Úvod > Články > Xperia Play: Playstation v mobilu?

Xperia Play: Playstation v mobilu?

Není to zase tak šíleně dávno, kdy mobilní telefony sloužily základnímu účelu – telefonování. Pravda, první mobily mohly mít ještě jednu funkci, protože velikostí i váhou připomínaly cihličku, mohly v případě potřeby fungovat jako účinná zbraň.

A jak jsme z toho byli nadšeni. Dlouho to ale nevydrželo a vývojáři začali vymýšlet nejrůznější vychytávky. Mobily se prostě vydaly stejnou cestou, jako antivirové programy, tam se také postupem času nabalilo kde co, takže dnes ucelené balíky plné všeho možného. Mezitím se potom krčí antivirový program, kvůli kterému jsme si tu celou krásu vlastně koupili.

Totéž platí o mobilech, dnes mají jeden i dva fotoaparáty, klávesnici, připojení k internetu, fungují jako rádio o přehrávač empétrojek, ukládáme si do nich adresy (ó, kde jsi můj Palme?) i schůzky. Že je to často díky mizernému či miniaturnímu displeji věc obtížná, to zajímá spíše obrýlenou část veřejnosti. Největší zatvrzelci potom na mobilech hrají počítačové hry a tam, kde by hůře vidící sahal po lupě, oni jsou nadšeni tím, jak jim po displeji rejdí jacísi pumprdlíci.

A právě na tuto část veřejnosti cílí společnost Sony Ericsson se svým nejnovějším mobilem Xperia Play. Mezi náruživými hráči je tento mobil, často přezdívaný jako PlayStation phone, toužebně očekáván. Američané se tento týden dočkali, zbytek světa si musí počkat na to, jestli se chytne.

Přezdívka PlayStation phone není zase tak úplně od věci, výrobce ji skromně označuje jako „PlayStation certified“ a ve skutečnosti je to jakýsi hybrid kombinující geny smartphonu s novou DNA ve formě herního handheldu od Sony. A aby to bylo opravdu hybridní, běží to pod nejnovějším OS Android 2.3.

Řada ostatních parametrů je klasicky mobil s Androidem – dva fotoaparáty, Qualcomm chipset s grafickým procesorem, microSD a záplava softwaru od Googlu. Verizon, který pro Xperii získal exkluzivitu, si s novým mobilem není příliš jist a proto jej odkázal na svoji pomalou síť 3G, i když přitom zaplavuje Spojené státy reklamou na mnohem rychlejší síť 4G LTE. To zamrzí, protože pokud chceme telefon koupit za dotovanou cenu 200 dolarů, musíme se Verizonu upsat na dva roky a vedle klasické měsíční platby solit ještě dalších 30 dolarů měsíčně za datový přenos.

Na první pohled není Xperia ničím jiným nežli klasickým androidovým mobilem, pokud tedy nevezmeme v potaz poněkud větší rozměry a váhu. Změna nastane ve chvíli, kdy posuneme víčko a místo klávesnice se objeví ovládání, které potěší všechny příznivce PSP. Sice nevkládáme kazety ani žádné jiné nosiče s hrou, takže to spíše připomíná verze Sony PSP Go, ale i tak ta podoba!

Závislost na hrách online znamená, že to co jsme si zaplatili na klasickou konzoli, nic neznamená, protože hry nepřetáhneme. A tak si musíme koupit všechno znovu (tedy pokud to vůbec existuje jako download). Naštěstí tyto stahované hry nejsou zase tak mimořádne drahé. Neexistuje také připojení k sítí PlayStation Network, což ve světle potíží poslední doby může být buď požehnání, nebo prokletí.            Grafika je solidní, ale na čtyřpalcovém displeji zázraky očekávat nemůžeme.

Xperia je prostě dalším digitálním udělátkem, které „také“ telefonuje. Jako staromilec bych bez něčeho podobného mohl být, protože zkušenost mne poučila v tom, že jednotlivé přístroje jsou většinou výborné v tom, co je jejich primární funkce, a všechno ostatní funguje jakž takž. Od mobilního telefonu proto očekávám, aby primární funkcí byl telefon. Většinu ostatních funkcí si výrobce může nechat. 

6. 7. 2011

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...