Úvod > Články > Internetové fotosběrny

Internetové fotosběrny

O digitálních fotografiích se dočtete na mnohých portálech zaobírájících se touto tematikou, ale my se v tomto článku zaměříme na vyvolání fotek a fotosběrny obecně. Ceny, rychlost, kvalita a profesionalita jsou rozdílné.

Ač se nezdá, že by tato služba měla nějak souviset s vysokorychlostním internetem, opak je pravdou – souvisí. Jestliže jsou fotografie pořízeny v rozlišení řekněme 4 MPx, tak velikost jedné fotografie může přesáhnout až 2 MB. Jestliže posíláte řekněme sto fotek těchto parametrů do fotosběrny, budete potřebovat broadband, protože na dial-upu či GPRS je posílání takového objemu dat nereálné.

V článku se nebudeme zajímat o výslednou kvalitu fotek, rychlost dodání apod. To nemáme jak ověřit. Vybereme jen několik „celostátních“ sběren, ve kterých lze fotografie zaslat přes internet a vyzvednout na pobočce či poště.

Droxi

Známá síť drogerií se zaměřuje i na fotopráce. Je zřejmé, že Droxi nemá dostatečné zázemí na tyto služby, takže patrně využívá služby smluvních partnerů. Spekuluje se, že jedním z partnerů může být Fotostar. Přímo do sběrny se dostanete na adrese http://foto.droxi.cz/. Fotky lze vkládat i pomocí off-line klienta, který na uvedeném webu také naleznete. Vkládat můžete jednotlivé JPEG fotografie nebo také ZIP archiv.

Smutným omezením je vložení maximálně 10 MB v jednom cyklu. Pokud máte hodně fotek, může vkládání trvat dlouho a být namáhavé (rozdělení na archívy s velikostí 10 MB, posílání apod.). Cenově je Droxi výhodné, kvalitativně dostačující (dle referencí na internetových fórech). Rychlost dodání fotografií do zvolené provozovny je zhruba týden, často je ale zakázka na prodejně do tří pracovních dnů od odeslání.

Rossmann

Další z řetězců drogerií nabízí také fotoslužbu. Tak jako u Droxi, je pravděpodobné, že Rossmann nevyhotovuje fotografie samostatně, ale smluvně jiná firma (patrně Fotolab). To, co lze u tohoto fotolabu ocenit nejvíce, je on-line klient pro výběr fotek. Je skutečně geniálně jednoduchý, přehledný a nejste omezeni žádným zasílacím limitem. Službu naleznete na webu http://foto.rossmann.cz/. Cenově je na tom podobně jako Droxi, jen manipulační poplatek je účtován vždy, u Droxi jen, pokud je cena objednávky nižší než 175 Kč. Doba vyhotovení je cca 4 pracovní dny.

Fotostar

Jde o přímého poskytovatele fotoslužeb. Firma má dobré zázemí a provozuje řadu služeb souvisejících s fotografiemi - například www.album.cz, kde si můžete uložit fotky a případně je poté snadno pomocí Fotostaru vyvolat. V nabídce je i off-line klient či export z Toner Photo Client 3. On-line klienta naleznete na webu http://sberna.fotostar.cz/. Sběrna za poslední rok doznala značných změn, vkládání obrázků je po nainstalování komponenty systému rychlé a spolehlivé.

Cena fotografií je velmi příznivá a pokud objednáte nad 50 kusů fotek, nebude vám zaúčtován manipulační poplatek. Fotografie si můžete vyzvednout na sběrných místech (na každém sídlišti najdete trafiku s logem Fotostar). S rychlostí mám osobní zkušenost – jestliže fotografie pošlu do sběrny v pondělí ráno, v úterý odpoledne jsou svozovou službou dovezeny na odběrné místo.

Happy Foto

Obálkový systém převzatý ze západu zná ze svých schránek snad každý. Díky své distribuci si našel jak příznivce, tak odsuzovatele. Sběrnu najdete na webu http://digi-cz.happy-foto.com. Lze využít i off-line klienta. Před objednávkou se musíte zaregistrovat, což doposud žádná uvedená sběrna nevyžadovala. Osobně mi design a přehlednost této sběrny nijak neučaroval, vypadá spíše amatérsky. Výsledné fotografie jsou solidní, rychlost zpracování dobrá a cenově jde o průměr.

Fotolab

Stejná grafika jako Rossmann sběrna znamená, že právě tato firma pro Rossmann zajišťuje výrobu fotografií. Stejné jsou i ceny a vlastně úplně vše. Sběrnu naleznete na www.fotolab.cz a fotky si můžete převzít v některé z provozoven nebo nechat zaslat poštou (za poplatek).

Závěrem

Někteří z vás mohou být překvapeni, že jsme opomenuli renomované sběrny s vysokou kvalitou fotografií. Nám šlo ale o rychlé a levné vyhotovení fotek pro běžné uživatele digitálního fotoaparátu a broadbandu. Která sběrna z uvedených je nejlepší? Vyzkoušejte všechny skupiny sběren (Droxi+Fotostar, Happy Foto, Rossmann+Fotoalb) a srovnejte. Rozdíly se zmenšují, kvalita jde nahoru. Osobně předpokládám, že časem se rozdíly v kvalitě uvedených sběren zcela smažou. Úplnou perličkou na závěr ještě jsou samoobslužné vyvolávací automaty, kterých však najdeme zatím v republice velmi málo, v Praze např. jen dva (na Černém Mostě a v Hostivaři).

7. 10. 2005

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...