Úvod > Články > Geografická informace na Internetu (3. část): Z místa C do místa D :-)

Geografická informace na Internetu (3. část): Z místa C do místa D :-)

Portál atlas.cz není jedinou službou, která vám pomůže se zorientovat v rámci České republiky. Slušně mu konkuruje seznam a quick. Na Slovensku je dobré využít portál zoznam. Pokud se naučíte pracovat s portálem atlas.cz, pak využít obdobných portálů pro Vás také nebude problém.

Portál seznam.cz

Na adrese http://mapy.seznam.cz můžete vyhledávat mapy měst, naplánovat si trasu a zajímavá je služba dopravních informací. Mapu si můžete zobrazit ve čtyřech velikostech a v osmi stupních přiblížení. Na mapě se také zobrazují určité objekty (letiště, celnice, lékárny, bankomaty…). Pokud podržíte myš nad daným objektem, tak se zobrazí informativní údaje o objektu.

Na tomto portálu určitě doporučuji využít zmíněné služby Dopravní informace. Informace jsou velmi aktuální – nenadálé situace a nehody jsou zveřejněny s maximálně patnáctiminutovou prodlevou. Vidět jsou i plánované uzavírky v rámci ČR. Díváte-li se na stav hraničních přechodů, podívejte se nejdříve na čas aktualizace, velmi se to liší přechod od přechodu.

Portál quick.cz

Přehled je dobré doplnit portálem quick.cz. Na adrese http://mapy.quick.cz najdete mapy ČR a plánovač tras. Dle mé zkušenosti dochází k vykreslování mapy citelně pomaleji než u seznamu a atlasu. Dále postrádám přehledku, kde bych viděla, jakou část ČR mám zobrazenou. Výhodou je služba rozšířené vyhledávání trasy. Zde můžete kromě nejrychlejší a nejkratší trasy zvolit i trasu nejlevnější. Lze také naplánovat trasu přes určité místo (například z Brna, přes Pardubice do Prahy).

Mapy Slovenska

Prostřednictvím Internetu je možné si zobrazit i mapy našeho nejbližšího souseda – Slovenské republiky. Využít lze http://mapy.atlas.sk nebo http://mapy.zoznam.sk. Atlas.sk je svým designem i obsahem velmi podobný službě atlas.cz, pouze jsem nenašla odkaz na plánování tras.

Mapy.zoznam.sk se od českého seznamu liší. Není možné vyhledávat trasu, měnit velikost mapy a chybí přehledka k lepší orientaci. Postupně však přibývá podrobných map měst. U zobrazení některých map měst je možné zobrazit si vzdálenost do jiného města.

Letecké snímky ČR

Na závěr minulého dílu jsem Vám slíbila dát typ na letecké snímky České republiky. Snímkování ČR se profesionálně zabývá firma Geodis, proto není divu, že na jejich stránkách lze letecké snímky ČR získat. Podíváte-li se na stránku http://www.geodis.cz, otevře se Vám úvodní stránka o firmě. K leteckým snímkům se dostanete přes odkaz Data a dále přes odkaz Orto ČR Free. Zde se musíte zaregistrovat a poté máte možnost si prohlížet letecké snímky. Nevýhodou je obrana firmy proti zneužívání snímků. Proto jsou snímky znehodnoceny šrafováním a jsou pouze v nízkém rozlišení. Snímky v plném rozlišení si lze u této firmy zakoupit.

 

 

 

 

 

 

 

A dál?

Ministerstvo životního prostředí ČR má za povinnost zveřejňovat velké množství informací. Internet a geografické IT jsou vhodným nástrojem. Příště bych Vám ukázala, jaké informace z této oblasti je možné získat.

29. 9. 2005

Autor: Jitka Machalová

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...