Úvod > Články > eKnihy (nejen) pro mobilní telefon

eKnihy (nejen) pro mobilní telefon

eKnihy jsou stále populárnější a jejich rozšířenost neustále roste. K jejich čtení není potřebná speciální hardwarová čtečka, ale můžete si je vychutnat také na počítači či mobilním telefonu. V následujícím článku se podíváme na aplikace, které umožňují čtení elektronických knih v Androidu i na počítači, a také na zdroje česky psané literatury.

Mnoho autorů ekonomických studií i filosofů se domnívá, že žijeme v době informací. Primárním statkem, o který jde v dnešní ekonomice, jsou totiž právě ony. Vyrobit lék či počítač je v zásadě nepříliš obtížné, pokud přesně víte jak na to. A právě znalosti jsou to, co vytváří největší část ceny velkého množství výrobků. Mít informace znamená vytvářet statky s velkou přidanou hodnotou, úspěch v obchodu nebo ve vědě. A jedním z prvků, které k této informační éře přispívá, jsou také elektronické knihy, které stojí za renesancí čtenářské aktivity u nás i ve světě. A především v USA již svou popularitou předčily klasické papírové výtisky. 

Poměrně populárním přístrojem na jejich čtení jsou specializované čtečky, které využívají (většinou) elektronického inkoustu, který má řadu výhod – neunavuje oči, nespotřebovává elektrickou energii jindy, než při otáčení stránek, má poměrně jemný raster, není příliš těžký nebo přehnaně křehký. Je s ním ale spojena řada nevýhod – display založený na něm je totiž pomalý, a proto neumožňuje například přehrávat video, efektivně brouzdat sítí nebo velmi rychle listovat. A také je poměrně drahý. Proto řada čteček stále využívá klasické LCD technologie, stejné či velmi podobné těm, které mají mobilní telefony nebo obrazovky klasických počítačů. 

Pokud vám LCD display nevadí, tak vám odpadnou náklady spojené s pořizováním hardwarové čtečky, které z digitálních knih dělají pro méně aktivní čtenáře stále poměrně hodně drahou technologii. V následujícím článku si ukážeme několik čteček pro Android a představíme některé zajímavé zdroje česky psané literatury. 

Čtečky pro Android

Čteček pro Android je celá řada, zde se zmíním jen o třech, se kterými mám dobré zkušenosti. 

Aldiko Book Reader je asi nejpopulárnější čtečka elektronických knih pro Android( ač ne každému bude vyhovovat). Její možnosti plně využijete spíše u anglických textů, neboť podporuje pouze ePub, což u nás není právě nejrozšířenější formát. Na druhou stranu ale není velký problém si do něj knížky převádět. Podporováno je také PDF, které zase není pro elektronické knihy zrovna dvakrát praktické. Osobně se mi ale líbí práce s knihovnou a chování aplikace jako celku. Uživatelé pak jistě ocení také velice dobré možnosti nastavení, jak se má tato čtečka chovat. Velké zlepšení nastalo s příchodem verze 2.0, která vylepšila většinu velkých nedostatků. 

Kindle  je nástroj, který umožňuje stahovat a číst knihy, které jsou určené právě pro takto pojmenovanou hardwarovou čtečku. Máte tedy přístup do obchodu Amazonu, což je jednoznačně největší knihkupectví s eKnihami. Pokud vlastníte fyzickou čtečku, pak nabízí také možnost synchronizace a to nejen titulů, ale také poslední čtené stránky atp. 

iReader podporuje formáty PDB, TXT, HTML, MOBI, CHM či UMD, nabízí relativně bohaté možnosti nastavení a hezké animace při otáčení stránek. Poměrně pozitivní je také aktivní vývoj, což by mělo zajistit, že případné chyby budou v dohledné době opraveny. Zajímavé je, že existuje i jako doplněk pro Firefox. 

Zdroje

Stejně jako v předchozím případě ani zde se nejedná o kompletní přehled dostupných zdrojů, ale spíš o zajímavé odkazy na některé obsáhlé databáze knih. 

Zřejmě není možné začít jinde než u PalmKnihy, které jsou nejstarším a zřejmě i největším zdrojem elektronických knih u nás, a to jak placených, tak těch, které jsou zdarma. Aktuálně je k dispozici více než 3400 knih. Mimo knihkupectví a možnost stahování je zde také poměrně bohatý magazín o eKnihách. Pokud sami plánujete nějakou eKnihu napsat, můžete se obrátit na vydavatele a knihu zde prodávat. 

Dalším zajímavým zdrojem může být portál Necteme, který nabízí možnost stažení knih zdarma nebo jejich zakoupení. Podporovány jsou formáty PDF a ePub a naleznete zde také prodejnu hardwarových čteček. Výběr bezplatných knih je ale bohužel značně omezený. 

Digibooks  je zaměřený na čtenáře, kteří se zajímají o umění, restaurování, sběratelství, filosofii či architekturu. Knihy jsou ve formátu PDF a zákazníkům jsou zasílány. Nevýhodou jsou poměrně vysoké ceny, zvláště ve spojení s poštovným. 

Ebookmaps  nabízejí mapy ve formátu pro čtečky. Využijí je tak jak mobilní uživatelé, tak také vlastníci hardwarových čteček. Podporovány jsou formáty mobi a ePub. Všechen materiál je zdarma, takže se jedná o ideální zdroj dat pro cestovatele a turisty. Nutno uznat, že množství map je poměrně značné, takže by si měl vybrat téměř každý. 

Ereading  je poměrně známý a populární projekt, který nabízí jen placené knihy. Za nevýhodu je možné považovat vyšší ceny literatury a formát, který je možné přečíst jen ve specializované softwarové čtečce. Naopak pozitivně hodnotíme nabídku, která je zaměřená především na zajímavé soudobé tituly, o které je zájem i v běžných knihkupectvích. 

Literární doupě nabízí možnost si knihy číst zdarma ve formátu HTML nebo za drobný poplatek v PDF. Součástí webu je také řada zajímavých literárních informací, recenze nebo životopisy autorů. 

Kindly  je zajímavým nástrojem, který převádí RSS zdroje do formátu mobi. Funguje zdarma a spolupracuje již s velkým množstvím českých serverů. Aktuální informace tedy můžete ve své čtečce mít zdarma jako na dlani. 

Závěr

Nabídka česky psaných knih není bohužel stále úplně široká. Zatímco anglické literatury je dostatek, v našem mateřském jazyce jsou k dispozici zdarma především starší tituly (Čapek, Němcová, atp.) nebo začínající autoři, kteří se chtějí zviditelnit. Placená literatura zachycuje spíše aktuálně vydávané tituly a to ještě ne všechny. Odborná literatura je pak dostupná jen velmi málo. Pokud si tedy chcete čtení opravdu užít, budete muset sáhnout po cizojazyčných textech. Zvláště na Amazonu je k dispozici již téměř vše soudobé a to napříč žánry. 

9. 8. 2011

Autor:

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.