Úvod > Články > Deset zajímavých aplikací na USB klíčenku

Deset zajímavých aplikací na USB klíčenku

Pokud často přecházíte mezi počítači, jistě oceníte možnost přenášet mezi nimi aplikace, které jste zvyklí používat. Po ruce tak můžete mít kancelářský balík, správce fotografií nebo přehrávač filmů. V následujícím článku se podíváme na deset aplikací, které by na vaší klíčence neměly chybět.

Zdá se, že éra portable (tedy přenosných) aplikací na USB discích pomalu končí a že tyto programy jsou vytlačovány nejrůznějšími online aplikacemi nebo nástroji pro chytré telefony. Přesto stále nabízejí rozumný komfort práce s oblíbenými programy kdekoli na cestách. Při dnešních velikostech disků navíc můžete mít snadno pohromadě aplikace i dokumenty a celý svůj pracovní profil nosit stále s sebou. To že by člověk měl pamatovat na zálohování v takovém případě platí dvojnásob. V následujícím článku se podíváme na deset aplikací, které by na klíčence neměly chybět a to od kancelářských nástrojů až po multimédia. 

Thunderbird Portable

Představovat největšího konkurenta Outlooku není zřejmě nutné. Jde o aplikaci vyvíjenou Mozillou, která nabízí základní i pokročilou práci s doručenou poštou. Funkčnost je stejná jako u instalované verze. Můžete tedy používat různá rozšíření a emailového klienta doplnit kalendářem, správcem úkolů a dalšími zásuvnými moduly. Práce je rychlá, pohodlná a bezproblémová. Jen je třeba dbát na to, abyste klíčenku vždy šetrně odpojovali od počítače, aby nedošlo ke ztrátě či poškození pošty. 

LibreOffice Portable

Projekt OpenOffice.org je již za zenitem a vypadá to, že velmi brzy skončí nebo bude pouze kopírovat svého aktivnějšího potomka s názvem LibreOffice, který má na starosti ODF. V balíku najdete vše, na co jste u kancelářského balíku zvyklí – textový editor, tabulkový procesor, nástroje na tvorbu prezentací, databází, jednoduchou vektorovou tvorbu a editor rovnic. Pokud vám nevadí konzervativní vzhled, pak vám bude tato bezplatná varianta MS Office bohatě dostačovat. 

Skype Portable

V přenosné verzi existuje pro MS Windows také Skype. Můžete tak snadno kdykoli komunikovat se svými známými pomocí textového chatu, telefonu nebo videa. Samozřejmě nejste ochuzeni ani placené funkce tohoto komunikačního nástroje, jako je odesílání SMS nebo volání mimo síť. 

GoldenDic Portable

Poměrně užitečné je mít po ruce také slovník. A jednou z velice kvalitních variant je právě GoldenDic. Nabízí velice jednoduché a přehledné ovládání a především možnost stáhnout si obrovské množství slovníků zdarma. Mimo klasických dvojjazyčných slovníků jsou k dispozici i výkladové varianty. Výhodou také je, že aplikace podporuje velké množství formátů, ve kterých je možné slovníky do ní importovat. 

IrfanView Portable

Velice užitečným nástrojem je také tento prohlížeč a editor grafiky. Jeho funkčnost je možné rozšiřovat pomocí zásuvných modulů. Umožňuje nejen grafiku organizovat, třídit a prohlížet, ale také nabízí možnosti dávkového zpracování obrázků, jednoduchou editaci nebo tvorbu slideshow či webových alb. Dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější aplikace svého druhu a nutno říci, že zcela oprávněně. 

GIMP Portable

GIMP je jedním z nejlepších editorů bitmapové grafiky či fotografií, který používá řada profesionálů i amatérů. Nabízí poměrně bohatou nabídku funkcí, kterou je možné téměř libovolně rozšiřovat pomocí zásuvných modulů. K dipozici je řada nástrojů pro retuši, práce s vrstvami nebo velké množství efektů. Pokud tedy hledáte kvalitní nástroj na úpravu grafiky, který by mohl pracovat z klíčenky, pak GIMP představuje rozhodně dobrou volbu. 

FileZilla

Již byla řeč o nutnosti zálohování dat. Jednou z variant může být použití FTP serveru. FileZilla je robustní FTP klient, který s postará o přenos dat na vzdálený server. Podporuje také šifrovaný přenos dat (SSL,SSH) nebo Ipv6. Dokáže přenášet velké soubory, porovnávat složky na shodnost nebo pracuje se záložkami. Samozřejmostí je dvou panelové prostředí. Pokud hledáte skutečně kvalitního FTP klienta, tak v případě FileZilly rozhodně neprohloupíte. 

VLC Media Player Portable

Silný a kvalitní přehrávač hudby i videa je k dispozici také v přenosné verzi. Podporuje velké množství formátů (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD, WMV, mp3, ogg,...) nebo online stream. Příjemné je také to, že pro přehrávání většiny souborů není třeba instalovat nějaké další kodeky a VLC se o ně postará sám. 

FreeCommander Portable

Pokud USB disk používáte jako kompletní přenosné uživatelské prostředí, pak je jistě vhodné mít k nějaký kvalitní nástroj na správu a organizaci souborů. Takovým souborovým manažerem může být například FreeCommander – podporuje FTP, umí pracovat s archivy a nabízí přehledné a velice pohodlné ovládání, které je umocněno propracovanými klávesovými zkratkami. Pro většinu uživatelů může být plnohodnotnou náhradou za TotalCommander. 

7-Zip Portable

Práce se zabalenými soubory je poměrně častá a pokud nejde o obyčejný zip, může přinést uživatelům řadu problémů. 7-Zip Portable je nástroj na tvorbu archivů i jejich čtení a extrahování. Oproti konkurenčnímu WinRAR je sice pomalejší, avšak bezplatný a kompresi provádí s větším poměrem. Pokud jde o rozbalování, tak si poradí s RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB & NSIS, z, ZIP, GZIP, BZIP2 či TAR. 

Závěrem

Pokud vás přenosné verze programů zaujali, není nic snazšího než si je stáhnout a začít používat. Dobrou variantou jsou také nejrůznější balíčky, které vám na disk přidají také spouštěč a základní sadu nástrojů stáhnou za vás. Mimo nástrojů pro práci je k dispozici také poměrně velká řádka her, takže ani zábavní aspekt využití počítače nemusí zůstat ležet ladem. 

Pokud vám přímo portable verze programů nevyhovují, je zde možnost jejich online spouštění pomocí Spoon.net  – k jeho ovládání je ale třeba zásuvného modulu, který si musíte v příslušném prohlížeči nainstalovat, což může být často problém díky různým uživatelským omezením. 

3. 8. 2011

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Pozor: Mnohé verze Skype přestanou brzy fungovat

Uživatelé komunikačního programu Skype by si měli co nejdříve stáhnout nejnovější verzi, Microsoft totiž přestane...

 

Sebekvantifikace: fenomén nového životního stylu

Víte, kolik jste včera uběhli, jak dlouho potřebujete spát nebo co všechno děláte ve své pracovní době? To jsou jen...

 

Na co se těšit v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Již 28. října vyjde nová verze Ubuntu a připraví celou řadu zajímavých novinek. Těšit se tak můžeme na integraci...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...