Úvod > Články > Google nabídl zdarma navigaci v češtině

Google nabídl zdarma navigaci v češtině

A další novinky uplynulých dní: Ve Francii se ve vysílání nesmí zmiňovat Facebook a Twitter -- Mobilní aplikací roku je Oskárek -- a více...

Francie zakázala zmínky o Twitteru a Facebook ve vysílání

Ve Francii je zakázáno v rozhlasovém a televizním vysílání zmiňovat sociální sítě jmény: pokud zpráva přímo nesouvisí s Twitterem nebo Facebookem, vyslovení značky není přípustné.

Zákaz vyplývá ze zákona z roku 1992, který nedovoluje propagaci značek a společností ve zpravodajských relacích.

Sociální síť Facebook stejně jako mikroblogovací systém Twitter se v posledních letech dostává stále častěji do mediálního světa -- čehož si musel všimnout každý. Ať jde o rychle se šířící zprávy přes Twitter, nebo různé iniciativy na Facebooku. Řadě lidí však dochází s dokola omílanými sítěmi trpělivost a začíná jim odvolávání se na ně vadit -- rozšířenost Facebooku způsobila i to, že mnohé weby umožňují přístup k obsahu nebo do diskusí pouze přes aktivní účet na Facebooku. A jak se ukazuje, trpělivost dochází už i úřadům, teď těm francouzským. Místo značek Facebook a Twitter mohou novináři hovořit pouze o "sociálních sítích" a v textech odkazovat na "tuto stránku" místo "náš profil na Facebooku".

Francouzská televizní rada zákaz zdůvodnila také slovy, proč by média měla neustále upřednostňovat Facebook a Twitter před ostatními službami stejného charakteru. Tiskové oddělené TV rady uvedl následující: "Proč preferovat Facebook, který má hodnotu miliard dolarů, když existují jiné společenské sítě, které se snaží, abych si jich někdo všiml?" Rada došla k závěru, že neustálým zmiňováním nejsilnější značky mezi sociálními sítěmi způsobuje na trhu nerovnováhu. "Jestliže umožníme, aby ve vysílání byl zmiňován Facebook a Twitter, otevřeme tím Pandořinu skříňku -- ostatní sociální sítě si začnou stěžovat, 'proč nezmiňujete nás?'“

Cenu Mobilní aplikace roku získal program Oskárek

V anketě Mobilní aplikace roku 2011 získal největší počet hlasů program Oskárek, jenž slouží k bezplatnému odesílání SMS zpráv. Porota pak ocenila aplikaci iKatastr.

Anketu Mobilní aplikace roku, její vůbec první ročník, pořádala společnost Internet Info.

Vývojář aplikace Oskárek Luboš Mačenka uvedl, že uživatelé tak už ušetřili na odesílání SMS zpráv 71 milionů korun. Oskárka ocenili v anketě hlasováním samotní uživatelé. Odborná porota cenou ověnčila aplikaci iKatastr -- vyvíjí ji Jiří Kamínek z Mendelovy univerzity a program uživatelům umožňuje zjišťovat informace z katastru nemovitostí přímo v terénu díky využití polohy přes GPS.

Výsledky ankety Mobilní aplikace roku 2011:

  • Mobilní aplikace roku 2011 – Oskárek – Luboš Mačenka

  • Cena odborné poroty – iKatastr – Jiří Kamínek

  • Čestné uznání odborné poroty – Meteoradar CZ – Kryštof Celba, Lukáš Ronge, Jan Šlesinger

  • kategorie Doprava – Pubtran – František Hejl

  • kategorie Hry a zábava – Piškvorky – Nextwell, s.r.o.

  • kategorie Komunikace – Oskárek – Luboš Mačenka

  • kategorie Mapy a navigace – c:geo – Radovan Paška

  • kategorie Média – ČT24 pro iPhone a Android – Inmite, s.r.o.

  • kategorie Nástroje – APNDroid – Martin Adámek

  • kategorie Peníze a nakupování – Pojišťovna – eMan, s.r.o.

  • kategorie Práce, obchod, podnikání – Akatastr – Jiří Procházka

  • kategorie Životní styl – Meteoservis – Radim Fryč

Společnost Google po premiéře tlačítka +1 v rámci svého vyhledávače teď tuto funkci umožnila šířit napříč weby třetích stran. Google to sice uvedl na svém blogu, ale záplavy tlačítka +1 si nešlo nevšimnout už za pár hodin po uveřejnění zdrojového kódu, kterým si funkci lidé a organizace mohou přidat na webové stránky.

Google k tlačítku říká následující: „Tlačítko +1 je zkratka pro oznámení 'tohle vážně stojí za to' nebo 'tohle musíte vidět'. Kliknutím na tlačítko +1 veřejně vyjádříte uznání určitému obsahu. Vaše hodnocení +1 může pomoci přátelům, kontaktům a dalším uživatelům na webu, aby při vyhledávání rozpoznali ten nejzajímavější obsah."

Funkce +1 má ulehčit práci při hledání obsahu ve vyhledávači Googlu: "Díky této funkci můžete získat doporučení týkající se obsahu, který by vás mohl zajímat. Doporučení se zobrazují v okamžiku, kdy mohou být nejužitečnější – přímo ve výsledcích vyhledávání."

Doporučené weby se zobrazují i v uživatelském profilu na Google -- a je dost možné, že uživatelé teď nebudou vědět, jestli klikat na Google Buzz (Hlášky), nebo +1, či na obojí...

Sony opět napadli crackeři -- další miliony účtů otevřeny

Společnost Sony se opět dostala do hledáčků crackerů. Ti opět s úspěchem napadli její další síť a dostali se k milionům účtů. Motivací útoků je i to, že útočníci chtějí ukázat, že Sony (podobně jako další firmy) dostatečně nedbají na bezpečnost svých sítí a vystavují své klienty nebezpečí.

K útokům se teď přihlásila skupina LulzSec, jež v minulosti pronikla do sítí stanic Fox a PBS. Členům se podařilo napadnout servery Sony Pictures Entertainment a získat údaje uživatelů, kromě autorizačních údajů také poštovní adresy, telefonní čísla a data narození.

Jestliže crackeři chtěli ukázat, že servery společnosti jsou málo zabezpečené, pak se jim to bezesporu podařilo -- jejich technika totiž nebyla vůbec nijak sofistikovaná, ale šlo o školácké SQL injection.

Google nabídl zdarma navigaci v češtině

Společnost Google uvolnila zdarma navigaci pro mobilní telefony se systémem Android.

Navigace funguje přes systémy GPS a mapy Googlu. Uživatelé tedy nemusejí stahovat žádnou další aplikaci. Její součástí jsou snímky ze satelitů, snímky ulic i hlasové navádění.

Podporovanou platformou je Android 1.3 a vyšší. Hlasové vyhledávání funguje až do Android 2.0 a vyšší.

6. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...