Úvod > Články > Navrhněte si dům či byt se SweetHome 3D

Navrhněte si dům či byt se SweetHome 3D

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte nový dům či byt? Chcete změnit zařízení či dispozice stávajícího bydlení? Pak možná právě pro vás je určený SweetHome 3D, který vám zdarma umožní navrhnout stavbu včetně zařízení zcela zdarma.

Myslím, že architektura patří mezi obory, které jsou pro většinu lidí určitým způsobem přitažlivé. Podobně jako mnohý kdo prošel školou se považuje za odborníka na školství, tak také řada lidí, kteří někdy někde bydleli by se ráda stala „folkovými architekty.“ Tedy těmi, kdo si bydlení navrhnou sami. A když už si netroufnou na celou stavbu, tak alespoň na návrh interiéru. A právě takovým lidem slouží SweetHome 3D – profesionál jej zřejmě příliš nepoužije, ale pro osobní potřebu a inspiraci je nástrojem, který jistě nejeden uživatel ocení. 

Velkou výhodou této aplikace je, že pracuje téměř online – stačí si stáhnout malého klienta v Javě a spustit jej. Není třeba nic instalovat nebo nastavovat. Další příjemnou zprávou pro českého uživatele pak jistě bude také lokalizace do češtiny. 

Navrhujeme

Struktura ovládání aplikace je poměrně jednoduchá – v levém menu jsou objekty, které můžete metodou táhni a pusť umísťovat do stavby, jako jsou okna, dveře, nábytek, radiátory či schodiště. Pod nimi je pak seznam objektů, které jsou v plánu umístěny spolu se základními informacemi o nich. Většinu místa pak zabírají dvě základní okna – v horním kreslíte celou scénu, dáváte do ní předměty atp. a představuje půdorys objektu. Druhé pak nabízí pohotový 3D náhled. Horní lišta pak nabízí nástroje pro tvorbu stěn, popisků, místností nebo vytvoření fotografií či filmových prohlídek objektu. 

Jako první kroj je třeba vytvořit zdi. Program je v tomto poměrně intuitivní a snadno vám tak nabídne práci s pravoúhlými objekty, ale není problém používat také kulaté zdi. Vše je děláno tak, aby práci se SweetHome 3D zvládl opravdu každý. Jediné na co je dobré si dát pozor jsou dvojité zdi – tedy abyste jednu zeď nenavrhli dvakrát. V náhledu se to příliš neprojeví, ale manipulace s objekty v domě může být pak mnohem méně pohodlná. Samozřejmostí návrhu je také okótovaná mřížka, takže můžete vše dělat v patřičném měřítku. 

Jako druhý krok je dobré udělat pokoje – aplikace je zakótuje a napíše na ně jejich rozměry. Pokud budete chtít, můžete je opatřit také popiskem – abyste pak snadno mohli rozlišit obývací pokoj od kuchyně. 

Aplikace umožňuje nastavit podrobné parametry všech objektů a to včetně zdí. Pokud na ně dvakrát poklikáte, zobrazí se dialogové menu, kde je možné nastavit šířku zdi nebo texturu či barvu, kterou bude mít. Samozřejmě, že pro každou její stranu zvlášť. Docílíte tak toho, že váš návrh bude hezčí a realističtější. 

Jako určitá nepříjemnost se jeví nemožnost navrhnout více pater domu. Je ale možné si vytvořit nějakou počáteční scénu a tu si nakopírovat do více návrhů. Samu tvůrci doporučují postupovat tak, že si zvlášť navrhnete všechna patra a vyexportujete do Blenderu. V něm si samostatně vytvoříte okolí stavby a jednotlivé vrstvy (patra) naskládáte na sebe. Toto řešení ale není pro úplného začátečníka úplně jednoduché. Na druhé straně výsledná scéna v Blenderu působí opravdu velice dobře. 

Zařizujeme

Dalším krokem je zařizování bytu. Pokud vám nestačí nabídka, kterou tvůrci zařadili do základní instalace, je možné z webu stáhnout řadu dalších kousků nebo si vymodelovat svoje vlastní. Každý objekt je možné natáčet a přemísťovat přesně tak, jak potřebujte. U oken a dveří je samozřejmě možné také nastavit, jakým směrem se budou otvírat. 

Velkou výhodou aplikace je, že nabízí řadu objektů poměrně reálné velikosti a člověk může snadno zjistit, kolik se mu toho do dané místnosti vejde. Je možné měnit velikost předefinovaných objektů, ale osobně doporučuji v této oblasti postupovat obezřetně, abyste neztratili reálné rozměry nábytku. Můžete si také nastavit, kolik je v okolí daného objektu potřeba místa (pro sezení na židli, otvírání dvířek sporáku atp). 

V možnostech návrhu pak nechybí ani rozmístění svítidel, která umožňují získat představu o světlosti místnosti a také dotvoří estetický vjem z celé scény. 

Další možnosti SweetHome 3D

SweetHome dokáže dům nejen pěkně navrhnout, ale také vizualizovat. Pokud si jej chcete prohlídnout, můžete použít například funkci postavičky, kterou pohybujete na půdorysu. V 3D náhledu se zobrazuje, co zrovna vidí. Z virtuální prohlídky si můžete odnést fotografii nebo vytvořit video – stačí naklikat kudy má postava projít a program zbytek udělá za vás. Samozřejmostí je pak export půdorysu do PDF. O další zajímavé funkci jsme se již zmínili – program nabízí možnost exportu 3D modelu do Blenderu. 

Osobně mohu program hodnotit jen pozitivně – je relativně rychlý, dobře se s ním pracuje a není problém si exportovat další kusy nábytku nebo třeba textury. Pokud tedy uvažujete o tom, že byste si chtěli navrhnout nový dům či byt, rozhodně je možné v něm udělat zajímavé podklady pro architekta. Stejně tak vám pomůže, jestliže si chcete změnit uspořádání svého současného bydlení. Na rozdíl od papíru a tužky je SweetHome 3D podstatně rychlejší a nepotřebujete ani výtvarný talent. 

A co konkurence?

Pokud by vám SweetHome 3D z nějakého důvodu nevyhovoval, je možné sáhnout po řadě podobných programů, které jsou na trhu k dispozici. Room Arranger nabízí jednoduchou práci v pohledných 2D návrzích s 3D exportem a je vhodný spíše pro méně náročné uživatele, kteří si chtějí spíše přestavět nábytek v pokoji, nežli projektovat dům. Ashampoo  Home Designer Pro nabízí mnohem větší možnosti i hezčí 3D prohlídky návrhů, ale také není tak jednoduchý na ovládání a není zadarmo(vyjde na 30 USD). Google SketchUp je pak univerzálním nástrojem na modelování a návrhy, je zadarmo, ale nenabízí možnost si naklikat celý dům z již hotových prvků. 

7. 7. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...