S prvním skutečně dostupným webhostingem si zahrál osud v minulosti více než krutě. Poslední majitel, společnost Yahoo, ukončila provoz tohoto cenného hostingu již před dvěma lety. Nyní to ale vypadá, že se podaří větší část obsahu díky skupině nadšenců obnovit.

Na začátek uvedu pár střípků z historie GeoCities. Dnes tento pojem totiž více řekne jen lidem, kteří působili na internetu již před rokem 2000. Webhosting GeoCities byl založen již v roce 1994 a jednalo se ve své podstatě o první bezplatný prostor pro vlastní stránky na internetu. Uživatelé tohoto portálu tvořili komunitu. S nadsázkou by se dal projekt považovat za předchůdce dnešních sociálních sítí. Uživatelé budovali pomocí vlastních webů tzv. města. Ta byla tematicky zaměřena a vznikaly tak jakési svazky spřátelených webů.

Vzestup a pád GeoCities

Na portálu se postupem času začaly objevovat velmi cenné informace z různých vědních i společenských oborů. Velkým přínosem bylo, když autoři projektu v roce 1995 dovolili uživatelům zakládat vedle tematických stránek také weby osobní. Nastal tak zlatý čas, kdy se objevily nejen osobní profilové stánky, ale také první blogy, postavené na čistém HTML bez větších aktivních prvků. Jistou nevýhodou byla dlouhá a prakticky nezapamatovatelná webová adresa stránek. I to ale mělo řešení, neboť v této době vznikaly první redirekty z jiných webů.

Zlaté časy vyvrcholily v roce 1999, kdy provozovatelé GeoCities udělali husarský kousek a odprodali celý portál společnosti Yahoo. Dnes jsme na velké akvizice zvyklí, ale tehdejší suma ve výši cca 3,5 miliard dolarů byla doslova dech beroucí. Dalo by se říct, že šlo o mezník, který zároveň nastartoval postupný úpadek portálu. Příčiny byly vně i uvnitř. Yahoo se k celému projektu zachovalo relativně macešsky a navíc po roce 2000 přibylo mnohem více levných či bezplatných webhostingových služeb. Vše skončilo na sklonku roku 2009, kdy Yahoo celý portál uzavřelo.

Pohřeb a přesun do archivu

Vždycky jsem si představoval, jak může služba jednoho dne skončit: GeoCities konečně odstraní všechna ta animovaná loga "under construction" a my si vyslechneme poslední MIDI soubor přehrávaný na pozadí historických stránek. Ano, na GeoCities už asi nový hosting zřizoval v posledních letech jen málokdo, již několik let existují mnohem lepší bezplatné hostingové služby. Na GeoCities tak zůstaly tisíce historických prezentací zejména z let 1995 – 2002. Na přelomu století byla služba GeoCities téměř všudypřítomná.

A kde se poděly terabajty dat na GeoCities umístěných v průběhu let? Yahoo je zahodilo podobně jako Centrum databázi textů Atlasu. Naštěstí se našla skupina nadšenců, která většinu obsahu GeoCities zachránila do vlastního archívu. Dle slov provozovatelů této služby si museli při stahování dat pomáhat, jak jen to šlo. Nejčastější cesta ke stránkám vedla skrze Google. Archiv má ale také své stinné stránky. Hlavní nevýhodou je špatné prolinkování prezentací mezi sebou, takže se z prohlížení vytratila ona kontinuita při přecházení z jedné prezentace na jinou.

Nová naděje

Kromě nadšenců budující archiv této služby se objevilo také jiné uskupení, které se snaží obsah stránek umístěných na GeoCities obnovit do původní a správně nalinkované podoby. Projekt se jmenuje ReoCities a naleznete jej na této adrese. Autoři obnovují co možná nejvíce z původního obsahu a to jednak vlastními silami z internetových archivů, ale také pomocí uživatelů, kteří poskytují chybějící střípky webových stránek. Služba také zachovává původní adresy, pouze s tím rozdílem, že v adrese je namísto písmena G (GeoCities), písmeno R (ReoCities).

Závěrem

V dnešní době funguje na internetu obrovský informační fond nebývalých rozměrů. V minulosti byl tento fond do značné míry uschován právě na GeoCities. I když zrušení portálu a jeho obnova mladší uživatele nijak nedojme, je dobré si představit, co by se stalo, kdyby například skončil Google. Pro řadu uživatelů (včetně mě) by to byla doslova katastrofa. A přesně takové pocity měli někteří pamětníci při rušení GeoCities. Jakákoli naděje na obnovu informací a webů je tak veskrze dobrou zprávou. 

15. 6. 2011

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.