Úvod > Články > Také se bojíte se soubory v DropBoxu? Zkuste Wuala s lepším zabezpečením

Také se bojíte se soubory v DropBoxu? Zkuste Wuala s lepším zabezpečením

V minulých týdnech se IT magazíny nesly jako vlny zprávy o bezpečnostních problémech služby DropBox a také o tom, že k uživatelským souborům mají přístup vládní úřady včetně FBI. Asi je zbytečné říkat, že mezi řadou uživatelů začal hon na konkurenční služby. Šanci vycítila i jinak placená služba Wuala, která v rámci stejnojmenného programu nabídla možnost synchronizace dat mezi počítači zcela zdarma.

Wuala je dalším z řady nástrojů pro synchronizaci dat mezi počítači a mobilními přístroji. Od mnoha jiných se však liší několika podstatnými rysy: díky Javě je multiplatformní, spustíte jej tedy na Windows, Linuxu, Mac OS X a dalších unixových a unixupodobých platformách stejně jak na mobilních zařízeních. To je opravdu velká výhoda – programy, které vás neomezují na danou platformu, měly vždy uživatelsky navrch. Je jedno, zda v práci máte Windows, doma Mac, v jiné kanceláři Linux a na cestě mobil – multiplatformnost aplikace vám zaručí, že ke svým datům budeme mít vždy přístup.

Druhou výhodou – a to opět zásadního významu – je, že na rozdíl od většiny podobných cloudových služeb poskytovatel této služby nemá přístup k tomu, co na jeho servery nahráváte, co si zálohujete, co sdílíte a co děláte. Data jsou šifrována (AES-128 + RSA-2048 + SHA), případný útočník nebo jiná strana, jež se o vaše data zajímá, nemá šanci zjistit, na čem pracujete, co a kam ukládáte. Než uživatel nahraje dokumenty, hudbu, fotografie a jiné soubory na servery Wualy, všechna data se zašifrují. Zašifrované soubory jsou poté rozdrobeny na menší kousky a rozptýleny na více míst (servery se nacházejí ve Švýcarsku, Německu a ve Francii). Šifrovací klíč je uložen tak, že nikdo (ani samotná firma poskytující tuto službu) nemůže data rozšifrovat. Z toho vyplývá, že v případě ztráty hesla vám ze serveru Wuala do vaší e-mailové schránky nemůže nové či staré heslo vůbec přijít. Prostě si ho musíte zapamatovat.

Hodně služeb, včetně DropBoxu, bývá kritizováno s ohledem na to, jak se starají o bezpečnost dat a soukromí uživatelů. V případě DropBoxu jde například o následující problém: jestliže má někdo fyzický přístup k vašemu počítači (nebo napíše malware), zkopírováním jediného malého souboru s autorizačními údaji získá přístup ke všem uživatelským datům (jde o soubor config.db, který stačí přenést na jiný počítač – po restartování DropBoxu pak začne cizí počítač stahovat všechna data z účtu původního majitele).

Kdyby se jakákoli třetí strana chtěla vzdáleně podívat, co na vašem účtu a v počítači máte, díky použité technice šifrování vůbec nic neobjeví. Toto uvádíme zejména v důsledku zpráv z minulých týdnů, kdy se hodně debatovalo o změnách podmínek používání DropBoxu a klauzuli, podle které DropBox může úřadům odkrýt obsah vašeho účtu – umožnit jim přístup k vašim datům (nicméně toto právě je v případě mnoha služeb standardem). V případě Wuala to ale prostě z technických důvodů nelze, uživatelská data jsou v bezpečí.

Wuala nepoužívá ani klasické webové rozhraní (jako DropBox, Ubuntu One a mnohé další služby), jež by připomínalo e-mailovou schránku. K dokumentům a dalšímu obsahu máte sice možnost vzdáleného přístupu, ale pouze přes javovský program. Je to důsledek opět vyššího zabezpečení dat. Na webu Wualy se o tom píše následující:

Asi se zeptáte: „Proč nemůžu ke svým datům přistupovat přes webovou stránku?“ Odpověď je jednoduchá: Pro nás je důležité vaše soukromí. Abyste získali přístup k datům přes webovou stránku, webový server musí poslat data do prohlížeče. Jinými slovy, aby se vám soubory objevily v prohlížeči, servery Wualy by je musely rozšifrovat. Avšak všechna vaše data jsou šifrována přímo na vašem počítači. Kromě toho nedochází k přenosu vašeho hesla, takže nikdo – ani Wuala coby poskytovatel – nemůže vaše soubory otevřít a číst. Tudíž ke svým soukromým datům můžete přistupovat pouze pomocí lokální desktopové aplikace, která soubor(y) přečte. Pro vaše pohodlí tato desktopová aplikace může být spuštěna přímo z webu klepnutím na tlačítko umístěné výše – není potřeba nic stahovat a ani instalovat.

Krátce řečeno: Všechny služby založené na webovém prohlížeči mají k vašim datům přístup. Jelikož bezpečnostní mechanismus Wuala neumožňuje přístup k vašim datům, nemůžete k nim přistupovat přes webovou stránku.

Takový přístup se cení. Navíc když služba je zdarma – a v rámci bezplatného účtu je nově funkční i automatická synchronizace, jež byla donedávna dostupná jen platící klientele.

Kolik co stojí

Základní bezplatný účet nabízí 1 GB místa. To není sice moc, ale ani málo (podobné služby standardně nabízejí povětšinou 2 GB místa). Jestliže je vám to málo, máte možnost si zaplatit více místa, resp. je získat jinou cestou.

Ceny vypadají takto: 10 GB / 19 eur (470 Kč), 25 GB / 39 eur (960 Kč), 50 GB / 59 eur (1455 Kč), 100 GB / 99 eur (2 440 Kč), 250 GB / 229 eur (5 642 Kč).

Dostupný prostor lze i zvětšovat bez plateb – slouží k tomu různé promokódy, které vycházejí na různých kuponech a jsou k dohledání na webu nebo v rozličných magazínech. Záhy tak můžete svůj účet obohatit o dalších gigabajty místa – a během krátké doby si prostor rozšířit třeba na 20 GB.

Instalace a první používání

Jak bylo řečeno, Wuala a její klient podporují díky Javě mnohem více platforem, nejen Windows. Připraveny jsou instalační balíčky pro Windows (XP SP3 a vyšší), Debian a Ubuntu (.deb), Mac OS X (10.4 a vyšší) a archiv pro ostatní linuxové a další systémy (v takovém případě stačí archiv rozbalit – například do domovské složky – a spustit soubor wuala). Podporovány jsou jak 32bitové, tak i 64bitové operační systémy.

Výhodou je, že od instalace a prvního spuštění Wuala mluví rovnou česky. Tělo programu je přehledné a ani začátečník by neměl mít problém se v něm orientovat. Vytvořené složky a jejich obsah je samozřejmě soukromý, ale je možné adresáře i sdílet s vybranými uživateli Wualy, resp. umožnit veřejný přístup přes odkaz s klíčem.

Wuala nastaví automaticky šířku pásma, kterou použije pro nahrávání a stahování souborů. Často je však mnohem nižší než reálná rychlost připojení uživatele – rychlost můžete upravit ručně (zvýšit či snížit), resp. tlačítkem Odhad šířky pásma nastavit novou doporučenou hodnotu (vše v Nastavení).

Další skvělou vlastností této aplikace je, že v systému vytvoří virtuální disk – ve Windows pomocí CBFS (instalace se nabídne automaticky), v Linuxu přes FUSE a Mac OS X přes MacFUSE. A třešničkou na dortu je i podpora streamování videí a hudby.

Řadu funkcí objevíte snadno sami při prvním použití – Wuala je opravdu povedeným nástrojem pro synchronizaci i spolupráci a řešení jeho zabezpečení jej staví o několik stupínků nad rozšířenější DropBox. Za vyzkoušení opravdu stojí i těm, kdo na DropBox nedají dopustit.

3. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...