Úvod > Články > Jak bezpečně pracovat s internetem, část 3.: Badware a ochrana před ním

Jak bezpečně pracovat s internetem, část 3.: Badware a ochrana před ním

Dovolím si tvrdit, že existuje jen velmi málo uživatelů operačního systému Windows, kteří nemají na svém systému nainstalovaný nějaký ten antivirový systém. Současná hegemonie systémů Windows na pracovních stanicích ve spojení s jejich velmi špatnou bezpečnostní koncepcí má za následek právě celosvětové virové epidemie.

Stejné bezpečnostní chyby, koncepční nepřesnosti či přímo omyly, využívají nejen viry, ale i další programy, které mají mnoho účelů, pro hostitelský systém jsou však téměř vždy negativem:

Spyware – krádeže dat

Pokud jakýkoliv program dokáže ze systému bez vašeho vědomí a explicitního souhlasu odeslat data, lze jej nazvat Spyware. Data nemusí být přímo vaše dokumenty či rodinné fotografie, ale zejména jde o seznamy historie z prohlížeče internetu, dobu strávenou prohlížením internetu, apod.

Dialer – změna tarifu telefonického připojení

Program typu dialer může být velmi nebezpečný zejména pro ty, kteří využívají k připojení k internetu telefonické vytáčení (dial-up), obecně jakýkoliv modem připojený k jednotné telefonní síti. Pokud je dialer aktivní, můžete být ujištěni, že voláte ne ve výhodném tarifu pár korun za hodinu, ale v tarifu pár set korun za ten samý časový úsek. Ty nejzákeřnější dialery se vás ani neoptají a vytáčené číslo změní bez varování či vašeho explicitního souhlasu.

Adware – nucené prohlížení reklamy

Programy, které mají svůj účel doplněn o další kód, který se stará o vyskakování reklamních nabídek a inzerátů, se nazývají Adware. Nejsou přímo škodlivé, ale mohou být obtěžující a při stahování nových reklam z internetu zbytečně zatěžují připojení k internetu. Velmi často si takto autor zaplatí náklady na výrobu zajímavého programu, který je pro zákazníka zadarmo, avšak ten je nucen minimálně si reklamu prohlédnou a okno s ní zavřít.

Badware – všechny zlé programy

Je možné říci, že každý program, který plní vedle svých deklarovaných funkcí ještě další, většinou skryté, které  nejsou ku prospěchu jejich uživatele, je tzv. Badware. A je jedno, zda je to Spyware, Dialer či Adware, nebo i třeba Scumware. Vždy hrozí pomalost a nestabilita systému hostitelského systému, odcizení citlivých dat, ...

Jak se bránit zlým programům ?

Existuje několik obecných pravidel a doporučení:

1. Nestahovat a neinstalovat z internetu nic, co skutečně nepotřebuji.
2. Pro prohlížení internetu nepoužívat Internet Explorer, ale použít alternativu např. Mozillu, která představuje výrazně bezpečnější alternativu. Nevydařená bezpečnostní koncepce Windows a integrace Internet Exploreru do systému poskytuje mnoho cest, jak bez vědomí uživatele stáhnout a nainstalovat Badware.
3. Vyhnout se prohlížení stránek typu erotika, pornografie, warez (nelegální stahování software), cracks, …
4. Když už si nemůžete pomoci a musíte stránky v bodě 3. navštívit, vždy, opakuji vždy, použijte Mozillu či jinou alternativu, která klade bezpečnost na nejvyšší příčku priorit.
5. Pravidelně používat program na odhalování Spyware a Adware, např. Ad-aware společnost Lavasoft z www.foxinus.cz/go/spyware (www.lavasoft.de).
6. Pravidelně používat aktualizaci operačního systému přes http://windowsupdate.microsoft.com.

Je možné prohlížet erotiku absolutně bezpečně ?! Ano je !

V praxi se velmi osvědčilo použití tzv. live distribucí linuxu, které nepotřebují ke svému spuštění instalaci na pevný disk, ale postačí pouhé vložení CD do mechaniky a nabootování z něj. Po nastartování systému se objeví prostředí, velmi podobné Windows, pak stačí nastavit připojení k internetu, uložit konfiguraci na disketu, tu poté zabezpečit proti zápisu a je to hotovo.

Spustíte si Mozillu a můžete surfovat po internetu absolutně bezpečně, neboť na médium CD a ani disketu nezapíše žádný program vůbec nic. A obecně Linux je svou koncepcí a kvalitními aplikacemi velmi těžce napadnutelný a je zdarma ke stažení ! A vždy stačí vysunout CD z mechaniky, provést reset a nabootuje váš starý systém Windows, který jste ochránili.


Doporučené odkazy:   

            http://www.mozilla.cz/ (prohlížeč Mozilla v českém jazyce)
            http://www.aurox.org/cs/index.php?page=live (live distribuce)
            http://www.lavasoft.de/ (detekce a likvidace Badware)
            http://slax.linux-live.org/ (live distribuce)
            http://windowsupdate.microsoft.com (aktualizace OS Windows)

20. 7. 2004

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.