Úvod > Články > Do Facebooku konkurující sítě Google+ je už snadný přístup

Do Facebooku konkurující sítě Google+ je už snadný přístup

A další novinky uplynulých dní: Roaming má stát stejně jako lokální volání -- V USA budou "pirátům" zpomalovat internetové připojení -- a více...

Roaming má stát stejně jako lokální volání

Evropská komise chce, aby si mobilní operátoři v Evropské unii účtovali za mezistátní hovory stejné částky jako za volání lokální. Rovné ceny by měly být zavedeny počínaje rokem 2015.

Evropský regulátor také navrhuje, aby došlo ke snížení cen za mobilní data v zahraničních sítích, resp. chce zavést určitý cenový strop. Důvodem je i stále rostoucí oblíbenost chytrých telefonů a tabletů, které si majitelé vozí po Evropě, ale za data musejí platit vysoké částky (od 50 do 300 Kč za 1 MB). Cena za jeden MB se má snižovat postupně, v červenci 2014 nemá být vyšší než cca 10-13 Kč.

Nyní můžete na Facebooku volat uživatelům i s podporou videa

Sociální síť Facebook v minulém týdnu spustila novou službu. Nyní svým uživatelům v rámci chatu dovoluje volat kontaktům, a to i za použití videa. Nelze však o vlastní řešení Facebooku, ale o výsledek spolupráce se sítí Skype (kterou odkupuje Microsoft).

Pro zahájení (video)hovoru je nutné si stáhnout a nainstalovat příslušný plugin. Uživatelé Linuxu mají ale smůlu, podporovanými platformami jsou jen Windows a Mac OS X. Na druhou stranu právě spuštěná společenská síť Google+ nabízí hlasové a videohovory na všech třech hlavních desktopových platformách.

Zájemci o podporu videa a hlasu v rámci Facebooku si službu musí povolit – na tomtéž místě pak najdou i potřebný plugin (nabídne se ke stažení při prvním volání).

V USA budou "pirátům" zpomalovat internetové připojení

Ve Spojených státech budou poskytovatelé internetového připojení moci schválně zpomalovat přípojku těm uživatelům, kteří sdílejí autorsky chráněný materiál, jako jsou filmy nebo hudební díla (pokud nejsou uvolněna pod nějakou svobodnou licencí).

Podobně jako ve Francii budou majitelé přípojek několikrát varování, že z jejich IP adresy je zaznamenáno porušování autorského práva -- v případě, že nesjednají nápravu, jim bude snížena rychlost. Na rozdíl od Francie však v USA neexistují plány na to, že by uživatelé byli od internetu odstřiženi úplně.

"Protipirátské" opatření nepřichází jako legislativní úprava, ale jde o výsledek dohody mezi poskytovateli internetového připojení a zástupci filmového a hudebního průmyslu.

Pokud přijde na uživatele stížnost, že sdílí filmová či hudební díla, poskytovatel mu pošle upozornění -- těch může být šest. Pokud ani poté majitel přípojky věci nedá do pořádku, dojde k výraznému snížení rychlosti připojení k internetu.

Nejpoužívanějším tlačítkem na webu je Facebook. Google+ vede před Twitterem

Podle údajů společnosti BrightEdge jsou linkovací tlačítka na 10 tisících největších webech zastoupeny tak, že nejpoužívanější jsou "odkazníky" na Facebook s celkem 20 procenty, druhý je Google +1 se 4,5 procenty a až třetí mikroblogovací služba Twitter s 2,1 procenta.

Co se Facebooku týče, tlačítka podle typu se vyskytují na největších webech takto: tlačítko Facebook Like (Líbí se mi) je na 10,8 % sledovaných stránek, rámeček Facebook Like na 6,1 procenta, Facebook Connect má 1,9 procenta a Facebook Recommendations (doporučení) 1,2 procenta.

Samsung musí Microsoftu platit 15 dolarů za mobil s Google Androidem

Jak jsme informovali už dříve, společnosti vyrábějící chytré mobily s operačním systémem Android musejí firmě Microsoft za tento cizí systém odvádět poplatky. V případě Samsungu činí poplatek za jeden kus telefonu či tabletu s OS Google Android 15 dolarů (255 Kč). Microsoft firmám tvrdí, že Android používá technologie, které má Microsoft patentované. Zatím však žádná z těch největších technologických firem do soudního sporu s Microsoftem kvůli těmto poplatkům nešla. V médiích se hovoří o tom, že firmy jako Samsung, Acer nebo HTC jsou prostě s poplatky smířeny a nemíní s tím v dohledné době nic dělat.

V jedné nedávné zprávě jsme informovali i o tom, že díky těmto poplatkům Microsoft vydělává na Google Androidu více než na svém mobilním systému Windows Phone.

Android je v USA na 38 % chytrých mobilů

Jak vyplývá z čísel společnosti ComScore, mobilní platforma Android stále roste. Ve Spojených státech jeho podíl na nových přístrojích činil 38 procent -- číslo se vztahuje za tři měsíce (březen, duben, květen). V únoru byl podíl Androidu 33 procenta.

Roste i pozice Applu a jeho iPhonu, za sledované čtvrtletí jeho podíl činil 26,6 procenta (v únoru 25,2 procenta).

Dále klesá popularita přístrojů RIM (Research in Motion/Blackberry), kterým patří 24,7 procenta (v únoru 28,9 procenta). Microsoft se svým mobilním systémem nemá na růžích ustláno ani ve Spojených státech, kde si ukousl 5,8 procenta, což znamená další pokles (z únorových 7,7 procenta). Palm spadl na 2,4 procenta (dříve 2,8 %).

Do Facebooku konkurující sítě Google+ je už snadný přístup

Společnost Google více pootevřela vrátka do své nové společenské sítě Google+. Stávající uživatelé už do ní mohou zvát všechny své známé -- stačí jim odeslat pozvánku.

Síť ještě není v ostrém provozu, ale většina recenzí zahraničních i tuzemských médií je kladná. Googlu se podařilo udělat něco jako Facebook, ale v čistší a přehlednější podobě. Žádné podvodné stránky, hry nebo nesmyslné aplikace se nekonají a uživatelé od počátku mají přehled, co s kým a jak sdílejí. Profily mohou sloužit i otevřeně, mohou být zcela uzavřeny, ale sdílet lze jednoduše od počátku obsah s různými "Kruhy" lidí.

Google+ v sobě integruje i další služby Googlu, byť schází spolupráce s Google Apps. Nicméně lze spravovat například i mikroblogovací službu Google Buzz (hlášky) nebo fotografie v Google Web Picasa (která se má přejmenovat na Google Photos).

Pokud máte o sociální síť Google+ zájem, oslovte svého známého s účtem u Googlu a funkčním účtem na Google+.

11. 7. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...