraní pro tabletové Windows má připomínat grafické rozhraní mobilních Windows. Řada komentátorů však zůstává skeptická -- Microsoft ještě totiž nemusí být připraven systém ukázat. Vzhledem k tomu, jaký boom v tabletovém odvětví nastal a jak se daří společnosti Apple, by předčasné předvedení nehotového systému mohlo Microsoftu spíše uškodit.

Skype už nepodporuje integraci s opensourcovým PBX Asteriskem

Skype se rozhodl neobnovit dohodu se společností Digium, která vyvíjí open-sourcový software Asterisk používaný v internetové telefonii. V rámci dohody mohl Asterisk používat implementaci Skypu -- šlo o tzv. "Skype for Asterisk"; Asterisk se tedy mohl připojovat do sítě Skypu. Prodej tohoto produktu končí, a to 26. červencem 2011.

Rozhodnutí Skypu nepodporovat open-sourcové projekty je IT magazíny vnímáno jako důsledek příprav prodeje pod křídla Microsoftu, který má s touto sítí a stejnojmenným klientem své vlastní plány. A Skype se podle analytiků z Gartner bude věnovat jen větším trhům a větším příležitostem.

Google zavádí mobilní platby

Společnost Google oznámila, že ve spolupráci s MasterCard, Citigroup a Sprint zahajuje provoz platebního systému Google Wallet. Služba jako ve spoustě jiných případů je však zatím dostupná jen na území Spojených států.

Platit půjde telefony se systémem Android a čipem NFC. Uživatelé si v aplikaci zaregistrují své platební karty a pak začít nakupovat. V obchodech se bude platit přiložením telefonu k terminálu.  

Budou firmy muset za Skype platit licenční poplatky?

Sever ComputerWorld.cz se v nedávném článku věnoval zajímavé otázce: Bude následkem odkoupení Skypu Microsoftem to, že firmy budou platit navíc další poplatky za licence?

Microsoft a Skype se nedávno dohodly na obchodu: Skype spadne pod křídla Microsoftu za 8,5 mld dolarů. Cena je několikanásobně vyšší, než byly ochotny zaplatit ostatní firmy. Otázkou je, jak chce Microsoft na Skypu vydělat peníze, když platící uživatelé na Skypu tvoří výraznou menšinu. Kvůli špatným finančním výsledkům se Skypu zbavil i jeho předchozí majitel eBay, který to odůvodňoval právě nízkými příjmy a nesplněním očekávání. EBay za Skype původně zaplatil 2,6 miliardy dolarů, ale v roce 2009 prodal 70% podíl za 2 miliardy dolarů.

Microsoft v souvislosti s akvizicí uvedl, že Skype bude integrován do produktů Outlook a Lync. Jak uvádí ComputerWorld, nabízí se tak otázka, zda klienti z řad firem budou muset zaplatit extra poplatky za licence. Jeff Muscarela z firmy NPI uvedl, že "jde jen o další položku, kterou Microsoft zařadí do podnikové dohody." Jako příklad pak uvádí akvizici z roku 2006, kdy Microsoft koupil firmu Softricity, čímž získal virtualizační technologii App-V. Tu pak zařadil do sady MDOP, jež poté putovala klientům s multilicenční smlouvou EA. Více na webu ComputerWorld.cz.  

30. 5. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...