Úvod > Články > Nesnáze s Androidem aneb Jak telefonovat ušima

Nesnáze s Androidem aneb Jak telefonovat ušima

Když mi kamarád, než jsem si pořídil dotykový telefon, říkal, že občas telefonuje ušima, bral jsem to jako vtípek. Netušil jsem, kolik skryté moudrosti a pravdy se v tom výroku skrývá.

Chytrý telefon je prima věc. Umí fakt spoustu věcí a ty aplikace jsou vychytané. Ale některé věci, jak to říci slušně, zkrátka vychytané nejsou a lezou jen na nervy.

Jednou z prvních nepříjemností – pokud nemáte zrovna Android 2.2 nebo 2.3 – je nedostatek místa. Nahráváte aplikace, jednu za druhou, a najednou bum, konec. Objeví se výstražný trojúhelník a přestanou vám chodit SMSky. Není kam je ukládat. Málo místa v paměti telefonu.

Ale on ani člověk s Androidem 2.2 nemá vyhráno, protože sice některé aplikace ukládají soubory na paměťovou kartu, ale taky ne všechny a ne všechno. Takže stejně časem ty Angry Birds smažete, a hodně vás cuká při dilematu, jestli smazat aktualizovaný Skype, nebo Facebook, protože oba jsou pěkní bumbrlíčci.

Dobře, tak některé aplikace oželíte, pečlivě zvážíte, co si necháte, co ne, a šup, dojde na další nesnáze. Dotykové. Také máte telefon tak jemný, že sice můžete na hlavní obrazovce projít news feed z Facebooku, ale najednou obrazovka zčerná a nutí vás přidat nebo smazat nějaký widget?

Případně je možné, že se vám telefon pokusí nabídnout možnost vybrat tapetu. Zkrátka, stačí položit a podržet prst jen chviličku někde vedle, mimo danou dotekovou plochu, a nazdar, možná abyste si znovu instalovali, jaké zástupce mít na hlavní obrazovce.

O něco horší je to v seznamu aplikací. Tam, jak šmátnete vedle, můžete si přehodit jejich pořadí, což se dá ještě vrátit zpátky, ale někdy si prostě aplikaci smažete, on ten křížek náhodně trefit také není takový problém.

Naprostou katastrofou jsou aktualizace samotného telefonu. Ono i aktualizace aplikací někdy způsobí, že se vám ztratí nastavení. Ale taková aktualizace softwaru telefonu, i když si vše poctivě zazálohujete, je o nervy.

Protože navzdory tvrzením se ne vždy zazálohují všechny aplikace (ty musíte mít někde uložené na externím webu, aby je šlo znovu nahrát nebo aktualizovat), ale abyste znovu nastavovali typ klávesnice, vstup, hesla... Někdy se s tím dá strávit i víkend.

A pak je tu ta záležitost s baterií. Ještě ráno to hodíte do USB, aby se nabila na sto procent. Vypnete Wi-Fi, satelity a další pičičmundy, co žerou energii, podsvícení displeje nastavíte skoro na středověk, tedy temno, sednete do Student Agency, jedete dejme tomu z Prahy do Brna, a v půlce trasy při používání pouze SMSek a čtečky knih zjistíte, že jste kdovíproč na 55 % kapacity baterie. Kam zmizelo za tu chvilku oněch 45 %?! A než dojedete do Brna, hryžete si nehty, protože celá ta baterijní paráda klesne na 27 % a stále klesá. Jako české HDP...

Jo, a to Wi-Fi... Všimli jste si, že třeba videa ČT 4 a ČT 24 vám jedou naprosto v pohodě, dokud se nepřipojíte na nějakou wifinu? Pak máte utrum a háže to chybové hlášky.

A když jsme začali tím telefonováním ušima, přesně tohle se mi nepovedlo, ale nechápu, proč obrazovka zčerná, když s někým mluvím po telefonu? Protože pak chci zavěsit – jak jinak, než dotykem? – a ono to nejde, na černé obrazovce není vidět to pravé tlačítko. A tak s tím telefonem kvedlám, aby se probudil, tři vteřiny, konečně se objeví tlačítko, dej stop, honem, dvě vteřiny, a operátor si může mnout ruce.

Ale aby nedošlo k mýlce. Jinak ten telefon mám moc rád. On i v manželství si člověk na nějaké ty mušky a mouchy zvykne, protože, jak říká Osgood ve filmu Někdo to rád horké: Nikdo (a nic) není dokonalý. 

9. 7. 2011

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...