Úvod > Články > Pirátům a médiím patří dík. Protipirátská unie udělá nejlépe, když neudělá už vůbec nic

Pirátům a médiím patří dík. Protipirátská unie udělá nejlépe, když neudělá už vůbec nic

Pirátská strana si získala pozornost českých médií. Zřídila webové stránky s odkazy na spoustu filmů. Piráti „žádají“ pokutu ve výši stovek milionů korun. Důvodem akce je případ mladíka, který kvůli témuž čelí obvinění z porušování autorských práv.

Mediálně se příběh mladého "piráta" začal psát před rokem. Tehdy české deníky přinesly informace od České protipirátské unie (ČPU) o tom, jak 16letý chlapec způsobil filmovým studiím (či bůhvíkomu) stamilionovou škodu, protože nabízel ke stažení filmy (přes odkazy na cizí servery). A navíc si sám, slovy TV Nova ze 7. května 2010, takto vydělával desítky tisíc korun měsíčně. Sluší se opět říct, že takto si mladík nemohl nikdy vydělat desítky tisíc měsíčně (o čemž se letos rozhovořil v jednom z rozhovorů i sám) a už vůbec nemohl způsobit škody -- ani stamilionové, ani milionové. Jakou dramatickou atmosféru tehdy nátlaková organizace Česká protipirátská unie ve spolupráci s TV Nova vytvořila, jste mohli vidět ve vysílání TV Nova z 7. května 2010 -- video dnes bohužel není funkční.

Šéfka Unie Markéta Prchalová dokonce dopadení 16letého hocha označila za největší úlovek její organizace. Nechci sahat podobným organizacím do svědomí, ale jestliže chce někdo označovat jakýsi bezvýznamný web 16letého kluka za lapení velké ryby, pak se Protipirátská unie přiznává k vlastní neschopnosti -- a tím se nechci dotknout mladého provozovatele webu, jenže "pirátství" v reálném životě vypadá poněkud jinak.

Komu chci však sáhnout do svědomí, je TV Nova, která ráda přikrmuje atmosféru svými protipirátskými agitačními hesly (kromě reportáží si stačí vzpomenout na skutečně nepovedené děšení v seriálu Ulice), ale sama namísto zakoupení video obsahu používá materiál z portálu YouTube, kde uploadeři často autorské práva přímo porušují (když používají snímky, které jim nepatří, např. záznamy sportovních utkání, části zahraničních zpráv, filmy apod.). Navíc použití autorského obsahu z YouTube portál ošetřuje touto klauzulí (aniž bychom se chtěli pitvat v tom či onom).

Nemůžeme vám udělit práva ke snímkům obrazovky nebo záznamu obsahu třetí strany. Navíc neexistují žádné veřejné záznamy vlastníků práv k jednotlivým dílům. Proto vám nemůžeme pomoci s identifikací a kontaktováním strany, která vlastní práva k danému dílu. Ohledně práv k těmto záznamům je třeba kontaktovat jednotlivé vlastníky obsahu. Doporučujeme vám, abyste uživateli zkusili zaslat e-mail pomocí svého účtu YouTube.

Otázkou je, zda případ onoho mladíka si zasluhoval a zasluhuje takovou mediální odvezu, s jakou se setkal. Z toho pohledu, jaký prezentovala ČPU a TV Nova, určitě ne. Z druhého úhlu pohledu, tedy reakce na první vlnu, bezesporu. Nahánět mladého člověka kvůli odkazům a vnořeným videím je dost absurdní -- zvláště když člověk má ponětí o tom, co je opravdové duševní pirátství, a když ví, že odkazů na autorsky chráněný materiál a vnořených videí je naprosto plný internet.

Pirátská strana z těchto důvodů zprovoznila web PiratskeFilmy.cz. Na ten začala odkazovat i některá velká česká média, čímž jsme se snad dle logiky České pirátské unie stali společně piráty my všichni. Jde o to, jak upozorňuje i Česká pirátská strana, že odkaz na autorský obsah (zde tedy film) nemůže být považován za porušení autorského práva, protože „není sdělováním díla ve smyslu kopírovacího zákona, stejně jako není sdělováním díla veřejnosti konstatování, že dnes večer dávají v kině Aero od 20:30 film Lidice nebo televizní program, který si lidé běžně kupují v trafice.“ Kdyby opak byl pravdou, pak by protipirátské organizace musely táhnout proti všem internetovým vyhledávačům, jako je Google nebo Seznam, či sociálním sítím typu Facebook.

Samozřejmě, že jakákoli samozvaná protipirátská organizace je příliš malá na to, aby si mohla vyšlápnout chabou argumentací na tak velké firmy – proto jako obětní beránci poslouží jednotlivci s jedním bezvýznamným webem.

Čeští Piráti dále odkazují na slovenskou organizaci podobnou naší OSA (SOZA): „Na Slovensku se o zneužití kopírovacího monopolu pokusila tamější OSA (SOZA), když chtěla vybírat poplatky za videa embedovaná z YouTube. Internetové protesty však donutily jejího ředitele Vladimíra Repčíka uznat, že „použití hypertextových odkazů a tzv. embedovacích kódů není zpřístupňování autorského díla veřejnosti podle platného autorského zákona.“ Slovensko není sice Česko a legislativa je jiná, jenže selský rozum snad stejný.

Na webu PiratskeFilmy.cz je 20 tisíc odkazů na stažení více než 5 800 filmů, servery pronajaté Piráty filmy však neukrývají. Celkem Piráti zveřejnili řádově desetkrát více odkazů než student z Liberce, který se dostal do hledáčku ČPU a policie. „Šestnáctiletý chlapec z Liberce byl obviněn za umístění internetových odkazů na svůj web. Česká protipirátská unie 'vypočítala' údajnou škodu 138 000 000 Kč. Šikanou mladých lidí se Protipirátská unie s pomocí státu marně snaží zachraňovat starý obchodní model, který v době Internetu přestal fungovat. Po půl roce byl obviněný obžalován. Virtuální škoda mezitím záhadně klesla na 122 000 000 Kč,“ uvedli Piráti.

U nátlakových organizací není výjimkou, že argumentují ztrátami v řádu milionů či miliard korun. Všechny takové odhady však nemají žádný jiný cíl než jen šokovat. Jsou to libovolně vysoká čísla, jež neodrážejí skutečnost. Prodeje filmů či hudby jsou stále vynikající, v mnoha ohledech rekordní. Stejně jako po letech jsou zaznamenávány rekordní tržby a návštěvnosti kin nejen u nás. Už jsem o tom psal v minulosti, ale nikdy není na škodu zopakovat základní fakt: návštěvnosti kin nebo prodejnost fyzických hudebních nosičů u nás nemohou být nikdy tak vysoká jako zkraje 90. let. Když se totiž podíváme na příslušné statistiky, zjistíme, že návštěvnosti kin a (prodejnosti hudebních nosičů) podstateně klesly v roce 1994 (u hudby kolem tohoto roku) – tedy ještě před érou internetu, jak ho známe. Důvodem bylo celoplošné spuštění komerční televize Nova. Kdo si její start pamatuje, ví, jaká byla nabídka filmů v tehdejší Československé a České televizi. Stejně tak pro hudbu už nebylo nutné chodit do obchodů, ale stačilo si zdarma naladit právě vznikající komerční, hudební rádiové stanice.

Někdo by mohl v akci Pirátů vidět oportunistický krok. Piráti však ukazují absurditu argumentů antipirátů a různých lobystických skupin. Chtějí-li se dobrovolně vkládat do soudních sporů, je to jejich volba – ČPU nicméně na jejich web ještě nereagovala, v současnosti „konzultuje“. Její nejlepší reakce by byla taková, kdyby nebyla žádná. Ani v budoucnosti u podobných případů. A dík patří i velkým médiím, které konečně po letech umí rozlišit racionální argumenty od planých řečí nátlakových skupin, byť stále platí ono známé o houšti a kapkách. 

Jestliže lidé už asi dekádu volají po jiném modelu distribuce hudby a filmů s ohledem na dnešní techniku, ale studia s ním prakticky nic nedělají, pak to můžeme chápat tak, že zas tak žhavé to s těmi ztrátami opravdu nebude... Sem tam v zájmu svých plánů se ale hodí vztyčit na výstrahu prst a veřejně lynčovat lidi, kteří žádné reálné nebezpečí pro společnost vlastně nepředstavují. Aspoň ne v tom smyslu, jak se nás protipirátské skupiny nebo TV Nova snaží přesvědčit.  

8. 7. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...