Úvod > Články > Deset zajímavých aplikací pro Android

Deset zajímavých aplikací pro Android

Pokud uvažujete o koupi nového mobilního telefonu či tabletu, nebo jen chcete vylepšit svůj stávající přístroj, pak byste určitě neměli opomenout těchto deset aplikací, které mobilní telefon s Androidem různým způsobem vylepší. Od kanceláře přes chůvičku, čtečku QR kódů až po vzdálený přístup k serveru.

Google si dává záležet na tom, aby jeho operační systém pro mobilní zařízení – Android – měl maximální možné množství funkcí a přitom neztratil nic ze své společenské přitažlivosti. Tedy image otevřeného, bezpečného a bezplatného operačního systému, který zvyšuje hodnotu zařízení, na které je nainstalován. A ač je Google v mnoho oblastech poslední dobou velmi kritizován, tak právě Android si stále užívá poměrně velké vlny obliby.

V následujícím článku se proto podíváme na deset zajímavých aplikací pro Android, které ocení obchodník, student i počítačový nadšenec, a které umožní mobilní telefon používat zábavněji, kvalitněji či efektivněji.

Dropbox

Dropbox je jednou z aplikací, která by na vašem mobilním telefonu rozhodně chybět neměla. Slouží k synchronizaci složek na větším množství zařízení a současně soubory nahrává na web a tak je zálohuje. Přes web se také dostanete ke starším verzím souborů, což je často velice užitečné. Velkou výhodou Dropboxu je multiplatformita – spojíte pohodlně Linux, MAC OS, Windows či Android. Zdarma jsou k dispozici 2 GB místa, ale poměrně snadno si ho lze podstatně rozšířit – stačí jej doporučit známým, napsat o něm na Twitteru či Facebooku nebo ho používat na více zařízeních. Za každou takovou aktivitu budete odměněni místem navíc.

Barcode Scanner

Tento nástroj promění váš telefon ve čtečku čárových kódů a to nejen těch běžných, ale především QR. QR kódy jsou do čtvercové matice zapsané informace, často ve formě odkazu. Stačí na ně namířit telefon a vyfotit je. Pomocí Barcode Scanner pak získáte zakódovanou informaci. Nejčastěji se používají jako odkazy na informace o nějakém místě či dokumentu, nebo například pro stažení souborů. Je to rychlé, jednoduché a pohodlné.

CHMI

Jde o oficiální aplikaci Českého hydrometeorologického ústavu, která stahuje radarové snímky a ukazuje tak dešťovou aktivitu nad Českou republikou. Na základě těchto informací se můžete rozhodnout, zdali zůstanete ještě chvíli sedět v hospůdce nebo vyrazíte rychle domů.

Aldiko

Pokud hledáte kvalitní čtečku elektronických knih, jste na správném místě – Aldiko patří mezi nejpoužívanější nástroje svého druhu a nabízí dostatečné množství funkcí i komfortní ovládání. Podporován je pouze formát ePub – pokud máte knihy v jiném formátu, musíte jej do ePub převést. Mimoto je k dispozici přístup k online zdrojům, bohužel jen anglickým, z menší části také francouzským a španělským. Čtečka nabízí módy pro čtení za tmy i za světla nebo práci se záložkami.

Facebook pro Android

To k čemu tato aplikace je, je zřejmé již z názvu. Pomocí jednoduchého klienta můžete přistupovat ke svému Facebookovému účtu, sdílet odkazy, číst příspěvky druhých atp. K dispozici je v podstatě kompletní přístup přímo z aplikace, což podstatně zvyšuje komfort užívání Facebooku. Podporováno je také přehrávání videa nebo práce s poštou.

Instant heart rate

Pokud máte problémy se srdcem nebo jen chcete znát svůj puls můžete použít Instant heart rate, který právě toto umožňuje. Nevýhodou je možná poněkud krkolomné ovládání, ale pokud zajistíte dobré osvětlení a získáte ten správný „grif“ měření tepu je poměrně rychlé a přesné. Aplikace z něj navíc umožňuje vytvořit statistiku.

Meebo

Již podle názvu poměrně známý internetový kecálek, který podporuje řadu protokolů – ICQ, Facebook Chat, Jabbler a mnohé další. Pokud tedy hledáte univerzálního IM klienta s přístupem k velkému množství sítí, pak Meebo může být velice dobrým pomocníkem. Podporována je nejen textová komunikace, ale také například přenos videa.

Winamp

Legendární hudební přehrávač nabízí kvalitní aplikaci také pro Android. Sází přitom na propojení iTunes nebo synchronizaci hudby s počítačem. Podporována jsou také zdarma dostupná internetová rádia nebo databáze CD. To vše doplňuje pohodlné a rychlé ovládání.

ConnectBot

Představuje zřejmě poněkud méně známou, ale přesto velice užitečnou aplikaci, která nabízí možnosti plnohodnotného SSH klienta. Můžete se pomocí něj připojit na vzdálený server a plně jej ovládat. Velice dobře jsou vyřešené také náhrady tradičních klávesových zkratek. Je možné mít otevřeno několik spojení současně. Při práci není problém použít Midnight Commander nebo jiné aplikace běžící v textovém režimu. Práce s ConnectBot je překvapivě rychlá a pohodlná.

NoiseAlert

A na závěr ještě poměrně užitečná aplikace pro rodiče, ale nejen pro ně. NoiseAlert je vytvořený tak, aby monitoroval okolní zvuk a když přesáhne určitou míru hlasitosti zavolá na zadané číslo. Rodiče se tak snadno dozví, že se jejich malý potomek probudil. Možností využití ale může být samozřejmě více – například jako provizorní bezpečností systém na chatě.

Závěrem

Jak je vidět, nabídka nástrojů pro Android je poměrně bohatá. Řeč nebyla o Documents To Go či ThinkFree Office Mobile, tedy dvou nástrojů pro čtení a editaci dokumentů (v druhém případě bezplatném) nebo o řadě populárních her. Android je výborná platforma jak pro práci, tak také pro multimédia nebo hraní her a není divu, že je nejrychleji rostoucí mobilní operační platformou vůbec.

Ostatně Google se o to snaží i prostředky ne vždy zcela etickými. Řada jeho vylepšení vyhledávání na webu nebo „rozšířená realita“ jsou k dispozici v plné míře jen pro něj nebo desktopový webový prohlížeč Chrome a konkurence tak do značné míry ostrouhá. Je ale sporné, zda to může Google dlouhodobě pomoci – pokud se o něco podobného někdo pokouší, má šanci na triumfální úspěch nebo totální pád. Co se stane s Google a Androidem je těžké předpovídat. Zatím se jim ale daří výborně.

28. 6. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...