Úvod > Články > Microsoft "omylem" ukázal obrázek své nové sociální sítě

Microsoft "omylem" ukázal obrázek své nové sociální sítě

A další novinky uplynulých dní: IBM darovala balík Lotus Symphony nadaci Apache -- Google+ poskytne firemní profily -- a více...

ČR v Unii vládne co do penetrace mobilních telefonů. Aspoň jeden mobil má 96 % domácností

Údaje z průzkumu Eurobarometru ukazují, že Česká republika je společně s Finskem, Švédskem, Dánskem a Nizozemskem na špici, co se týče používání mobilních telefonů. Asi 96 procent domácností má přístup minimálně k jednomu přístroji.

Čísla zároveň potvrdila známou věc, která souvisí s raným rozšiřováním mobilních telefonů -- uživatelé si je nepořizovali jako doplněk k pevným službám, jak tomu je jinde ve světě, nýbrž jako náhražku pevných linek, které začali ve velkém rušit.

Pevné linky jsou právě v České republice rozšířeny opravdu vůbec nejméně z celého bloku.

Jen pevnu linku používá necelé jedno procento českých domácností, což je hodnota vskutku hodně nízká. Průměr v Evropské unii činí devět procent. Na druhou stranu domácností, které používají jen mobilní telefon, je 81 procent. Evropský průměr takového stavu je 27 procent a ve Švédsku pouze procenta dvě. 

Google+ poskytne firemní profily

Google v reakci na velký zájem o sociální síť Google+ dá prostor i firmám. Mnohé z nich už síť využily pro svou prezentaci v rámci soukromého profilu, což je ale v rozporu s podmínkami. Není sice jasné, zda jim Google profily smaže, ale už oznámil, že usilovně pracuje i na firemní verzi Google+.

V současnosti firmy a další skupiny mohou Googlu dát vědět pomocí formuláře a Google z nich sám vybere ty nejzajímavější.

Profily vybraných firem by se měly spouštět od tohoto týdne.

Firemní stránky přitom měly být spuštěny až ke konci letošního roku, tak zněl původní plán. Jenže právě velký zájem lidí a firem o Google+ způsobil, že služba bude spuštěna mnohem dříve.

Příjmy Googlu v druhém čtvrtletí překonaly očekávání: 9 miliard dolarů

Společnost Google prudce zvýšila své tržby. Publikovaná čísla ukazují na meziroční nárůst tržeb za druhé čtvrtletí ve výši 32 procent, a to na 9,03 miliardy dolarů (přes 156 miliard korun). Čistý příjem pak činil 6,92 miliardy dolarů, analytici přitom očekávali 6,55 miliardy dolarů. Čistý zisk dosáhl hodnoty 2,51 miliardy dolarů (7,68 dolaru za akcii), loni za stejné období přitom firma zaznamenala čistý zisk 1,84 miliardy dolarů (5,71 dolaru za akcii), což znamená meziroční nárůst o 36 procent.

Google těžil z mobilní reklamy a reklamy vložené do videí na YouTube, což byla strategie, v níž věřil nový šéf společnosti Larry Page. Jeho krok -- aby Google nebyl tak moc závislý poiuze na reklamních příjmech v rámci vyhledávače -- dokonale vyšel.

Reklama je pro Google nejdůležitějším zdrojem peněz, tvoří celých 97 procent všech příjmů. Ostatní výdělky pocházejí například ze softwaru pro firmy a mobilní segment.

Larry Page si také pochvaloval překvapivý zájem o novou síť Google+, s níž má Google velké plány. Síť si za pár týdnů od svého spuštění získala přes 10 milionů uživatelů, kteří každý den sdílejí více než miliardu položek.

Co se mobilního segmentu týče, je třeba vypíchnout úspěch operačního systému Google Android, který Googlu pomáhá například i s lokální mobilní reklamou -- každý den je přitom aktivováno více než půl milionu nových přístrojů s tímto systémem. Celkem se počet aktivních telefonů s Androidem odhaduje na zhruba 140 milionů kusů.

Microsoft "omylem" ukázal obrázek své nové sociální sítě

Ohledně sociálních sítí to v posledních dnech jen vře. Zatímco web je plný zpráv o Google+, Microsoft -- jeho slovy omylem -- do světa pustil docela „nevinný“ obrázek, který ukazuje, že i redmondská firma pracuje na vlastní sociální síti. Mnozí nevěří, že jde o náhodu, a to právě kvůli vysokému zájmu (i mediálnímu) o Google+. Microsoft možná vycítil šanci, že teď je ten okamžik světu ukázat, že i on pracuje na sociální síti a kdo hledá alternativu Facebooku, může si počkat na síť z dílny Microsoftu. Jenže to jsou samozřejmě pouze spekulace, dost možná jde opravdu jen o interní záležitost a obrázek ukazuje pouze na něco, nad čím v Microsoftu uvažují, ale reálně to nemusí přijít na svět.

Sociální platforma Microsoftu (zatím) nese jméno Tulalip (dost kostrbaté). Firma na obrázku o ní říká "S Tulalip(em) můžete najít, co potřebujete, a sdílet, co víte, snadněji než kdykoli předtím." Za pozornost určitě stojí, že síť podporuje přihlášení přes účet Facebooku a/nebo Twitteru. Jestli Microsoft pracuje na jakési nadstavbě a možném synchronizačním mechanismu mezi těmito sítěmi, se však můžete teď opravdu jen dohadovat.

Když si otevřeme stránku socl.com, Microsoft uvádí následující:

"Socl.com je interním projektem týmu Microsoft Research, který byl omylem zveřejněn na webu. Neměli jsme to v úmyslu, fakt.“

Právě na tomto webu, "náhodou" nalezeném, se obrázek objevil.

Jestliže se domníváte, že Microsoft přidal svou trochu do mlýna právě proto, že se obává, že Google vysbírá poslední místečka volná ve světě sociálních sítí (a získá na svou stranu právě i řadu nespokojených uživatelů Facebooku), nejste sami.

IBM darovala balík Lotus Sympony nadaci Apache

Společnost IBM poskytla nadaci Apache Software svůj kancelářský balík Lotus Symphony. Ten se sice zakládá na kódech OpenOffice.org, ale IBM v něm provedla řadu změn a přidala spoustu vlastních kódů. Na první pohled je například zřetelný rozdíl v grafickém uživatelském rozhraní obou balíků.

OpenOffice.org byl po léta vyvíjen společností Sun Microsystems (ta byla největším přispěvatelem v jeho vývoji, dalšími aktivními přispěvateli byly například firmy Novell, Red Hat, ale třeba i Google). Když však společnost Oracle odkoupila Sun Microsystems, vedle dalších softwarových produktů (jako je Java) získala i tento kancelářský balík. O jeho vývoj však nejevila velký zájem a dusno ve vývojářském týmu vyvrcholilo nedávno, když řada z vývojářů založila vlastní organizaci Document Foundation, v rámci níž vyvíjí odnož balíku zvanou LibreOffice. K LibreOffice se postupně přidala další velká jména jako Google, Canonical, Novell, Red Hat a další.

Oracle v nedávné minulosti otočil o 180 stupňů a OpenOffice.org se "zřekl", kdy projekt daroval právě nadaci Apache Software Foundation k dalšímu svobodnému vývoji. Stejné organizaci teď dává svůj balík i IBM a obě strany doufají, že vzájemná spolupráce povede ke zdokonalení tohoto softwaru. Moderní vzhled Lotus Symphony je sice velkým příslibem možných změn v samotných OpenOffice.org, ale jaké kódy budou nakonec použity, ukáže teprve čas.  

18. 7. 2011

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...