Úvod > Články > Google Chromebooky jdou na trh

Google Chromebooky jdou na trh

A další novinky uplynulých dní: Asus na trh uvádí počítače Eee s Ubuntu -- 3G soupeření a nová metodika O2 -- a více...

Microsoft musí zaplatit 290 milionů dolarů za porušení patentu

Léta se táhnoucí patentový spor mezi společnostmi i4i a Microsoft došel svého dalšího dějství. Nejvyšší soud zamítl odvolání Microsoftu proti dřívějšímu verdiktu, firma tedy musí dříve uvedených 290 milionů dolarů (4,9 miliardy korun) malé firmě i4i zaplatit.

Spor o použití XML v kancelářské sadě MS Office probíhal vlastně 10 let, zástupci obou firem se totiž spolu prvně sešli již v roce 2001. Microsoft však požadavky i4i neplnil, až se po letech dostal případ k soudu. V květnu 2009 americký soud rozhodl, že Microsoft musí firmě i4i zaplatit náhradu škody ve výši 290 milionů dolarů a rovněž zastavil prodej sady MS Office 2007. Ještě téhož roku se Microsoft proti rozhodnutí odvolal, ale v prosinci soud ve Wahsingtonu DC jeho odvolaní zamítl. Stejný verdikt uslyšel Microsoft i nyní.

Vyšel prohlížeč Chrome 12

Společnost Google vydala novou stabilní verzi svého webového prohlížeče Chrome. Dvanáctá generace přináší dříve oznámené novinky, vylepšení a opravy předešle objevených chyb a zranitelností.

Nejviditelnější novinkou je "Safe Browsing", jež kontroluje stahované soubory a srovnává je s dostupnou databází malwaru (škodlivého softwaru). Chrome nově umí i spravovat a mazat dočasné soubory Flashe (podobné cookies) a chránit soukromí uživatelů.

Změny nastaly i v ovládání nainstalovaných aplikací pro Chrome, které lze spouštět z "adresního" řádku, vylepšena byla akcelerace 3D objektů, zmizela ale například podpora Google Gears -- od tohoto synchronizačního mechanismu Google upustil ve prospěch nových technik v rámci HTML5.

Uživatelům by se nová verze Chrome měla nainstalovat automaticky. Instalační balíčky jsou jinak dostupné přímo na webu Googlu (dostupné jak pro Windows, tak i Mac OS X nebo Linux).

Asus na trh uvádí počítače Eee s Ubuntu

Společnost Asus svou produktovou řadu Eee obohatila o modely s předinstalovaným operačním systémem Ubuntu. Přidává se tak k Dellu, který vlastně začal počítače s Ubuntu nabízet coby velká firma jako první.

Nové modely Eee s Ubuntu by na pulty obchodů vlastně měly mířit od 1. června. Jedná se o modely 1015PX, 1001PXD a 111PX, na kterých běží Ubuntu 10.10 (říjnová verze).

Asus je zodpovědný za netbookovou horečku, která před pár lety vypukla -- malé, levné počítače se tehdy prodávaly výhradně s linuxovými operačními systémy. Microsoftu se nakonec podařilo Linux z netbookového světa vytlačit.

Všechny tři zmíněné modely s Ubuntu mají 10palcové displeje s rozlišením 1024x600 pixelů, dva stroje 1015PX a 1011PX jsou poháněny dvoujádrovým procesorem Intel Atom N570, třetí má jednojádrový Atom N455.

3G soupeření a nová metodika O2

Společnost Telefónica oznámila, že její signál 3G je dostupný 51 procentům populace České republiky. Skok byl způsoben změnou metodiky, kdy Telefónica do svých čísel zařadila i stanice konkurenčního T-Mobile, které spolu v některých místech oba operátoři sdílejí.

Část odborné veřejnosti se v minulém týdnu docela pobavila nad formulací v tiskové zprávě společnosti: "V rámci sdílení 3G sítě s T-Mobile Czech Republic sjednocuje Telefónica metodiku výpočtu pokrytí populace. Signál 3G je tak dnes dostupný obyvatelům 634 měst a obcí, tj. 51 % populace." Důvodem samozřejmě je důraz na metodiku výpočtu. Telefónica dále uvedla, že díky ní bude na začátku léta pokryto 55 procent populace, čímž -- jak Telefónica uvedla, "potvrdí svou pozici v pokrytí tímto signálem". 

Vodafone pokrývá 3G sítí polovinu populace

České zpožděné 3G rozšiřování sítí pokračuje. Jedna tisková zpráva v tomto směru stíhá druhou -- i Vodafone oznámil, že jeho 3G síť je dostupná polovině obyvatel České republiky. Do konce léta pak operátor chce pokrýt dalších 130 měst a obcí a zvýšit pokrytí na 370 -- procentuálně pak na 60 procent populace.

"Nyní se Vodafone v zavádění 3G technologie soustředí zejména na okresní a menší města ve všech regionech republiky. Tam, kde Vodafone 3G nově spustí, si mohou zákazníci aktivovat tarif Připojení na stálo s padesátiprocentní slevou na první tři měsíce a k tomu mohou získat modem za zvýhodněnou cenu 77 korun," stojí v tiskové zprávě společnosti.

Díky spolupráci se společností MobilKom mohou klienti Vodafonu využít také možnost připojení přes CDMA skrze U:fonovu síť.

Google Chromebooky jdou na trh

Laptopy s operačním systémem Google Chrome míří na trh. Prodej začíná už 15. června.

Po letech čekání se fanoušci Googlu a minimalistického operačního systému zaměřeného na práci s webem dočkali. Notebooky od Samsungu a Aceru s tímto operačním systémem se na trhu objeví už 15. června, nejprve se Spojených státech přes portály Best Buy a Amazon.

Že Google může pracovat na vlastním operačním systému, se spekulolovalo od chvíle, co firma představila vlastní webový prohlížeč Chrome. Nakonec se existence Chrome OS potvrdila a nějakou dobu jsou dostupné i binárky pro vyzkoušení (sestavené z dostupných kódů dobrovolníky, nikoli Googlem).

Chrome OS není klasickým operačním systémem, na který jsou lidé většinou zvyklí, ale je určen především pro práci s webovými aplikacemi a tomu, čemu se dnes tak s oblibou říká "cloud computing". Výhodou Chrome OS postaveného na linuxovém jádru a s prakticky jedinou běžící lokální aplikací (prohlížečem Chrome) je vysoká bezpečnost -- v případě, že někdo notebook odcizí nebo se uživateli počítač jinak zatoulá, o data člověk nepřijde. Jakmile se člověk přihlásí na nový stroj, vše bude na starém místě.

Cena Chromebooků se pohybuje od 380 dolarů do 500 dolarů (6 400 Kč - 8 500 Kč).  

13. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...