Úvod > Články > Píšeme poznámky online i offline

Píšeme poznámky online i offline

Nástrojů na práci s poznámkami je celá řada a to jak mezi klasickými programy, tak také mezi webovými aplikacemi. V následujícím článku se tedy podíváme na některé zajímavé nástroje, které vám umožní vést vaše poznámky v pořádku a efektivně s nimi pracovat.

Psaní poznámek patří k relativně podceňovaným úkonům a mnoho lidí si myslí, že na jejich vedení není třeba žádné speciální aplikace. Také poměrně velké množství lidí, kteří jinak s počítačem relativně„kamarádí“ stále píše poznámky na papír a to i přes to, že jejich digitální verze má řadu výhod. Předně se poznámky nikam neztrácí, je v nich neustálý pořádek (při troše dobré vůle) a velmi rychle v nich lze vyhledávat. A to není řeč o tom, že je možné je jednak sdílet, ale také ochránit heslem. Navíc v době chytrých mobilních telefonů a netbooků již pomalu přestává platit také argument, že elektronické poznámky nejsou vždy po ruce. 

V následujícím přehledu si představíme některé aplikace, které takovouto práci efektivně a kvalitně umožňují a to bez ohledu na to, zda se jedná o instalované programy nebo webové služby. Obě řešení mají cosi do sebe a nabízejí určitou paletu výhod i nedostatků a je na potřebách a zvyklostech každého uživatele, kterou z nabízených služeb se rozhodně vyžívat. Nabídka je podstatně širší než zde uvádíme, ale věřím, že pro základní přehled a orientaci by mohla být dostačující. 

ZIM

Asi nejpropracovanějším a nejrobustnějším nástrojem na práci s poznámkami je ZIM, který je zdarma dostupný jak pro Windows, tak také pro Linux. Po instalaci se před vámi otevře prostředí, které na první pohled nepůsobí právě nejpřívětivějším dojmem. Pravdou ale je, že pokud si zvyknete na syntaxi a ovládání, tak dostáváte k dispozici poměrně pohodlný a kvalitní nástroj, který je možné ovládat téměř bez použití myši. Podporovány jsou zásuvné moduly pomocí nichž lze zajistit, že do poznámek můžete vkládat grafy vytvořené v R, rovnice v LaTeX nebo diagramy. Do poznámek je možné vkládat také obrázky, odkazy (ať již na jiné poznámky, soubory nebo na internet) a samozřejmě především text. 

ZIM nabízí základní možnosti editace textu, což na práci s poznámkami bohatě dostačuje. Celé aplikaci je možné vytknout především to, že nepodporuje jednoduchou práci s tabulkami (jedinou možností je vkládat je LaTeXem) a vkládání videí. Naopak velice dobře je proveden export poznámek, který je možné provádět také na vlastní server, takže k nim můžete mít přístup naprosto odkudkoli. 

Program pracuje ve dvou základních módech – poznámky je možné organizovat buď podle data do kalendáře, takže si ke každému dni uděláte strukturu poznámek, nebo můžete užít klasickou lineární metodu tak, jako byste vkládali jednu poznámku za druhou (podobně jako jdou za sebou recepty kuchařce). 

Tomboy

Na poněkud jiný koncept sázejí poznámky Tomboy, které jsou součástí standardní instalace Ubuntu. Existují také verze pro jiné operační systémy, ale ty nejsou tak rychlé a flexibilní. Tento program je určen především pro ty, kteří potřebují své poznámky psát rychle a také je přiměřeně organizovat. Jednotlivé stránky jsou uspořádány do sešitů (například tématicky). Poznámky je možné synchronizovat mezi více počítači, jinak je k dispozici jen vyhledávání a základní formátování, což z Tomboy dělá ideální nástroj pro nenáročné uživatele, kteří preferují jednoduchost a rychlost. 

RedNotebook

RedNotebook  je zajímavým programem na práci s poznámkami v češtině. Podporovány jsou operační systémy Windows, Linux i Mac OS a existuje jak v klasické, tak také v portable verzi. Ostatně na dostupnost poznámek je program zaměřen, neboť nabízí bohaté možnosti exportu nebo snadné přímé publikování na webu či síťovém uložišti. K dispozici je jen základní formátování textu s obrázky a odkazy. Ke každému dnu lze přiřadit pouze jednu poznámku, což je poměrně nepříjemné omezení. Mezi netradiční funkce pak patří vygenerování „oblaku“ nejpoužívanějších slov v poznámkách. 

Google Notebook

Google Notebook je jednoduchá služba Google, která slouží na práci s poznámkami. Ty je možné sdružovat do skupin, například podle data či tématu. Text je možné rychle a jednoduše formátovat, vkládat je možné také odkazy. Nechybí ani možnost exportu do Google Dokumentů, přesouvání poznámek pomocí „táhni a pusť“ nebo jejich tagování, třídění nebo rozmísťování do sekcí. 

Zoho Notebook

Zoho Notebook je založený na poněkud odlišné strategii než doposud prezentované nástroje. Nenabízí jen vkládání poznámek ve formě textu, ale můžete je třeba namalovat, vkládat do poznámek RSS kanály, webové stránky nebo jiné aplikace s balíku Zoho. Slouží tak jako univerzální skicák, se kterým lze velice snadno pracovat. O seznam úkolů nebo práci s kalendářem se pak postarají další moduly kanceláře. Ač se jedná o poměrně extravagantní řešení, jistě se najde nemalé množství uživatelů, kterým by mohl vyhovovat. 

Ubernote

Ubernote  je projektem podobným Google Notebook. Na rozdíl od něj, ale zde probíhá poměrně kontinuální vývoj. Je určený především studentům, ale nabízí také sadu funkcí, které jej dělají přístupným pro firemní nasazení. K dispozici je plná podpora práce přes mobilní telefon, neomezené množství poznámek nebo kupříkladu tagování záznamů. Mimo text či odkazy je možné vkládat také obrázky. V poznámkách lze samozřejmě také vyhledávat. Poznámky je možné také veřejně publikovat. Zajímavé je, že k dispozici jsou také placené varianty, které nabízejí šifrovaný přenos dat a některé další funkce. 

Koho zvolit?

Otázka, který program zvolit, není vůbec jednoduchá – funkčně nejsilnější je jednoznačně ZIM, kterému až na zmíněné tabulky není možné nic vytknout. Na druhou stranu je pro občasné psaní poznámek zřejmě až příliš robustní a složitý. Jelikož používám Ubuntu, je mým oblíbeným programem na psaní poznámek Tomboy, díky rychlosti, jednoduchosti a malým rozměrům. Na druhé straně v jiných operačních systémech není právě nejsvižnější. Někteří uživatelé Windows by jej do značné míry mohli nahradit Rychlými poznámkami z Windows 7, které jsou ale ještě o stupeň jednodušší. 

Pokud často používáte mobilní telefony, pak je na zvážení zda nesáhnout po některém webovém projektu, který vám je zpřístupní odkudkoli a kdykoli. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit především Ubernote, který je pro mobilní stanice optimalizovaný a pro základní poznámkovací činnost stačí. Další variantou je pak spojení s vlastní serverem a publikace přes něj u některých instalovaných programů.

20. 7. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...