Úvod > Články > Máte o Chromebooky s "webovým" systémem zájem?

Máte o Chromebooky s "webovým" systémem zájem?

Portály Amazon a Best Buy začaly ve Spojených státech prodávat Chromebooky -- notebooky s předinstalovaným operačním systémem Google Chrome OS. Dlouho očekávané přístroje s taktéž očekávaným systémem vyvolávají různé reakce -- ještě než Chrome OS a přístroje s ním byly vůbec představeny, oboje sklízelo kritiku. Možná předčasnou, možná opodstatněnou. Recenze, články a diskusní reakce však dávají tušit, že odmítavý, či nevěřícný přístup lidí k systému Googlu se začíná mírně obracet. Nebo spíše vyvažovat.

Ať se podíváte na ten či onen zahraniční web, většina (často drtivá většina) čtenářů v anketách na otázku "Koupíte si Chromebook?" odpovídá stále "Ne". Stoupá ale počet váhavých odpovědí "možná", ale kladná odpověď "Ano" je stále minoritní.

Je dost pochopitelné, že v dnešní přehračkované době jsou další počítače a přenosná zařízení, která má člověk tahat s sebou, pro mnohé dost neatraktivní záležitostí (stačí si vzpomenout na krach jinak podařeného konpcetu přístroje Palm Foleo). Uživatelé své desktopy, jež kdysi byly naprosto nejrozšířenějším osobním počítačem, časem doplňovali nebo nahrazovali přenosnými notebooky, pak do toho přišly komunikátory a chytré telefony - a dnes také tablety a další zařízení kombinující to či ono z výpočetního světa. Proto se jeví pochopitelné, že uživatelé nebudou z Chromebooků, které vypadají jako tuctové notebooky, nadšení tak, jako jsou v případě dnes tak milovaných a rozmach zaznamenávajících chytrých telefonů a tabletů.

Jedním z posledních "klasických" osobních počítačů, které hodně zahýbaly trhem a ukázaly se jako skvělá obchodní myšlenka, byly (a stále jsou) netbooky. Malé přenosné notebooky s dostatečným výpočetním výkonem a dlouhou výdrží (dnes kolem 10 hodin) se ukázaly jako opravdu něco, co na trhu chybělo. Netbooky jsou skvělým nástrojem jak pro začínající uživatele internetu a PC, tak i pro ty pokročilé, kteří s nimi mohou cestovat, pracovat v terénu nebo používat na prezentacích, schůzkách a různých jiných setkáních. Jak do toho ale zapadají Chromebooky a samotný Chrome OS?

Operační systém Chrome OS je "tenký" systém postavený na linuxovém jádru. To normálnímu uživateli patrně nic moc neřekne. Ostatně ani nemá jak. Podstatné je, že v Chrome OS běží jen jedna lokální aplikace (nainstalovaná na pevném disku), s níž uživatel přijde do kontaktu. A tou je pochopitelně webový prohlížeč Google Chrome. Ten funguje jako vstupní brána ke všem aplikacím. Webovým aplikacím. Google o svém Chrome OS a Chromebooku hovoří jako o webu -- používá hesla jako "Tohle je web" nebo "Nic než web."

 

Výhodou Chrome OS je rychlý start – na web se člověk přihlásí během 8-10 sekund od zapnutí počítače. Stejně bryskní je i uspání a probuzení. Další devizou Chrome OS je vysoká bezpečnost. A to v několika úrovních: jednak hardwarové a softwarové nastavení zamezuje zápisu malwarových hrozeb na lokální disk (systém se nemůže nakazit žádnou virovou či podobnou infekcí), jednak při ztrátě či odcizení Chromebooku zůstávají uživatelská data v bezpečí, protože k nim nikdo jiný nemá přístup (bez znalostí uživatelského jména a hesla). V případě ztráty počítače si uživatel jednoduše pořídí nový Chromebook a při přihlášení má svá data opět ihned k dispozici (protože jsou v „cloudu“, postaru „na webu“).

Specifikace Chromebooků

Na trh byly uvedeny zatím dva Chromebooky, které se hardwarově moc neliší od prvního prototypu CR-48, jehož společnost Google rozdávala zájemcům v minulých měsících v rámci pilotního programu. Stále je zde důraz na energeticky úspornější prvky kvůli výdrži baterie. První notebook od společnost Acer má lesklou obrazovku o uhlopříčce 11,6 palce s rozlišením 1366 x 768 pixelů a LED posvícením. Váží necelého 1,5 kilogramu, pohání jej dvoujádrový procesor Intel Atom, paměť má kapacitu 2 GB (DDR3 RAM) a komunikaci obstarává WiFi čip a u dražšího modelu také 3G modul. Pro videokonference (například přes Gmail/Google Talk Plugin) slouží vestavěná webová kamera (1,3 megapixelu). Co se připojení periferií týče, dostupné jsou dva USB porty (2.0), čtečka karet (4-in-1) a HDMI port pro externí monitor/TV.

Na druhou stranu Samsung Chromebook má displej matný s uhlopříčkou 12,1 palce, lepší výdrž baterie (až 8,5 hodiny provozu), avšak namísto HDMI portu obsahuje jen Mini-VGA. Jinak další hardware je podobný: opět dvoujádrový procesor Intel Atom (N527, 1,66 GHz), WiFi (a případně také 3G modul), webová kamera (1 megapixel), dva USB porty a 4-in-1 čtečka karet. U obou přístrojů pochopitelně chybí optické mechaniky i pevné disky (používají se pouze úložiště SSD o kapacitě 16 GB).

Cena obou přístrojů se pohybuje od 350 dolarů do 500 dolarů (6 000 Kč až 8 500 Kč) podle výbavy (dražší jsou přístroje s 3G modulem).

Chromoting – opět a zase

Při prohlídce Chromebooků a systému Chrome se nabízí otázka, co by člověka přimělo si tento přístroj koupit. Co má Chromebook, co ostatní počítače nabídnout nemohou? Když se na to zkušenější uživatel podívá kritickým a technickým okem, prakticky nikomu nic nebrání si takové vlastní Chrome OS vyrobit – a tím se nemyslí oficiální sestavení od Googlu. Totiž na linuxové jádro (nebo na minimalistickou linuxovou distribuci) nabalit minimální grafický systém a spouštět prohlížeč (třeba i s podporou Flashe, PDF aj.) v celoobrazovkovém režimu není moc velký problém. A ona bezpečnost se dá zařídit spouštěním v režimu čtení z USB klíčenky nebo paměťové karty. (Nemůžu si pomoci, ale i MeeGo (kdysi Moblin) toho elegantně zvládne opravdu spoustu a při skvělé rychlosti prostředí.)

Google loni začal hovořit o vzdáleném přístupu k populárním aplikacím, které uživatel často používá a k nimž by při použití Chrome OS ztratil přístup. Tzv. chromoting (od slov Chrome Remote) by ale uživatelům přístup k desktopovým aplikacím mělo umožnit (z Chromebooku se pak člověk připojí na svůj pracovní stroj a vzdáleně jej ovládá). V současné době však chromoting není ještě dokončen – když si v Chrome OS trošku zapátráte, při zadání about:flags objevíte položku Vzdálená komunikace (Remoting). (Naleznete ji normálně v prohlížeči Chrome i pod Windows, Linuxem nebo Mac OS X.) Popis k ní uvádí následující:

Vzdálená komunikace

Povolí uživatelské rozhraní a příslušný kód procesu služby vzdálené komunikace a také plugin klienta. Upozornění: Tato funkce je momentálně určena jen vývojářům pro testování. Žádná z funkcí v povoleném uživatelském rozhraní nebude fungovat, pokud nejste členy vývojářského týmu a nemáte příslušná oprávnění.

Pokud si nakonec ale hrát chcete a můžete, podporu vzdáleného přístupu aktivujte, nainstalujte si aplikaci Me2Mom (zde), poté si otevřete přehled pluginů v Chrome (chrome://extensions), přepněte se do režimu pro vývojáře, zvolte Načíst rozbalené rozšíření a vyberte složku s Me2Mom.

Nicméně, opravdu si Chromebooky s Chrome OS najdou tak širokou základnu, aby se na trhu udržely déle než jen toto léto? Přece jen normální netbooky (a i notebooky) nabízejí za srovnatelnou cenu mnohem více možností a uživatel si na netbook může vlastně nainstalovat jakoukoli odlehčenou linuxovou distribuci určenou pro práci s webem (a že jich je). Dost možná si uživatelé časem najdou způsob, jak na Chromebooku provozovat dva systémy vedle sebe – ale Chrome OS a další počítač navíc se prostě zatím nejeví jako něco, co by mělo mezi uživateli vyvolat nákupní horečku, jak se to podařilo právě netbookům nebo dnes dalším mobilním přístrojům. Co by vás přimělo si Chromebook pořídit?

17. 6. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...