Úvod > Články > Facebook začal automaticky rozpoznávat obličeje a lidem na fotografiích přiřazovat jména

Facebook začal automaticky rozpoznávat obličeje a lidem na fotografiích přiřazovat jména

Sociální síť Facebook celosvětově spustila novou funkci – Facebook díky softwaru pro rozpoznání tváří zjistí, kdo na nahrávaných fotografiích je, či může být, a k osobám přiřadí jejich jméno.

Sociální síť Facebook už na konci minulého roku představila novou funkci, která má ulehčit uživatelům správu fotek a toho, kdo na nich je. Novinku nejprve spustila pouze ve Spojených státech, ale teď ji potichu aktivovala uživatelům na celém světě.

Když některý z uživatelů Facebooku bude mít fotku, na které můžete být vy, automaticky mu navrhne vás na snímku označit. Jenže spoustě uživatelů se příčí představa, že Facebook automaticky k fotkám, ke kterým sami nemají přístup, navrhuje přidání jejich jmen. Tzv. taggování (označování lidí na fotografiích jménem) trápí spoustu uživatelů od počátku, přece jen jde o velký zásah do soukromí – a teď navíc vaše jméno může být k fotce přidáno automaticky.

Princip automatického rozpoznání tváří a přidávání jmen k fotkám funguje jednoduše tak, že jakmile nahrajete (nebo někdo jiný) na Facebook fotografie, Facebook využije nového programu pro rozpoznávání obličejů a tváře na fotografiích srovná s existujícími fotografiemi a jmény. Poté uživateli navrhne automatické použití těchto jmen pro označení lidí na nových snímcích. Zatímco funkce rozpoznávání obličejů se dnes nachází v různých desktopových aplikacích a usnadňuje správu fotografií v počítači, na Facebooku kvůli veřejnému přístupu to už takový med není.

Zajímavé je, že když Facebook tuto funkci spustil ve Spojených státech, uživatele uklidňoval, že ji mohou jednoduše v nastavení soukromí zakázat. Jenomže teď bylo rozpoznávání tváří spuštěno celosvětově a Facebook funkci nijak neohlásil -- a co hůř, na uživatele při přihlášení nečekalo ani žádné upozornění o změnách v nastavení soukromí.

Jak rozpoznávaní obličejů zakázat?

Možnosti nastavení účtu a soukromí začínají být na Facebook už dost nepřehledné. Pokud jste ale ještě vůbec neměnili nastavení soukromí na Facebooku, měli byste si veškeré možnosti projít, dobře pročíst a příslušně nastavit. Nechcete-li zatím hledat, kde co je, a chcete-li jen vypnout funkci rozpoznání vašeho obličeje na fotkách, postupujte následovně:

Účet → Nastavení soukromí → Upravit nastavení → [Navrhnout přátelům fotky, na kterých jsem já – Pokud osoba na fotkách vypadá jako já, navrhnout moje jméno] → Upravit nastavení → Zakázáno

Pochopitelně mnozí skloňují další narušení soukromí uživatelů Facebooku – a k tomu jednání Facebooku se vyjádřily i některé bezpečnostní firmy. Například Sophos na svém webu uvedl následující: "Bohužel Facebook zas a znova sdílí osobní informace bez svolení. Řadě lidí vadí, že webová stránka, jako Facebook, si může zjistit, jak kdo vypadá, a tuto informaci použít bez svolení. Většina uživatelů Facebooku stále netuší, jak si nastavit soukromí, protože ten systém nastavení je pro ně nepřehledný. A ještě těžší je mít stále přehled o tom, kdy Facebook nastavení sám mění a uživatele o tom neinformuje."

Sophos připomněl, že před pár měsíci firma poslala Facebooku otevřený dopis, v němž se kromě jiného dotkla tématu "výchozího nastavení soukromí". Sophos totiž (ostatně jako i jiné firmy včetně mnoha uživatelů) tvrdí, že výchozí nastavení soukromí by mělo být takové, aby nedovolovalo sdílení informací o uživatelích bez vědomí uživatelů a jejich jasného souhlasu. "Zas a znova to vypadá, že Facebook nahlodává online soukromí svých uživatelů potají."

Facebook ale stojí za svým – že uživatele o změně informoval loni v prosinci a na každém je, jak si svůj účet následně nastaví. Loni Facebook napsal: "Jestliže z jakéhokoli důvodu nechcete, aby vaše jméno bylo uživatelům [u fotografií] navrhováno, navrhované označení budete moci vypnout přes nastavení soukromí na svém účtu."

Jenže od té doby uplynulo už půl roku – a navíc vzkaz byl směřován pouze americkým uživatelům. (Patrně málokdo předpokládá, že půl miliardy uživatelů Facebooku ze všech koutů světa pravidelně čte anglicky psaný blog Facebooku.)

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg před pár týdny na fóru e-G8 zopakoval, že uživatelé webových služeb, resp. přímo Facebooku, se přes svůj strach o soukromí nakonec dostanou. Už na počátku roku 2010 na všechny kritické ohlasy ohledně toho, jak Facebook nakládá s daty uživatelů a jejich informacemi, reagoval slovy, že soukromí na webu dnes ztratilo smysl, protože si ho stejně nikdo chrání. Řekl, že lidí jsou dnes s tímto faktem spokojeni a že éra soukromí skončila.

Rozpoznávání obličejů se nelíbí ani evropským regulátorům

List BusinessWeek napsal, že nová funkce rozpoznávání obličejů a automatické označování fotografií se dostala okamžitě do hledáčků evropských úřadů. "Označování lidí na fotografiích by mělo být možné jen s jejich předchozím souhlasem. Nemůže být aktivováno automaticky," řekl Gerard Lommel z evropské organizace Art.29 Data Protection Working Party (Pracovní skupina pro ochranu údajů zřízená podle článku 29). Podle této pracovní skupiny je dost možné, že automatické označování lidí podle obličejů může být pro uživatele hodně nebezpečné.

Facebook na svém blogu mezitím zopakoval, že o nové funkci se hovořilo od prosince loňského roku stejně jako o tom, že rozpoznávání obličejů bude spuštěno v dalších státech světa.

Facebook je přitom jako i další firmy v hledáčku evropských regulačních úřadů dlouhou dobu, a to právě kvůli tomu, jak nakládá s osobními údaji uživatelů. Evropa chce, aby firmy provozující webové služby (třeba Google, Microsoft a jiné) uchovávaly určité uživatelské údaje jen po určitou, krátkou dobu (jde například o hledání klíčových slov apod.). Evropa také vyčetla Facebooku, že svévolně změnil podmínky používání této sítě způsobem, který může ohrožovat soukromí uživatelů. 

10. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...