Úvod > Články > Patentové soudní spory aneb Boj o seržanta Gríšu

Patentové soudní spory aneb Boj o seržanta Gríšu

Současné patentové a soudní spory, ve kterých se snad každý soudí s každým, začínají stále více připomínat legendární boj o seržanta Gríšu. Nevyhraje totiž nikdo a s největší pravděpodobností ani vyhrát nemůže, ve většině případů jsou žaloby spíše naoko, a i když k nějakému vítězství dojde, přelévají se akorát peníze zleva doprava.

Klasickým příkladem může být současný spor korejského Samsungu s Applem. Nejdříve se u soudu dožadoval Samsung zákaz prodeje výrobků Applu, o pár dnů později se s podobnou žalobou ukázal i Apple. 

Ve většině případů se jednalo o tvrzení, že druhá strana porušuje celou řadu patentů strany žalující. Applu navíc vadí to, že Samsung údajně řadu telefonů i tablet Galaxy designoval tak, aby co nejvíce připomínaly iPhone a iPad. V obou případech jde o hodně, protože případné vítězství kterékoliv strany by výrazně pozměnilo situaci na současném trhu. Není ale příliš jisté, jestli k soudním sporům opravdu dojde, koneckonců Samsung nakonec žalobu stáhl.

Důvod je jasný – většina zisků firmy pochází z dílů, které Samsung dodává právě Applu, navíc právě pro iPhone a iPad. Kazit prodeje těchto přístrojů by tedy výrazně narušilo vlastní zisky, nemluvě o tom, že uražený Apple by zcela jistě sáhl po jiném dodavateli. A nejedná se o málo, celkový obrat dosahuje minimálně 6,7 a spíše 8 miliard dolarů. A jelikož Apple má v záloze firmu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, tlak na Samsung sílí.

Mezitím došlo u některých soudů k rozhodnutí. Podle jednoho z nich zvítězila Nokia právě nad Applem, který byl přinucen zaplatit jednorázovou částku (natolik vysokou, že čtvrtletní výsledky Nokie zvedly do zisku) a ještě bude platit licenční poplatky. Nokia jásá a začíná mířit na přístroje s Androidem, protože ten je v řadě ohledů okopírovaným OS Applu. Je proto pravděpodobné, že Nokia vyhraje také. Proto Apple nijak neběduje a těší se na to, že výrobci periférií s Androidem budou platit víc.

Koneckonců na Androidu vydělává i Microsoft, který již dlouhou dobu není schopen prosadit svůj operační systém pro mobilní periférie, a ani ten nejnovější žádnou mimořádnou díru do světa neudělal. Momentálně již za využití Androidu platí Microsoftu firma HTC a LG, v hledáčku právníků je Motorola a Barnes & Noble a připravuje se žaloba na Samsung. Jelikož Microsoft vyžaduje 15 dolarů za každou prodanou periférii, Android pro Microsoft vydělává víc než jejich vlastní operační systém Windows Phone 7 a pokud někdo má pocit, že zakoupením mobilu s Androidem zaťal těm vydřiduchům v Redmondu tipec, šeredně se mýlí.

A aby přelévání peněz z jedné firmy do druhé nemělo konce (dnešní výrobky jsou často natolik komplexní, že se za nimi skrývají stovky a tisíce patentů vlastněných celou řadou firem včetně přímých konkurentů), konsorcium firem zahrnující Apple, Sony Ericsson, Research in Motion a Microsoft zakoupilo z 4,5 miliardy dolarů veškeré patenty zkrachovalé společnosti Nortel. Firmy si rozdělily více než 6 tisíc patentů, které ani tak nepotřebovaly, jako spíš je budou používat pro obranu či útok na konkurenci.

V tomto případě prohrál Google, který celou situaci silně podcenil a nabídl „pouhých“ 900 miliónů dolarů. Konkurence tak získala arzenál patentů, který může Google donutit k masivnímu placení licenčních poplatků. Další kolo patentové války je tedy před námi. 

21. 7. 2011

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...